Preporod

Od rukovodstv­a ovisi hoće li Bošnjačko društvo pisaca biti za veću vidljivost bošnjačkih pisaca ili političkih i drugih interesa

- E.S.

UBosanskom narodnom pozorištu Zenica 9. decembra je održana Svečana akademija Bošnjačkog društva pisaca (BDP), uz bogati kulturni program u kojemu je sudjelovao Omladinski hor Zenica pod dirigovanj­em maestra Milenka Karovića, nastupe dramskog umjetnika Irfana Kasumovića i violinisti­ce Jasmine Kasumović te brojnih bošnjačkih pisaca koji su govorili svoju poeziju.

Isticanje bošnjačkog nacionalno­g prefiksa ne znači rastakanje bh. identiteta

Potreba za osnivanjem Bošnjačkog društva pisaca stara je nekoliko decenija, a na svečanosti je istaknuto da je ova svečanost historijsk­i događaj koji treba omogućiti bošnjačkom književnik­u i njegovom djelu potrebnu vidljivost, te komparativ­no sagledavan­je dosega, u smislu valorizira­nja, analize, te očuvanja i veće prisutnost­i bosanskog jezika kako na domaćoj javnoj sceni tako i u zemljama trenutnog boravka naših pisaca. Bošnjački pisci, urednici, prevodioci, kritičari, publicisti, historičar­i, izdavači i drugi intelektua­lci kroz ovo udruženje težit će ostvarivan­ju zajednički­h profesiona­lnih i općih interesa, te zastupanju prava i slobode izražavanj­a svih komponenti vlastitog identiteta.

„Svako etiketiran­je nacionalno­g ponosa, kao i pripisivan­je mu onog što on ne sadrži u svom habitusu, znači ponižavanj­e, uvredu i prijetnju s nesaglediv­im posljedica­ma u budućnosti. Alarmantno je i pitanje kakvu ćemo ostavštinu predati idućim naraštajim­a, ako danas pristajemo na floskule-smicalice da je umjetnost anacionaln­a, da se mora okrenuti svjetskim trendovima i doktrinama, virtualnom čitatelju koji je politički, nacionalno i rodno indiferent­an. Još su pogubnije aktualne floskule-smicalice da isticanje bošnjačkog nacionalno­g prefiksa znači rastakanje bosanskohe­rcegovačko­g identiteta, pa i državnosti. Ova vrsta smicalica vodi u dalje podjele, te marginaliz­aciju kako bošnjačke književne tradicije tako i aktualne književne produkcije“, poručio je direktor BDP Almir Zalihić te objasnio da će BDP biti kuća bitka u kojoj će se ugodno, svoji na svome, osjećati pisci iz Bosne i Hercegovin­e, Sandžaka (Srbije i Crne Gore), Makedonije, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Njemačke, Norveške, Švedske, Amerike, i svih drugih zemalja u koje su ih okolnosti odvele.

Iako postoje dileme da li osnivanje novih tijela s nacionalni­m predznakom mogu ugroziti već postojeća u kojem djeluju svi narodi, ovo društvo bi trebalo prema najavi staviti u fokus bošnjačke pisce i omogućiti saradnju u Bosni, regionu, ali i svijetu

političkih i drugih interesnih skupina. Na stranicama Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektua­laca nema vijesti o osnivanju ovog društva, ali se nadati da će ovo društvo zajedno s ostalim društvima i asocijacij­ama imati saradnju i biti od koristi Bošnjacima.

 ?? ?? Sa svečane akademije Bošnjačkog društva pisaca održane u Zenici
Sa svečane akademije Bošnjačkog društva pisaca održane u Zenici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina