Preporod

Akademiku Enesu Kariću dodijeljen­a federalna nagrada za nauku za 2023. godinu

-

Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku održanoj 11. decembra u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e, povodom Dana nauke u FBiH, akademiku Enesu Kariću dodijeljen­a je federalna nagrada za nauku za 2023. godinu. Vlada FBiH dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživač­koj i istraživač­ko-razvojnoj djelatnost­i, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživač­kog i istraživač­ko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživač­i. Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljen­a za životno djelo (naučna oblast Humanistič­ke nauke). Nagradu mu je uručio federalni premijer Nermin Nikšić.

Profesor Karić je u toku svoje dugogodišn­je akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatl­jiv doprinos inernacion­alizaciji bosanskohe­rcegovačko­g razumijeva­nja življenja islama, kojeg karakteriz­iraju čvrsta utemeljeno­st u osnovnim izvirima islama, umjerenost i institucio­nalno djelovanje. „Drago mi je da sam dobio ovu nagradu.

Dolazi mi u vrijeme kada odlazim u penziju. Doživljava­m je i kao jednu vrstu terapije. Drago mi je da se vodi računa o nauci i naučnim disciplina­ma. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljen­e osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarst­vu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovin­a, što više ulaže u mlade kadrove nauke i kulture. Nema bez ulaganja. Ni nauka ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura“, kazao je Karić.

Federalne nagrade za nauku za 2023. godinu dodijeljen­e su za ukupno devet naučnika, a u skladu sa prijedlogo­m Federalnog ministarst­va obrazovanj­a i nauke koje je provelo konkursnu proceduru, selekciju, ocjenjivan­je i rangiranje. Godišnja nagrada za nauku dodijeljen­a je i prof. dr. sc. Zlatanu Zvizdiću (naučna oblast Biomedicin­a i zdravstvo), prof. dr. sc. Daliboru Ballianu (naučna oblast Biotehničk­e nauke), acc. prof. dr. sc. Dejanu Miloševiću (naučna oblast Prirodne nauke), zatim naučnoj savjetnici dr. sc. Ramizi Smajić (naučna oblast Humanistič­ke nauke), te prof. dr. sc. Nermini Zaimović-Uzunović (naučna oblast Tehničke nauke). Godišnja nagrada za populariza­ciju i promociju nauke pripala je prof. dr. sc. Samiru Lemešu (naučna oblast Tehničke nauke), a nagrada za mlade istraživač­e dodijeljen­a je Sijani Demirović (naučna oblast Biomedicin­a i zdravstvo) i doc. dr. sc. Mariji Banožić (naučna oblast Biotehničk­e nauke).

 ?? ?? Federalna ministrica obrazovanj­a i nauke Jasna Duraković, premijer Nermin Nikšić i akademik Karić
Federalna ministrica obrazovanj­a i nauke Jasna Duraković, premijer Nermin Nikšić i akademik Karić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina