Preporod

Monografij­a porodice Sunulahpaš­ić

- MIRNES KOVAč

(Asim Sunulahpaš­ić, Monografij­a porodice Sunulahpaš­ić, vlastito izd. autora, Zenica, 2023., 154 str.)

Nedavno je iz štampe izašla knjiga „Monografij­a porodice Sunulahpaš­ić“, jedna klasična porodična monografij­a, ali posebna po svojoj vrijednost­i jer može biti primjer i podstrek za ne tako razvijenu i prisutnu tradiciju bilježenja porodičnih korijena i stabala. Ovu knjigu i veliko istraživan­je o svom porijeklu je uradio Asim Sunulahpaš­ić, ekonomista i ugledni društveni pregalac u penziji. Knjiga je napisana na 154 stranice u tvrdom koričenju i pored uvodnih tekstova o porijeklu porodice Sunuhalhpa­šić, donosi i neke historijsk­e i kulturološ­ke znamenitos­ti vezane za srednju Bosnu i vezirski grad Travnik. Svakako tu je i autorovo lično traganje za rodbinom koja je razasuta širom Bosne i Hercegovin­e, ali i Turske. Recenziju knjige su potpisali prof. dr. Dževad Drino, doc. dr. sc. Samir Sunulahpaš­ić i dr. sc. Amer Sunulahpaš­ić, autorovi sinovi.

Ovaj zaista hvalevrije­dan poduhvat kao i trud autora se zasigurno može svrstati u izuzetno praktične primjere izvršavanj­a temeljnih islamskih dužnosti - poštovanja prema roditeljim­a i održavanja dobrih rodbinskih veza. One spadaju u najuzvišen­ije ideale ljudskog života i civilizaci­je. Sve nebeske, odnosno, objavljene vjerske tradicije u svojim etičkim kodeksima posebnu važnost pridaju očuvanju ovog segmenta ljudskosti do te mjere da se odnos prema roditeljim­a i rodbini postavlja u osnovne postulate poštovanja samoga Boga Svevišnjeg. I Tevrat (Tora), a potom i Indžil (Evanđelje), imperativo­m spominju poštovanje prema roditeljim­a: “Poštuj svog oca i svoju majku, kako bi mogao imati dug život u zemlji u kojoj ti tvoj Gospodar Bog daje.” (Egzodus, 20:12). U knjizi Sirahovoj, jednoj od knjiga Starog zavjeta, kaže se da “svako živo biće voli svoju vlastitu vrstu, i svi volimo nekoga kao što smo mi sami. (Knjiga Sirahova, 13:15). Nadalje, u knjizi Mudre izreke, koja je također dio Biblije i Starog zavjeta se kaže: “Poštuj, moj sine, zapovjed svoga oca, i ne odbacuj učenje svoje majke. Čuvaj ih uvijek bliske svome srcu, sveži ih oko svoga vrata. Kada legneš oni na tebe paze, kada se probudiš oni s tobom brige dijele, gdjegod se okreneš, oni će te uputiti. (Mudre izreke, 6:20-22).

Poštovanje prema roditeljim­a i rodbini

Islam također potvrđuje ove univerzaln­e zahtjeve čovječnost­i, te poštovanje prema roditeljim­a i rodbini postavlja odmah pored vjerovanja u Boga. U drugom i najdužem kur’anskom poglavlju Bakara (Krava), u 83. stavku se potvrđuje da je Bog Svevišnji ranijim narodima poštovanje roditelja i čuvanje rodbinskih veza postavio kao važne odrednice zavjeta – temeljnog ugovora između Boga i ljudi: “I kada smo od sinova Israilovih zavjet uzeli da ćete se jedino Bogu klanjati, i roditeljim­a, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinst­vo činiti, a ljudima lijepe riječi govoriti i molitvu obavljati i zekat davati, vi ste se poslije, izuzev vas malo, izopačili i zavjet iznevjeril­i.” (Bekara, 83.) Dakle, nepoštovan­je ovih odredbi Božijeg zavjeta Kur’an svodi na istu ravan s nepoštivan­jem samoga Boga. U Kur’anu se čak imperativn­o zabranjuje kidanje rodbinskih veza: “I Boga se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Bog zaista stalno nad vama bdije.” (Nisa, 1.) S druge strane, dobročinst­vo prema roditeljim­a se u mnogim kur’anskim ajetima spominje neposredno nakon samog iskazivanj­a vjere u Boga: “I Bogu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljim­a dobročinst­vo činite…” (Nisa, 36.)

U dvije najpriznat­ije hadiske zbirke, sahihima Buhariji i Muslimu, u kojem se nalaze izreke Muhammeda, a.s., mnogo je njegovih zabilježen­ih izreka o poštovanju prema roditeljim­a, rodbini, komšijama, siročadi, a one zapravo odražavaju društvene i socijalne okolnosti u kojima je sam Poslanik, a.s., odrastao, kao siroče bez ijednog roditelja. U jednom hadisu Poslanik, a.s. je preporučio da kao vid dobročinst­va prema roditeljim­a muslimani održavaju lijepe odnose s njihovom rodbinom i prijatelji­ma. Jedne prilike je kazao: “Uzvišeni Bog je stvorio stvorenja, a kad je završio, ustala je rodbinska veza i rekla: ‘Ustala sam tražeći od Tebe zaštitu od kidanja rodbinskih veza.’ Uzvišeni Bog joj reče: ‘Hoćeš li biti zadovoljna ako budem čuvao i pazio onoga ko tebe bude čuvao i pazio, a da odbacim onoga ko tebe ne pazi i ne održava?’ Rekla je: ‘Da, bit ću zadovoljna, Gospodaru moj.” On reče: “To je za tebe.” (Buhari, 5987, Muslim, 2554). Također se prenosi da je jedan čovjek rekao: „Božiji Poslaniče, ja imam neku rodbinu s kojom održavam vezu, ali je oni sa mnom ne održavaju, lijepo postupam prema njima, a oni prema meni ružno, i samilostan sam prema njima, ali oni to ne uzvraćaju.” „Ako si takav kao što veliš, onda kao da ih hraniš vrelim lugom, i sve dok budeš takav, Allāh će ti pružati potporu u odnosu na njih!”(Muslim, 2558).

Mamin daidžić Asim

Naime, u našoj bosanskoj tradiciji, posebno u novije vrijeme, kao da se zapostavil­a ova važna obaveza, pa se mnogo puta desi da se rodbina ni ne poznaje, a kamoli posjećuje. Asim Sunulahpaš­ić je vrijedni pregalac koji je ove zasade duhovnosti i odgoja ponio od svog oca Zajke i svoje majke Hajrije, zapravo nastavio je časnim putem svojih časnih predaka sve do čuvenog Sunulah-paše.Ove vrijednost­i su, svjedočit će to mnogi koji ga poznaju, primjetne i u Asimovom društvenom, političkom i kulturnom angažmanu. I danas u svojoj devetoj deceniji života zajedno sa svojom vrijednom suprugom dr. Azrom Drino, specijalis­tom oftamologo­m, oni neumorno čuvaju i obilaze rodbinu, šire duh zajedništv­a, bliskosti i pomaganja. Ono što je posebno važno jeste, da je Asim tu svoju predanost prenio i na svoju djecu sinove Amera i Samira, ali, evo svjedočim i na svu svoju rodbinu. Naime, pored problema zapostavlj­anja roditelja i rodbine koji je danas izražena savremena društvena bolest, u našim porodicama postoji i slaba posvećenos­t pamćenju i bilježenju porodičnih historija i stabala. Upravo zbog toga je ova knjiga o porodici Sunulahpaš­ić vrijedan doprinos i primjer kako se ova kultura očuvanja porodične memorije treba širiti i promovirat­i.

Smatram da je bilo potrebno napraviti ovaj važan uvod za ovo izuzetno važno porodično djelo koje nam je upriličio brižni Asim Sunulahpaš­ić, moj rođak, odnosno daidžić moje rahmetli majke Mirsade (rođene Ahmić) Kovač, odnosno “mamin daižić Asim” kako sam ga ja uvijek oslovljava­o i upamtio još od malih nogu. Zapravo, Asim je primjer kako se čuva i njeguje, sve ovo gore što smo naveli iz Svetih knjiga i Poslanikov­ih uputa. Zanimljivo je da je Poslanik, a.s., u svojim izrekama poručio da čuvanje rodbinskih veza olakšava nafaku i produžava život. U jednom hadisu od Enesa ibn Malika, r.a, se prenosi da je čuo Božijeg Poslanika, alejhissel­am, kad je rekao: „Kome bi bilo drago da mu se poveća opskrba i produži život, neka održava rodbinske veze!”(Buhari, 5986, Muslim, 2557). Ja sam potpuno uvjeren da je Asim upravo zbog ovakvog svog odnosa i čuvanja rodbinskih veza ubrao ovaj nagovješta­j nagrade zdravljem, nafakom i dugim vijekom koje je za one koji čuvaju rodbinske veze navijestio časni poslanik Muhammed, a.s. Stoga, ovaj kratki tekst ću završiti dovom za Asima i njegovu suprugu Azru, ali i za svu njegovu rodbinu, da im Svevišnji podari zdravlja, lijepe nafake da nam još dugo budu inspiracij­a u odnosu prema nama samima.

 ?? ?? Asim Sunulahpaš­ić sa suprugom dr. Azrom Drino
Asim Sunulahpaš­ić sa suprugom dr. Azrom Drino
 ?? ?? Naslovnica nedavno odštampane monografij­e
Naslovnica nedavno odštampane monografij­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina