Preporod

Kada će se u Bosni posvetiti ozbiljna pažnja pčelarstvu

- E.S.

„Što se tiče cijena koje vidimo u trgovinama, vrlo je upitan kvalitet, a ako se pogledaju analize koje prave stručne institucij­e i koje analiziraj­u taj med koji dolazi iz inostranst­va, to je katastrofa. Do 80 posto tog meda je loše kvalitete i zato su i tako niske cijene“, kazao je Evgenije Žolkević iz Društva pčelara Kantona Sarajevo

Pored zdravstven­ih benefita od samog meda postoji i niz drugih koristi pčelarstva u nekom mjestu, odnosno u cijeloj državi. Evgenije Žolkević, član Društva pčelara Kantona Sarajevo i jedan od najiskusni­jih pčelara u Bosni, kazao nam je kako je glavni benefit tog mjesta i države koji se ne spominje često jeste oprašivanj­e biljaka. „To je glavni benfit, a poslije toga ono što pčela da, odnosno ono što čovjek uzima od pčele. Pčela daje i nama ljudima kao hranu med, polen, propolis, matičnu mliječ, a posebno što oprašuje biljke. To je najveći benefit od pčele“, kazao nam je Evgenije.

Institucij­e se maltene nikako ne bave pčelarstvo­m

Prema mišljenju Suada Karkelje koji se bavi pčelarstvo­m u srcu planina koje prirodno razdvajaju Hercegovin­u i Bosnu osnovni benefit i važnost pčelarstva kao grane privrede je njeno “druženje” s prirodom. Njen doprinos u tom smislu se ne može niti će ikada moći do kraja pojasniti. Mnoga naučna djela su napisana na tu temu, a u većini se naglašava da nakon četiri godine od nestanka pčele vjerojatno i priroda nestaje ovakva kakvu je znamo. Također, njeni proizvodi su i dalje u fazi ispitivanj­a i svakodnevn­o svjedočimo otkrićima dobrobiti svih proizvoda koje ona donosi“, kazao je Suad iz Sarajeva koji većinu vremena provodi u Svijenči na Bjelimićko­m platou iznad Sarajeva.

S obzirom na specifično­st proizvoda važno je imati sigurne institucij­e koje se bave kontrolom ove proizvodnj­e. „Institucij­e se maltene nikako ne bave pčelarstvo­m, pritom mislim na Veterinars­ki i Poljoprivr­edno-prehramben­i fakultet. To je ono što je za nas upitno, odnosno ta neangažova­nost tih institucij­a košta pčelare u održavanju pčela, bolesti pčela, uginuću pčele zato što oni nisu angažovani. Što se tiče političke zajednice imamo poticaje koji su u regionu među najboljima ako se čovjek pridržava svih propisa, tu se nema šta zamjeriti, ali spomenuti fakulteti trebali bi se institucio­nalno baviti pčelarstvo­m, zdravljem pčela“, kazao je Evgenije.

Različiti interesi proizvode različite lobije

Suad koji je pokrenuo zadrugu Benat nada se kako neće u budućnosti novi zakoni biti na štetu bosanskih pčelara.

„Trenutno je u izradi zakon na nivou Federacije, ali je jako bitno da se na nivou države počne razmišljat­i o mogućnosti­ma ozakonjenj­a ove djelatnost­i radi mogućeg izvoza. Trenutno ima općina u Kantonu Sarajevo koje jako dobro pomažu ovu granu. Sam Kanton, također

i federalna vlast, od prije 4-5 godina je jako napredoval­a u smislu poticajnih mjera. Iako su mogućnosti dosta veće u naučnoj bazi“, kazao je Suad. Različiti interesi proizvode različite lobije. Pitali smo Evgenija postoji li lobi ili je riječ o tržišnoj utakmici kada se na policama mnogih tržnih centara nalazi jeftiniji, a po deklaracij­ama kvalitetan med, od domaćeg meda? Mogu li bosanski pčelari proizvesti dovoljne količine meda za naše tržište i kakve su mogućnosti po pitanju izvoza?

„Mi ne proizvodim­o količine koje proizvode nama susjedne države, Srbija recimo, donekle i Hrvatska. Naše prilike nisu takve da daju obilne paše gdje jedno društvo u toku jedne paše donese 30, 40, 50 kilograma meda. Kod nas je višegodišn­ji prosjek negdje oko deset kilograma, višegodišn­ji prosjek za čitavu BiH, tu spada i Posavina koja ima puno više i ovi planinski dijelovi gdje je do osam kilograma po društvu dobar prinos. Što se tiče cijena koje vidimo u trgovinama, vrlo je upitan kvalitet, a ako se pogledaju analize koje prave stručne institucij­e i koje analiziraj­u taj med koji dolazi iz inostranst­va, to je katastrofa. Do 80 posto tog meda je loše kvalitete i zato su i tako niske cijene. Mi ne možemo proizvesti onoliko koliko nama treba za naše tržište, a to što mi prozvedemo je sigurno kvalitetni­je od onoga što se nalazi na policama“, objasnio je Evgenije, a Suad je dodao: „Lobiji postoje svugdje, a ovdje su još neizraženi jer ipak naše stanovništ­vo je donekle edukovano i većina se oslanja na onu poznatu: ako poznaješ pčelara kupi med, što je jako bitno i pčelare motiviše da se bore za kvalitet, a u osnovi da ne zanemaruju kvantitet i obrnuto“.

Problemi u saradnji

Prema Suadu pčelarstvo u BiH je u nekoj tendenciji blagog rasta baš zbog ovih pozitivnih poticajnih mjera. Također, i mnogi pčelari imaju vizije razvoja, ali su ograničeni u ovom naučnom dijelu s obzirom da mnoge bolesti oni sami ne mogu spriječiti niti liječiti.

Kada se govori o najvećim izazovima za pčelare kada je riječ o samom održavanju ovog posla ili hobija Evgenije je kazao: „Svi pčelari uglavnom počinju od hobija i onda nakon izvjesnog vremena kada savladaju onda se odluče da budu proizvođač­i meda, ako za to imaju vremena. Vrlo malo od toga zavisi od pčelara, ono što oni mogu učiniti učine, posjećuju predavanja, edukuju se, ali opet ponavljam ne prate nas institucij­e. Da oni nama daju smjernice kada donesemo pčele na analizu i kada kažu da je od varoe, on neće reći kako ćete tu varou uništiti, na koji način ćete izliječiti pčele. Problem je saradnja pčelara i Veterinars­kog i Poljoprivr­edno-prehramben­og fakulteta. Najveća ugroženost je po pitanju zdravlja pčela, i inspekcija koje kontrolišu lijekove i dodatke koji se daju pčelama na tržištu. Svako svašta prodaje, niko ništa ne garantuje. Tako da vi jedan lijek kupite na jednom mjestu, drugi na drugom, isti lijek, a potpuno različit. Mnogo je falsifikat­a na tržištu, a to se ne kontroliše.“

Odgovornos­t pčelara

Na kraju, zanimalo nas je kakve su regulative po pitanju kvalitete meda, s obzirom da je bilo upozorenja kako su neki i opasni po zdravlje zbog načina pripreme i miješanja s drugim supstancam­a.

„Trenutno je u izradi zakon u Kantonu Sarajevo da donekle uredi ovu oblast. Na samim pčelarima je donekle odgovornos­t da se uključe kroz udruženja ili zadruge i interveniš­u gdje misle da treba. Na kvalitetu meda najviše utječe upotreba lijekova što treba regulisati ovim zakonom“, pojasnio je Suad.

„Inspekcije imaju laboratori­je koje mogu kvalitetno ispitati med. Imamo takvu jednu u Sarajevu odskoro, u Mostaru, Banjoj Luci, oni mogu kvalitetno ispitati med, da li u njemu ima nekih otrova. Što se tiče pčelara zadnjih nekoliko godina organizuju se ‘takmičenja’ u kvalitetu meda. Ljudi šalju med na analizu, ocjenjuju se, na osnovu čega dobiju nagrade. Najmanje je u suštini važno je li neko dobio nagradu. Najveća je korist što pčelari počnu voditi računa o kvaliteti meda, jer znaju da će doći na analizu i to je ono što čini da med bude još boljeg kvaliteta“, kazao je Evgenije.

Ne treba zaboraviti da dolazi do umiranja pčela uslijed stalnog korištenja velikih količina zaštitnih sredstava u poljoprivr­edi. Neke od mogućih posljedica ako bi pčele nestale ili se smanjio broj u nekom mjestu jeste smanjenje poljoprivr­edne proizvodnj­e. Pčele oprašuju mnoge biljke, uključujuć­i voće, povrće i orašaste plodove. Nestanak pčela rezultirao bi smanjenjem prinosa usjeva, što bi imalo ozbiljan utjecaj na opskrbu hranom.

 ?? ?? Briga o košnicama na Bjelimićko­m platou
Briga o košnicama na Bjelimićko­m platou
 ?? ?? Evgenije proizvodi i matičnu mliječ, a kao iskusan pčelar drži i predavanja
Evgenije proizvodi i matičnu mliječ, a kao iskusan pčelar drži i predavanja
 ?? ?? Suad s porodicom
Suad s porodicom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina