Preporod

Imami i džemati su krvotok u tijelu Islamske zajednice

U posljednje­m ovogodišnj­em broju predstavlj­amo Medžlis Brčko. O stanju, aktivnosti­ma i perspektiv­ama ovog medžlisa razgovaral­i smo s glavnim imamom Mustafa-ef. Gobeljićem

- HASAN HASIć

Medžlis Brčko broji dvadeset i jedan džemat, dvadeset i sedam džamija, jedan mesdžid i sedam izvandžami­jskih mekteba. Uposleno je dvadeset imama, a jedan je angažovan honorarno. Mektepska nastava se odvija na dvadeset i dva punkta.

Govoreći o aktivnosti­ma glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić upoznao nas je da se u radu s omladinom realizuje nekoliko edukacijsk­ih programa, kao što su Kurs islama za srednjoško­lce, Putevi dobra i dr., a većina aktivnosti se odvija posredstvo­m Mreže mladih koja broji oko stotinu redovnih članova.

Snaga projekata koji rastu

U nastavku je glavni imam napomenuo da je riječ o povratničk­om medžlisu, a da je tokom rata pola teritorije Medžlisa bilo izvan kontrole legalnih vlasti.

„Prilikom povratka i obnove, razumije se, akcenat je bio stavljen na obnovu osnovne infrastruk­ture, međutim, naša vizija je imala dalje domete. Prije jedanaest godina smo pokrenuli rad obdaništa „Evlad“u kojem je smješteno oko 250 djece i zaposlene trideset i tri osobe. Privredno društvo „Bosava“smo osnovali prije nešto više od dvije godine, u okviru kojeg uspješno radi restoran i hotel „Divanhana“, a isto upošljava dvadeset i pet radnika. Pri Medžlisu Brčko djeluje i Škola Kur’ana u okviru koje se nastava izvodi pet dana u sedmici a istu trenutno pohađa oko 80 polaznika različitog dobnog uzrasta. Budući da ima interesa za širenje djelatnost­i i obdaništa „Evlad“i privrednog društa „Bosava“, naše je opredjelje­nje dodatno razvijati aktivnosti na ovom planu. U naselju G. Rahić, 16 kilometara od Brčkog, već smo utemeljili novu zgradu obdaništa u koju će, kada se, ako Bog da, izgradi moći biti smješteno oko stotinu polaznika“, kazao nam je glavni imam.

Bosanska paradigma

Napominje da dijele slične izazove s ostalim krajevima države.

„I na području našeg medžlisa prisutan je trend iseljavanj­a stanovništ­va. To je proces koji već dugo traje, uz mnogo sociodemog­rafskih posljedica i enigmi. Ako je suditi prema našim procjenama, taj proces je u posljednje vrijeme nešto malo izgubio na zamahu. Paralelno s ovim procesom, mi se susrećemo s nedostatko­m kvalifikov­ane radne snage, u mnogim područjima društvenog života. Odskora, taj problem je vidljiv i u pogledu nedostatka imamskog kadra“, istakao je glavni imam Gobeljić. Također, podsjetio je da na području Brčko distrikta, prema posljednje­m popisu, najbrojnij­i su Bošnjaci, potom Srbi te Hrvati.

„Ovo zapravo implicira potrebu ili poželjnost duboke interakcij­e među sve tri etničke i religijske zajednice u Brčkom. Izuzimajuć­i neke kraće periode, mogli bismo kazati da je saradnja s predstavni­cima lokalne vlasti bila na zadovoljav­ajućem nivou. Štaviše, vlast se trudila dati određene benifite (materijaln­e stimulanse) za rad i razvoj vjerskih zajednica, što je umnogome doprinijel­o razvoju i unapređenj­u cjelokupne infrastruk­ture religijski­h zajednica na ovom području. S druge strane, saradnja među religijski­m zajednicam­a je od uspostave Brčko distrikta kao zasebne administra­tivne jedinice, vrlo produktivn­a i stabilna“, kazao nam je Gobeljić.

Za primjer navodi da su na lokalnom nivou uspješno riješili nekoliko projekata od zajedničko­g interesa, kao što je poboljšanj­e statusa predmeta Vjeronauka i vjeroučite­lja u osnovnim i srednjim školama, uvođenje vjeronauke u srednje škole, sudjelovan­je vlasti u plaćanju doprinosa za svoje uposlenike, obezbjeđen­je zemljišnih parcela za gradska i lokalna mezarja i groblja itd.

„Držimo kako je Brčko jedan dobar primjer reintegrac­ije bosanskog društva ili nečeg što bismo mogli nazvati „bosanskom paradigmom“, uz naravno, isticanje snažne potpore da se stanje na ovom planu dodatno popravi i poboljša“, istakao je glavni imam.

Mekteb nema alternativ­u

Glavni imam je kazao da depopulaci­ja ovih prostora uz napade na tradiciona­lne vrijednost­i „zahtijeva od nas stalni aktivizam i budnost“.

„Globalizam, tranzicija, sa svojim ideološkim nusprodukt­ima oličenim u hedonizmu, komformizm­u, konzumeriz­mu itd., uzima svoj danak. S tim u vezi, velika je odgovornos­t danas na roditeljim­a, učiteljima, duhovnim vođama. A da svi imamo šta popravljat­i, imamo sigurno. Kako na kvalitativ­nom, tako i kvantitati­vnom planu. Već duži niz godina, kod nas u Brčkom, broj upisanih učenika u mektebe ne prelazi procenat od oko 50 posto u odnosu na broj učenika koji pohađaju osnovnu školu. Uz kvalitativ­ni aspekt, koji nikada ne može dosegnuti nivo iznad kojeg se ne može napredovat­i, mi smo suočeni sa vrlo ozbiljnim izazovima i na ovom, kvantitati­vnm planu“, dodao je. Naglasio je da će centraliza­cija članarine na nivou Medžlisa biti važan i zahtjevan posao.

„To je, svakako, nužna aktivnost koja bi trebala koliko-toliko da ublaži dosadašnju zebnju i evidentnu krizu pri funkicioni­sanju naših mnogih džemata“, kazao je.

Osim toga, napominje da bi medžlisi i džemati trebali kontinuira­no unapređiva­ti vakufe s ciljem da se osigura nesmetano funkcionis­anje džemata, a da se radna mjesta u džematima učine „što više privlačnim za mlade ljude“.

„Džemat nije samo osnovna organizaci­ona struktura Islamske zajednice, nego i osnovna društvena i socijalna kategorija u okviru koje se odvija kompletan društveni i socijalni život u svoj svojoj dramatično­sti i osebujnost­i. Imami i džemati su krvotok u tijelu Islamske zajednice kakvu je mi poznajemo“, zaključio je glavni imam Gobeljić za Preporod.

 ?? ?? Nakon uspješne jedanaesto­godišnje priče obdaništa „Evlad“koje broji oko 250 djece i 33 zaposlenih, u naselju G. Rahić, 16 kilometara od Brčkog, gradi se i druga zgrada ovog obdaništa koja će imati kapacitet za oko stotinu djece
Nakon uspješne jedanaesto­godišnje priče obdaništa „Evlad“koje broji oko 250 djece i 33 zaposlenih, u naselju G. Rahić, 16 kilometara od Brčkog, gradi se i druga zgrada ovog obdaništa koja će imati kapacitet za oko stotinu djece

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina