Preporod

Kada din, džemat i zavičaj na srcu leže

- MUTEVELIJA SAFET MALIKIĆ, DŽEMAT DONJI HUMCI, MEDŽLIS ČELIĆ H. H.

Sedamdeset­četverogod­išnji Safet Malikić je krajem prošle godine ponovo izabran za predsjedni­ka džemata Donji Humci, Medžlis Čelić. To mu je već drugi mandat na čelu ovog džemata.

Od djetinjstv­a je vezan za džamiju i džemat, a prisjeća se i događaja kada je ta vezanost i potaknuta. Bilo je to prilikom jedne hadžijske dove, kada mu je babo na njegov upit pojasnio o čemu je riječ, a od tada mu se probudila i želja za odlaskom na hadž. Dužnost je ispunio kada je otišao u penziju, a nakon toga je hadž obavio i za babu.

„Islam i moji Humci mi na srcu leže. I ostat će tako, ako Bog, do kraja mog života“, kazao nam je mutevelija Safet.

Istakao je da je veoma zahvalan Bogu što mu je omogućio da bude među učesnicima izgradnje nove džamije u Donjim Humcima kao predsjedni­k džemata i kao blagajnik uz aktuelnog džematskog blagajnika.

Mutevelija Safet je naglasio da su džematlije Donjih Humaca na raspolagan­ju džematu “u svako doba“.

„Kada smo radili oko starog mezarja kovanu ogradu, po završetku radova kazao sam svojim džematlija­ma da se s njima ne bih bojao početi bilo šta raditi, a, potom, je došla i izgradnja nove džamije“, istakao je Safet.

Članarina se, uglavnom, redovno izmiruje, komunikaci­ja s džematom je kvalitetna, a i saradnja s dijasporom je na visokom nivou. Odlazak stanovništ­va se u manjoj mjeri može primijetit­i i u Donjim Humcima, ali, mutevelija Safet napominje, da i oni koji odlaze, ostaju u kontaktu s džematom.

Nova džamija, čiji su većinski vakifi iz Kuvajta, izgrađena je u rekordnom roku. Nakon što je prošle godine postavljen kamen temeljac, ovog mjeseca je uslijedilo radno otvorenje. Pored toga, u džematu nisu zanemarili ni džematski mekteb. Promijenje­na je stolarija i inventar. Također, ograđena su i mezarja.

Kada je riječ o novoizgrađ­enoj džamiji, preostalo je da se urade potporni zidovi, gasulhana te da se uredi džamijski harem i urade sitniji radovi unutar džamije. Planirano je da se svi dodatni radovi završe do augusta 2024. godine, nakon čega će uslijediti svečano otvorenje džamije.

„Islamska zajednica je naš stub, na koji se možemo osloniti, naša glava i postojan vrh te institucij­a koja u svojoj misiji insistira i na očuvanju domovine i države“, zaključio je mutevelija Safet za Preporod.

 ?? ?? Džemat Donji Humci, Medžlis Čelić, broji oko 350 domaćinsta­va i 360 redovnih članova Džemat je nastao 1969. godine, nakon razdvajanj­a naselja Gornji i Donji Humci. Tokom proteklih godinu i po u džematu je sagrađena nova džamija.
Džemat Donji Humci, Medžlis Čelić, broji oko 350 domaćinsta­va i 360 redovnih članova Džemat je nastao 1969. godine, nakon razdvajanj­a naselja Gornji i Donji Humci. Tokom proteklih godinu i po u džematu je sagrađena nova džamija.
 ?? ?? „Islamska zajednica je naš stub, na koji se možemo osloniti, naša glava i postojan vrh te institucij­a koja u svojoj misiji insistira i na očuvanju domovine i države.“
„Islamska zajednica je naš stub, na koji se možemo osloniti, naša glava i postojan vrh te institucij­a koja u svojoj misiji insistira i na očuvanju domovine i države.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina