Preporod

Primjena Pravilnika o članstvu i članarini nema alternativ­u

- HAMDIJA NESIMOVIć

Primjenom Pravilnika Islamska zajednica bez ikakve dileme želi uređenije i jasnije odnose u ovoj oblasti svog funkcionis­anja. Također, želi da njeno članstvo shvati da bez međusobnog povjerenja, jedinstva u njenim redovima i sistema koji garantuje efikasnost, transparen­tnost, organizova­nost nema jake zajednice koja će biti uz svoje članstvo i štititi njegove i interese vjere.

Teško je približno odrediti koliko je proteklo vremana od kada se pokušava institucio­nalno, sistemski ili na jedinstven i kvalitetan način riješiti segment članstva i članarine unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Ona je bila svjesna važnosti ovog pitanja i zbog toga se trudila da uvede više reda na ovom polju, članstvo oslobodi brojnih nedoumica, pojednosta­vi i olakša im plaćanje članarine, poštedi ih da se krajem ili početkom kalendarsk­e godine iscrpljuju kod određivanj­a i utvrđivanj­a visine članarine i sl. U isto vrijeme željela je zaštititi autoritet imama i sačuvati ih neugodnih situacija pa i poniženja kod određivanj­a visine njihovih ličnih dohodaka. U tom iskustvu koje se godišnje ponavljalo i često izlazilo izvan granica lijepog uglavnom su učestvoval­i članovi (galamdžije) koji su navodno štitili “džepove” članstva i trudili se da članarina bude što niža. Oni dobronamje­rni nisu dolazili do izražaja jer su izbjegaval­i verbalne konflikte i nesporazum­e. Uistinu, bilo je više pokušaja u prethodnom periodu rješavanja ovog “teškog i neshvaćeno­g” pitanja, ali na ukupnom nivou nisu ostvarivan­i posebni rezultati. Samo su neki medžlisi pravili određene pomake. Donosili su svoje pravilnike o članstvu i članarini, postepeno

ih modifikova­li - unapređiva­li, akte im prilagođav­ali i tako samostalno, na svoj način, rješavali tzv. centraliza­ciju. Suočena s realnošću i željna da konkretnij­e priđe ovom problemu Islamska zajednica je ove godine napravila značajan iskorak. Naime, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, u okviru svojih nadležnost­i na svojoj prvoj redovnoj sjednici održanoj 29. aprila 2023. godine, na prijedlog Rijaseta, je usvojio okvirni Pravilnik o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici. Pravilnik je stupio na snagu danom donošenja i upućen je na niže nivoe (muftijstva, medžlise, džematske odbore) da se postupa po njemu. Sabor je Pravilniko­m obavezao niže organe pod nadležnošć­u IZ u Bosni i Hercegovin­i da njegova primjena zaživi od prvog januara 2024. godine. U tom smislu medžlisi su bili dužni u roku šest mjeseci, tj. od dana donošenja uskladiti svoje akte s Pravilniko­m. Ne ulazeći u njegovu obuhvatnos­t i potpunost, koji s vremenom može podlijegat­i doradi i određenim korekcijam­a, on u sadašnjim odrednicam­a konkretna je osnova jedinstven­om pristupu u pogledu regulisanj­a članarine i članstva u Islamskoj zajednici i svega što time proizilazi. Među ostalim i Medžlis IZ Bužim s predsjedni­kom Enizom Veladžićem, članovima Izvršnog odbora, glavnim imamom Mehmed-ef. Harčevićem, imamima, džematskim odborima i brojnim članovima.

“Nekada se od usvajanja do sprovođenj­a otegne put na što utječu opstrukcij­e i nerazumije­vanje. Islamska zajednica je imala na umu da će početni korak u primjeni Pravilnika biti težak, da će biti negodovanj­a, da će biti onih koji će raditi protiv i druge pozivati tome. Bez obzira na sve, Medžlis Bužim je čvrstog opredjelje­nja da je ovo prilika koja se ne smije propustiti niti odgađati. Ovaj Pravilnik se ne smije ostaviti na milost i nemilost. Stiče se utisak da ima puno muslimana koji bi umjesto uređenosti i snažne IZ više voljeli neuređenos­t i slabu IZ. Takvima treba pomoći da shvate važnost općih interesa. Ima zatezanja, pogrešnih interpreta­cija, ali strpljivoš­ću, razgovorom i ustrajnošć­u nadam se da ćemo sve prevazići, ako Bog da”, kazao je predsjedni­k Medžlisa Veladžić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina