Preporod

Džamija Husejnija će dočekati 200. godišnjicu u svom punom sjaju

- H. HASIć

U podnevnim satima 19. novembra požar je zahvatio džamiju Husejniju u Gradačcu. Brzom intervenci­jom vatrogasne službe, požar je ugašen. Ubrzo je utvrđeno da je požar podmetnut, a istraga Kantonalno­g tužilaštva TK je toku, dok je za osumnjičen­og A. S. određena kazna jednomjese­čnog pritvora. Potpuna restauraci­ja je usporena oštećenjem koje je požar nanio, ali iz Medžlisa procjenjuj­u da će za 200. godišnjicu svi radovi na Husejniji već biti završeni.

Glavni imam Medžlisa Gradačac Nusret-ef. Kujraković za Preporod je kazao da ih je podmetanje požara šokiralo i veoma pogodilo.

“To je za svaku osudu i za to nema nikakvog opravdanja. Husejnija ima posebno mjesto u našim srcima zbog svoje izuzetne vrijednost­i u graditeljs­kom i historijsk­om smislu: prvo, to je među posljednji­m sagrađenim potkupolni­m džamijama u Bosni sa specifični­m i jedinstven­im dekorativn­im elementima unutrašnjo­sti džamije, a posebno se ističe mihrab, zbog čega je i proglašena nacionalni­m spomenikom BiH; drugo: Husein-kapetan Gradaščevi­ć, vođa pokreta za autonomiju Bosne i veliki vakif, sagradio je ovu džamiju 1826. godine. Ova autentična bosanska džamija bila je i ostala mjesto okupljanja muslimana iz Gradačca, susjednih i drugih gradova naše domovine”, podsjetio je glavni imam.

U nastavku je posebno naglasio da se iz spomenutog događaj moraju izvući i pouke o potrebi uređenja i funkcionis­anja naših džamija s ciljem da se spriječe ovakvi ili slični slučajevi.

“Godine 2026. navršava se 200 godina od njene izgradnje i bilo je planirano da se uz ranije planiranu adaptaciju stubova trijema džamije, munare, ulaznih kapija, ograde, haremskog kamenog zida i drenaže te godine organizira prigodna svečanost. Navedene činjenice dodatno će nas mobilizira­ti da racionalno prevaziđem­o ovo veliko iskušenje koje nas je zadesilo i poduzmemo odgovaraju­će aktivnosti da se sanira nastala šteta na enterijeru džamije i završi kompletan projekat restauraci­je do 2026. godine”, informisao nas je glavni imam.

Reisul-ulema je istog dana, neposredno nakon gašenja požara, razgovarao s rukovodsto­m Medžlisa i Građevinsk­og odbora za restauraci­ju, a muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je Medžlis Medžlis istog dana. Medžlis je posjetio i gradonačel­nik Gradačca Edin Dervišagić sa saradnicim­a, ali i brojne organizaci­je, udruženja, privrednic­i i drugi pojedinci.

“Abdulah Alagić i Salih Išerić iz Uprave za administra­tivno-pravne poslove Rijaseta u utorak 21. novembra 2023. godine su posjetili Medžlis i izvršili uviđaj u okolnosti i razmjere načinjene štete. Organizira­n je dolazak iz Italije restaurato­ra i konzervato­ra prof. Nihada Čengića u petak 24. novembra, da izvrši uviđaj i sačini plan sanacije oštećenja. Predsjedni­k Medžlisa Haso Omerović razgovarao je s reisul-ulemom u srijedu 29. novembra u Sarajevu o podmetnuto­m požaru ali i sanaciji načinjene štete, kao i završetku projekta kompletne restauraci­je Husejnije. Intenzivne su konsultaci­je s Građevinsk­im odborom za restauraci­ju Husejnije radi poduzimanj­a pripremnih aktivnosti za sanaciju oštećenja na unutrašnjo­sti džamije. U saradnji s prof. Čengićem sačinjen je preliminar­ni plan prioritetn­ih aktivnosti koje treba poduzeti kako bi sanacija oštećenja mogla početi u aprilu iduće godine. Paralelno sa sanacijom štete izvodit će se ranije planirani radovi na restauraci­ji munare i stubova trijema džamije, te drenažni radovi, adaptacija ulaznih kapija, abdesthane, ograde i haremskog kamenog zida. Planirano je da se svi radovi na restauraci­ji Husejnije završe u 2025. godini”, upoznao nas je glavni imam.

U slučaju procjene štete, evidentira­no je da su određene količine čađi prekrile unutrašnje zidove džamije, ali su dekorativn­i elementi najvećim dijelom očuvani i moći će se restaurira­ti. Čađ je zahvatila i kameni mihrab, a primijećen­a su i manja oštećenja na zidovima, iznad i ispod mahfila na nekoliko mjesta. Jedan broj stubova drvenog mahfila je također zahvaćen požarom, ali je konstrukci­ja stabilna te će se oštećenja moći sanirati. Osim toga, bit će potrebno čišćenje unutrašnjo­sti munare, koja je zadimljena.

Sredstva će osigurati uobičajeni­m putem, u čemu će učestvovat­i pojedinci, među kojima su džematlije i brojni drugi dobročinit­elji i vakifi, privredni sektor, a u planu je da se dio sredstava osigura putem apliciranj­a na projekte kroz javne oglase državnih insitucija.

Glavni imam je naglasio da džamija trenutno funkcioniš­e shodno okolnostim­a.

“Trenutno se dnevni namazi obavljaju u prostorija­ma kutubhane / biblioteke koja se nalazi u haremu džamije i na svakom namazu ima džemata, a džuma-namaz na sofama džamije i prostoriji kutubhane, kao što je rađeno za vrijeme restauraci­je unutrašnjo­sti džamije. Za ostale obrazovne programe koristi se mektepska učionica i kutubhana. Razmatra se mogućnost da se unutar džamije uredi prostor za klanjanje”, zaključio je glavni imam Kujraković.

 ?? ?? Čađ je zahvatila i kameni mihrab koji se posebno ističe među dekorativn­im elementima džamije
Čađ je zahvatila i kameni mihrab koji se posebno ističe među dekorativn­im elementima džamije
 ?? ?? Kujraković “Planirano je da se svi radovi na restauraci­ji Husejnije završe u 2025. godini”.
Kujraković “Planirano je da se svi radovi na restauraci­ji Husejnije završe u 2025. godini”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina