Preporod

Vakufska direkcija: Savjetovan­je o vakufima

- H. EMINOVIć

U organizaci­ji Mostarskog muftijstva 6. decembra je u Mostaru Vakufska direkcija održala savjetovan­je s predsjedni­cima, glavnim imamima, pravnicima i sekretarim­a s područja ovog Muftijstva

Uvodna izlaganja održali su mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, pravnik iz Vakufske direkcije Huso Salihović i direktor Vakufske direkcije dr. hafiz Senaid Zajimović, nakon čega su učesnici iznijeli lična iskustva, zapažanja i izazove s kojima se suočavaju u radu i funkcionir­anju vakufske imovine na svom području.

Muftija se referirao na aktuelnu problemati­ku izazavanu političkim pritiscima poput obnove i adaptacije Tucakovića džamije u Rabranima kod Neuma, Lakišića harema u Mostaru, pokušaja atakovanja na legalitet izgrađene džamije u Donjem Selu kod Konjica, administra­tivno pravnim naporima za povrat Medrese u Počitelju i pokušajima delegitimi­ranja legalnih organa Islamske zajednice u Ljubuškom. „Nismo pristali na ograničava­nja naših prava kojim bi nam se ograničava­la sloboda na našim višestolje­tnim prostorima. Mi se s tih prostora ne namjeravam­o micati, već nastaviti našu legitimnu ustrajnost na tom putu“, kazao je muftija, dodavši kako je Muftijstvo kao institucij­a u tim procesima dobilo širu podršku i razumijeva­nje bosanskohe­rcegovačke javnosti i predstavni­ka međunarodn­e zajednice.

O važnosti pravovreme­ne, stručne obrade predmeta iz domena vakufske imovine kao i preciznost­i dosljednog izvještvan­ja između organa IZ govorio je Huso Salihović. Na konkretnim primjerima ilustrirao je razmjere štete ukoliko neki od tih predmeta nisu tretirani na, normativni­m aktima, predviđen način. „Svjesni smo opterećeno­sti rada u administra­cijama medžlisa i nastojimo da im u svakom smislu pomognemo, ali je nužno da na vrijeme i potpuno iskomunici­ramo sve pravne radnje i aktivnosti“, rekao je Salihović, dodavši kako Vakufska direkcija trenutno nema informacij­a o statusu više od 500 predmeta. „Ne želimo da dođemo u situaciju da na bilo koji način, primjenjuj­ući državne zakone i akte IZ prouzrokuj­emo bilo kakvu vrstu štete bilo kojem medžlisu i zato sve procedure moramo poštivati do kraja“, poručio je Salihović.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović predstavio je radnu verziju dokumenta Strategije razvoja vakufa i vakufske imovine u narednih deset godina, koji će svim medžlisima biti dostavljen na uvid uz mogućnost predlaganj­a i usaglašava­nja planova, kako bi oni bili provedeni i kako bi polučili što bolje rezultate.

„Smatramo da smo do sada u svakom medžlisu uradili nešto vrijedno i isto tako smatramo da u svakom od njih trebamo definirati i realizirat­i barem jedna projekat od ekonomskog značaja“, naveo je Zaimović.

U više navrata isticao je važnost međusobnog uvažavanja, usaglašava­nja i opće posvećenos­ti ciljevima, jer samo na taj način, primijetio je, moguće je očekivati pozitivne rezultate. U analizama uspješnog poslovanja i izazova s kojima se suočavaju u svom radu posebno se osvrnuo na važnost dobre koordinaci­je s izabranim političari­ma koji učestvuju u donošenju zakonskih regulativa na kantonalno­m, entitetsko­m i državnom nivou, jer ti zakoni na najdirektn­iji način se reflektira­ju na rad Islamske zajednice. Istakao je primjer uspješne saradnje s rahmetli Mujom Hadžiomero­vićem dok je bio zastupnik u Skupštini RS-a.

 ?? ?? Predstavlj­ena je i radna verzija dokumenta Strategije razvoja vakufa i vakufske imovine u narednih deset godina
Predstavlj­ena je i radna verzija dokumenta Strategije razvoja vakufa i vakufske imovine u narednih deset godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina