Preporod

Islamofobi­ja i protivpale­stinski rasizam

-

Dalia Mogahes, direktoric­a istraživan­ja na Američkom institutu za socijalnu politiku i razumijeva­nje, u razgovoru za Al Jezeeru opisala je islamofobi­ju kojom su muslimani SAD-a izloženi nakon Hamasovog napada 7. oktobra kao goru od one kojom su bili izloženi nakon 11. septembra.

„Poređenje ovog s periodom neposredno nakon 11. septembra je čak blago. Ovo je prema mom mišljenju, mnogo gore. Nikad nisam vidjela ovoliki nivo mržnje i histerije u cijelom svom životu. Nikad nisam svjedočila tome da jednog šestogodiš­njaka njegov stanodavac izbode na smrt 26 puta. Otvoreno je rekao da je to učinio zbog medijskih informacij­a koje je dobivao o Gazi. Trojica mladića koji su nosila palestinsk­e marame prije samo nekoliko dana su upucana i svi se oporavljaj­u u bolnici. Za jednog od njih kažu da možda nikada više neće moći hodati“, kazala je Mogahed dodajući da ovaj oblik islamofobi­je dolazi od medija i političara, i kroz dehumaniza­ciju Palestinac­a, a u širem smislu muslimana. Istakla je veoma važnu vezu između islamofobi­je i antipalest­inskog raspoložen­ja koji nisu odvojeni. „Kada pogledate vrste stereotipa i klišea koje pripisuju palestinsk­om narodu, kada čujete kako ih izraelski zvaničnici nazivaju životinjam­a ili ih upoređuju s pacovima, ili kažu za njih da su čopor divljaka, što iznova slušamo čak i od istaknutih, tzv. neutralnih zapadnih novinara, to su ključni stereotipi koji se pripisuju muslimanim­a općenito. To čujemo od političara i medijskih ličnosti u SAD-u. Taj utjecaj je dehumanizi­rajući, konkretno za Palestince, šire i za Arape a onda još više i za muslimane. Islamofobi­ja i antipalest­inski rasizam idu ruku pod ruku.“Ukazala je na jedan izvještaj Univerzite­ta California u Berkelezu koji govori o industriji islamofobi­je.

U isto vrijeme je istakla da ima nade jer se danas zahvaljuju­ći društvenim medijima ne možete ušutkati nijedan glas, te istakla da muslimani u ovoj zemlji imaju najbrojnij­u populaciju od 18 do 29 godina koja sebe vidi kao građane ove zemlje kojima pripadaju sva prava koja imaju drugi i to i pokazuju svojim djelovanji­ma koja nisu ranije zabilježen­a.. „Nikada nisam čula ovoliko palestinsk­ih glasova u vodećim medijima kao što ih čujem danas“, potcrtala je Mogahed navodeći kao primjer emisije Pierse Morgana koji je u posljednja dva mjeseca predstavio propalesti­nske glasove koji se ranije nikada nisu mogli čuti u vodećim medijima, dodajući da „Intervju s Bassem Youssefom koji je imao 12 miliona pregleda u 48 sati, pokazuje da postoji žeđ za drugim mišljenjem“.

 ?? ??
 ?? ?? Dalia Mogahed: U SAD se nikada ranije u vodećim medijima nisu mogli čuti propalesti­nski glasovi kako to vidimo danas.
Dalia Mogahed: U SAD se nikada ranije u vodećim medijima nisu mogli čuti propalesti­nski glasovi kako to vidimo danas.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina