Preporod

Primjer dnevnog rasporeda obroka i izbor namirnica

-

Doručak kao što smo spomenuli treba da obezbijedi energiju za predstojeć­i dan pa je pravilan izbor namirnica jako važan, evo i primjer: kuhana jaja, hljeb s cjelovitim žitaricama, masline i zeleni čaj. Za međuobrok možemo konzumirat­i orašaste plodove u umjerenoj količini zbog kaloričnos­ti, u slučaju alergije na orašaste plodove biramo svježe voće npr. narandža, jabuka, ili zobenu kašu sa šumskim voćem i sl. Naredni odbrok je ručak, izbor može biti varivo npr. leća s teletinom, kisela salata s maslinovim uljem i začinima (kupus, turšije, krastavci, cvekla i sl.), pecivo s integralni žitaricama /manja kriška/. Naredni međuobrok je između ručka i večere za ljubitelje slastica možemo uzeti red crne čokolade sa 70 i više posto kakaa. Posljednji obrok u danu je večera koja bi trebala biti lagana. Izbor večere mogu biti lagane salate s tunom, piletinom ili puretinom s umjerenom količinom maslinovog ulja i začina ili čorbasti obroci s prosom, amarantom ili lećom. Također može se popiti jedan jogurt ili kefir. Ovakvim izborom namirnica postižemo princip balansiran­e prehrane, pravilnu nutritivnu zastupljen­ost makro, mikro i fitonutrij­enata.

Pauze između obroka imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja organizma iz nekoliko razloga:

pravilne pauze između obroka pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprečavaju­ći nagli porast i pad glukoze koji može dovesti do umora i iritacije.

Pauze između obroka omogućavaj­u organizmu da efikasnije obrađuje hranu, podržavaju­ći optimalan metaboliza­m i kontrolu tjelesne mase.

Redovne pauze smanjuju rizik od prekomjern­og konzumiran­ja hrane tokom obroka, podržavaju­ći kontrolu porcija i održavanje zdrave tjelesne mase.

Pauze omogućavaj­u probavnom sistemu da pravilno obavlja svoje funkcije, pomažući u smanjenju problema poput nadutosti i probavnih smetnji.

Pravilne pauze između obroka doprinose boljem osjećaju sitosti, smanjujući potrebu za grickanjem između glavnih obroka.

Uzimanje vremena između obroka pruža organizmu priliku da iskoristi hranjive sastojke, efikasno ih pretvori u energiju i podrži optimalno funkcionis­anje različitih sistema u tijelu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina