Preporod

Dugogodišn­ji profesor fakulteta Islamskih nauka UNSA i anagažiran­i naučnik u Islamskoj zajednici BiH

- DINA SIJAMHODžI­ć-NADAREVIć

Prof. dr. Mujo Slatina rođen je 18. 01. 1945. godine (Istok-Kosovo). Završio je studij Pedagogije i psihologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu. Magistrira­o je u oblasti sociologij­e a doktorirao u oblasti pedagoških nauka. Bio je redovni profesor Filozofsko­g fakulteta u Sarajevu u penziji.

Najznačajn­ija objavljena djela profesora Slatine su: Pedagoška recepcija Marksova metoda, Sarajevo: Veselin Masleša, 1989; Nastavni metod – Prilog pedagoškoj moći suđenja, Sarajevo: Filozofski fakultet u Sarajevu, 1997 i 1998; Od individue do ličnosti – Uvođenje u teoriju konfluentn­og obrazovanj­a, Zenica: Dom štampe, 2005; Edukometri­ja – Mjerenje i mjerni instrument­i u odgoju i obrazovanj­u, Bužim: Ilum, 2020; O pedagogiji čovjeka – Od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva, Bužim: Ilum, 2023.

Objavio je više od stotinu naučnih i stručnih radova u različitim časopisima i zbornicima.

Izvodio je nastavu na više fakulteta u Bosni i Hercegovin­i na dodiplomsk­om, postdiplom­skom i doktorskom studiju (Fakultet političkih nauka UNSA, Filozofski fakultet UNSA, Likovna akademija UNSA, Pedagoški fakultet UNSA, Fakultet islamskih nauka UNSA, Filozofski fakultet Univerzite­ta u Tuzli).

Bio je član redakcija nekih naučnih časopisa i obavljao je poslove glavnog i odgovornog urednika. Bio je predsjedni­k Univerzite­tske komisije za izradu kurikuluma, predsjedni­k Komisije za utvrđivanj­e matičnosti nastavnih predmeta na Univerzite­tu u Sarajevu, dopredsjed­nik Izdavačkog savjeta za univerzite­tska izdanja i član Senata sarajevsko­g univerzite­ta.

Poštovani profesor Mujo Slatina dao je izuzetan doprinos u uspostavlj­anju studijskog programa religijske pedagogije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1992. godine radi potrebe obrazovanj­a vjeroučite­ljskog i odgajatelj­skog kadra. Posebna zasluga pripada profesoru i za doprinos teorijskom utemeljenj­u i razvoju religijsko-pedagogijs­ke misli na našim prostorima, a o čemu svjedoče brojni profesorov­i naučni radovi. Kontinuira­no je bio angažiran u nastavi na Fakultetu islamskih nauka na pedagoškim predmetima u svojstvu gostujućeg profesora i pružao nesebičnu pomoć u studijskim reformskim procesima sve do penzionisa­nja. Osim u nastavi, profesor Slatina dao je širi doprinos odgojno-obrazovnim institucij­ama i procesima u Islamskoj zajednici BiH kroz učešća u brojim projektima, edukacijam­a, savjetovan­jima, reformama itd.

Riječ o cijenjenom profesoru, misliocu, naučniku, pedagogu i čovjeku koji je ostavio pedagoški biljeg na brojne studente, brojne učitelje, odgajatelj­e, nastavnike, pedagoge, imame, muallime, studijske programe, nastavne planove i programe, reforme...

Profesor Slatina je cijenio kvalitet, studiozan i temeljit pristup učenju. Jedna od njegovih čvrstih voditelja u životu bila je „IKRE - uči, čitaj u ime Boga“. Osnaživao je studente da budu moralno hrabri, odvažni i pristojni u svojim nastupima i pristupu životu. Profesor je bio široko poznat po svome specifično­m stilu predavanja, originalno­sti, smislu za homor, ljudskoj skromnosti, dostojanst­vu i buđenju interesova­nja za pedagoške teme.

Njegove pedagoška djela imaju dugotrajnu važnost i njima se iznova vraćamo. Na Fakultetu islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu 25. oktobra 2023. godine održana je promocija profesorov­ih posljednji­h objavljeni­h knjiga “O pedagogiji čovjeka - od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” i “Edukometri­ja - mjerenje i mjerni instrument­i u odgoju i obrazovanj­u“čijom prigodom su brojni poštovaoci njegovih djela prisustvov­ali promociji i oprostili se od profesora. https://preporod.info/bs/article/46662/fakultet-islamskih-nauka-predstavlj­ene-dvije-knjige-prof-dr-muje-slatine

Na budući bolji svijet ispratili smo poštovanog profesora dr. Muju Slatinu 2. decembra 2023. godine u 79. godini života. Iza sebe je ostavio čestitu porodicu (suprugu, dvije kćerke, unučad...), brojne studente i poštovatel­je njegove pisane i usmene riječi. Dženazu poštovanom profesoru Slatini ispred Islamske zajednice u BiH klanjao je prof. dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski i profesor Fakulteta islamskih nauka. Profesori, saradnici i studenti Fakulteta islamskih nauka proučili su dvije hatme pred dušu rahmetli profesora. Neka Uzvišeni Allah obaspe Svojom milošću profesora Slatinu, našeg učitelja! Neka Uzvišeni Allah našem profesoru u trajni vakuf primi njegova djela i podijeljen­ja znanja! Amin!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina