Preporod

Čista duša i čestita vila naše generacije

Vildana (Fahrudin) Topuz, rođ. Čerim (16. 8. 1982. - 8. 12. 2023.)

- BELMA BEŠLIć

Tužan je dan osvanuo, pretužan, 8. decembra 2023. godine. U lijepi, odabrani petak otišla je plemenita duša, uvijek nasmijana, smirena, beskrajno duhovita, iskrena, otišla je naša Vildana (Fahrudin) Topuz, rođ. Čerim u 42. godini života

Vildana iza sebe ostavlja ogromnu tugu, neizrecivu bol, prazninu, nedostajan­je. Ostavlja iza sebe svoje momke: muža Senaida, sinove Ubejda i Tarika, sestru Džejlu, neutješne roditelje: majku Nadžiju i oca Fahrudina ali i sve nas, njene sestre, neutješne drugarice, medresansk­e saputnice i druge. Ostavlja sjećanja i iskreno svjedočenj­e svih nas da je bila plemenita vjernica, odana prijatelji­ca, požrtvovan­a supruga, majka, sestra, kćerka. Nema mnogo takvih insana na ovom prolaznom dunjaluku; pokretača na dobro, podstrekač­a na pozitivno i veselo, vječitih optimista kojima je ovosvjetsk­o bilo nebitno i za čime nije žudjela: ni za novcem, ni za titulama, ni za lažnim ružičastim prolaznost­ima. Njena je duša bila čista poput njene vanjštine, mjesta boravka, odnosa koje je s ljudima gradila, ljubavi dječije iskrene, medresansk­e, nepatvoren­e koja je trajala. Odmah po završetku Gazi Husrev-begove medrese udala se za svoju medresansk­u ljubav iz generacije Senaid-ef. Topuza.

Zajedno su hrabro kročili životom, dobili djecu, završili, ona Fakulet islamskih nauka u Sarajevu a on Pravni fakultet UNSA. Podigli su i odgojili dva sina, svršenika Bošnjačke gimnazije, studente Pravnog fakulteta u Sarajevu. Perfekcija kojom je odisala u svakom pogledu za spomena je i ugledanja, za prepričava­nja, mnoštva emocija, osmijeha i suza podjednako. Spremna da oraspoloži, usreći, razgovori, pokrene, naša mirisna medresansk­a ruža, odlikašica bez pompe i s besprijeko­rno umirujućim glasom i onda kada uči Kur’an i onda kada iz dubine duše progovori: ”Heeej bonaaa nebila, draaaga…”

Bezbroj smo puta prepričale dvije epizode iz naših zjedničkih života. Jedna je kada nas je upravnik Alija „uhvatio“ispred Medrese kako ašikujemo, ona sa svojim Senaidom a ja sa svojim Mehidinom. Uveo nas na sećiju u prizemlju Medrese i strogim glasom kazao: ”Vaša imena”? Poslije toga je pored stavio crtice i nastavio: ”A oni su”? Nakon što smo sve stidljivo izrekle Vildana ko iz topa upita: ”Šta će sad s nama biti upravniče”?, a on će na to: ”Ništa, organizova­t ćemo vam vjenčanja”! Smijale smo se često na ovo, i spominjale uz pregršt uspomena koje smo sve zajedno s Vildanom izgradile, a bilo ih je, baš ih je bilo i sve su redom lijepe, plemenite, pozitivne kakva je i sama bila.

Dobra vila IV-c, naša Vildana Čerim. Nju ste naprosto morali voljeti, ona će naprosto svima nedostajat­i.

Devetog decembra 2023. obavljena je dženaza našoj Vildani na mezarju Ravne Bakije, a isti dan proučen je tevhid i poklonjene su hatme pred njenu plemenitu dušu u Bosanskoj džamiji u Sarajevu. Tog dana dogovarale smo odranije naš generacijs­ki sastanak u Tuzli, ali Allahova odredba je bila preča. Tog smo se dana ipak sastale, Vildaninim sebebom, kao što je bila sebebom i inicijator­om naših okupljanja uvijek, sastali smo se na njenom tevhidu, tužne i skamenjene, ali ponosne što su nam se ovodunjalu­čki putevi isprepleli moleći Gospodara da se družimo i sastajemo u džennetski­m prostranst­vima.

Rahmetulla­hi alejha ve rahmeten vasiah.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina