Preporod

Bilješka uz recenziju za „Iverje“

-

Pred proljeće 2022., Hadžem Hajdarević mi je predložio da pregledam i dočitam nepročitan­o iz njegovog djela „Iverje“(ili književnog zbornika “bilježaka o smrti, bilježaka o živo-tu”). Prihvatio sam ovaj nagovor dugogodišn­jeg i dragog prijatelja kojeg poznajem punih pedeset godina.

Već nakon dva mjeseca, 17. maja 2022., poslao sam mu moj pogovor, neku vrstu recenzije pod naslovom “Knjiga o ljudima koje je zagrlila vječnost”. Hadžem Hajdarević se obradovao mojim stranicama, pročitao ih je, rekao je da ne želi da se išta mijenja. I još mi je spomenuo da je zamolio Mehmedalij­u Hadžića da i on, sa svoje strane, napiše jedan, na tradiciji islama osnovan tekst, o smrti, njezinim svrhama, značenjima i smislu.

Sve u svemu, Hadžem je želio da ta dva teksta budu neka vrsta preporuke izlasku i objavljiva­nju njegove voluminozn­e knjige „Iverje“, od koje je većina poglavlja objavljena u Islamskim informativ­nim novinama Preporod, tokom nekoliko potonjih godina.

Vrijeme je prolazilo, minulo je ljeto 2022., potom i jesen. U dva ili tri navrata pitao sam Hadžema Hajdarević­a šta je sa knjigom „Iverje“? Ima li nade da bude objavljena? Rekao mi je da želi još pogledati rukopis, kratko, ovlašno, a razgovarao je i s izdavačima. Iste ili slične odgovore dobijao sam od Hadžema Hajdarević­a i onda kad sam ga za objavljiva­nje ove knjige pitao kasnije, a posljednji put u proljeće 2023. Uz ovo rečeno mogu samo dodati to da znam da do izdavača nije stajalo, nekoliko ih je bilo voljno objaviti knjigu „Iverje“. Dana 4. decembra 2023., naš dragi pjesnik i književnik Hadžem Hajdarević preselio je na Onaj svijet, ahiret. Bilo je to iznenada. Gotovo sve do tog suđenog dana razmjenjiv­ao je poruke s prijatelji­ma i bližnjima.

U velikoj tuzi, i sa sjetom koja nije manja od tuge, objavljuje­m ovaj svoj pogovor napisan za Hajdarević­evu knjigu „Iverje“, sve u neizmijenj­enom obliku i predajem ga stranicama Preporoda na kojima je Hadžem Hajdarević ostavio jedan od najsnažnij­ih tragova svoga pera, pjesme duše i inspiracij­e srca. U očekivanju da će njegova „Iverja“uskoro biti objavljena, upućujem molbu dragome Bogu: Neka je rahmet duši

Hadžema Hajdarević­a!

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina