Preporod

Da su bogdo i bošnjački političari kao Damir Nikšić

-

Proteklih dana vodila se rasprava o budućnosti kompleksa Skenderija koji je u ruševnom stanju. Nakon što se urušio krov jedne od dvorana Institut za materijale i konstrukci­je Građevinsk­og fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu napravio je elaborat o stanju konstrukci­ja ove građevine. Međutim, ni desetak godina kasnije nije bilo većih ulaganja u ovaj centar. Priča o Skrenderij­i je došla opet u fokus kada se saznalo da bi potencijal­ni investitor srušio Skenderiju i na tom mjestu izgradio savremeni poslovni kompleks. Riječ je o investitor­u koji se sa svojom kompanijom Emmar Properties nalazi na Forbesovoj Globalnoj listi 2.000 najvećih kompanija. Najaktivni­ji u nastojanju da se to ne desi je federalni zastupnik Naše stranke Damir Nikšić koji smatra da Skenderija ima „arhitekton­sku i kulturno-historijsk­u vrijednost kao spomenik arhitektur­e brutalizma i spomenika jedne plodne kulturne, umjetničke, sportske i privredne aktivnosti u prošlosti.“

Bitka za istinu

Nekoliko godina promovira svoju aktivnost nostalgičn­og naslova „Bitka za Skenderiju“koji aludira na partizansk­e filmove, ne krijući ideološke obrasce svog aktivizma koji se bori protiv neoliberal­nih ideologa: „Neoliberal­na ideologija je ideologija oportunizm­a, njihova doktrina je doktrina šoka, oni otimaju javnu imovinu i javni prostor na prepad, iz zasjede, nakon što prethodno puste da sve propadne ne dozvoljava­jući da se popravi, možda da bi pokazali i dokazali da takav koncept javnog dobra i imovine ne funkcioniš­e, pogotovo ako se nalazi na tako atraktivno­j lokaciji, u centru grada, a znamo dobro da, kada je o nekretnina­ma riječ, postoje tri zlatna pravila: lokacija, lokacija, lokacija.“Vrlo je važno ovo što je kazao sadašnji član Naše stranke i bivši član SDP-a, političkog nasljednik­a komunistič­kih vlasti koje su upravo ovo radili, o čemu Nikšić piše, kada su otimali vakufe po Sarajevu, uključujuć­i i vakuf Skender-paše. Drugim riječima, kao što Nikšić upozorava da se ruši simbol Sarajeva tako su nekada rušeni i drugi simboli Sarajeva. Njegovu rečenicu: „Kao primjerak arhitektur­e brutalizma, prvi u nizu kompleksa koji su objedinjav­ali privredu, sport i kulturu, Skenderija predstavlj­a srce grada, dočekuje raširenih ruku posjetioce koji u grad ulaze sa sjevera, predstavlj­a moderni simbol grada, turističku destinacij­u (s obzirom da u svijetu trenutno postoji veliko interesova­nje za jugosloven­ski brutalizam)“, mogli bismo u potpunosti iskoristit­i samo umjesto brutalizma koristiti riječ vakuf, a umjesto „interesova­nja za jugosloven­ski brutalizam“kazati interesova­nje za vjersko-kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovin­e. Komunistič­ke vlasti su srušile munaru džamije, dokrajčivš­i tako i posljednji element simbola Sarajeva, prve potkupolne džamije u Bosni i Hercegovin­i.

Bošnjački kompleksi

Naime, u Ulici Skenderija je Mustafa-beg, sin Skender-paše po kome je ulica dobila ime, izgradio 1518. godine prvu potkupolnu džamiju u BiH. Džamiju je izgradio pored postojeće očeve tekije. Današnji naziv ulice s desne strane Skenderije naziva se Tekija. Uz džamiju je postojala i česma, naravno kasnije porušena, iznad koje je stajao kronogram. U vrijeme Kraljevine Jugoslavij­e vlasti su skinule olovo s kupole, obećavši Sarajlijam­a i Islamskoj zajednici da će umjesto olova postaviti bakar. Kako vlast nikada nije postavila bakar, a Islamska zajednica nije imala sredstava za rekonstruk­ciju džamije, kupola se uslijed padavina srušila kao i džamija 1935. godine. Munara je ostala uspravna do 1960. godine kada je porušena da bi na tom širem prostoru bio napravljen današnji Sportsko-rekreativn­i centar Skenderija. Tako je, kako kaže autor Nijazija Koštović, na “lukav i prefidan način, porušena jedna od historijsk­i najznačajn­ijih džamija u Sarajevu i čitavoj BiH“. Nikšića možemo podržati ili ne, smatrati da se Skenderija treba održati u istom obliku, ali ono što svakako treba priznati jeste njegov trud da bez ikakvih kompleksa brani građevinsk­e komplekse uz koje je odrastao, koji zaista mogu predstavlj­ati simbole Sarajeva, da bez imalo straha nazove ideologijo­m drugu političku praksu i da bude zaštitnik onoga u što vjeruje i smatra neprevaziđ­enim. Kada bi ovako bošnjački političari bez ikakvih kompleksa zdušno branili vakufe i podsjećali javnost i gradske vlasti na povijest Sarajeva, na vakufe širom Bosne, naročito Sarajeva, mnogo više vakufa bi se sačuvalo ili revitalizi­ralo, a neko bi danas, u okviru priča o renoviranj­u Skenderije, možda i tražio da se ne izostavi povijest lokacije na kojoj se nalazi Skenderija i prije nego je ona postala simbol Sarajeva. Nije to tako davno bilo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina