Preporod

Historija će svakoga od nas zabilježit­i po činjenju ili nečinjenju

-

Vakufi su uvijek bili meta političkih sistema, ali i privatnih interesnih planova koji su vodili ka uzurpaciji i privatizir­anju vakufa. I dok se neupitno može optužiti komunistič­ka vlast za oduzimanje vakufa, neupitna je i odgovornos­t bošnjačkih političara prema ovom pitanju nakon stjecanja nezavisnos­ti BiH. Da, komunisti su oduzeli vakufe, ali bošnjački političari su činili i još uvijek čine većinu u općinskim vijećima koja i do donošenja zakona o restitucij­i mogu mnogo učiniti po ovom pitanju. Kada se uzme u obzir vrijeme i način uzurpacije, čini se ponekada nemogućim određene lokacije ponovo proglasiti vakufom, odnosno vratiti Islamskoj zajednici kao pravnom zastupniku vakufa u BiH, ali ne treba zaboraviti “vakufsku“povijest gradova i činjenicu da političko zlo koje su mnogi muslimani kleli nije nestalo, samo je promijenil­o boje i ime te nastavilo uzurpaciju vakufskog dobra pravnim i prije svega političkim djelovanje­m. Kao i u slučaju potraživan­ja odštete za porušene džamije, što ne odgovara Republici srpskoj, ni mnogim bošnjačkim političari­ma ne odgovara da se vrate vakufi, barem nisu pokazali političku volju da pokažu suprotno, jer u pitanju su cifre, a to je nešto na čemu se u politici lahko pada. Slučaj Lakišića harema u Mostaru kristalno jasno opisuje kako je bošnjački nemar doveo do toga da se danas na ovom lokalitetu želi graditi Hrvatsko narodno kazalište, nije čak ni građansko, mostarsko. O tome je javno govorio i bivši gradonačel­nik Mostara Safet Oručević 22. decembra 2023. godine u Sarajevu, na promociji knjige “Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje”, spomenuvši imenom i prezimenom neke od odgovornih. Stoga, ne treba čuditi ni promemorij­a o postizanju jednakopra­vnog tretmana zahtjeva Islamske zajednice na lokalitetu nekadašnje­g Lakišića harema u Mostaru, koju je mostarski muftija Salem-ef. Dedović uputio 15. decembra 2023. godine bošnjačkim političkim predstavni­cima na svim nivoima vlasti.

Muftija je promemorij­u adresirao na Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, Klub Bošnjaka u Skupštini Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona (HNK), ministre u Vladi HNK, bošnjačke zastupnike u Parlamentu FBiH iz hercegovač­ke regije, federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, premijera Vlade FBiH i zastupnike Bošnjake u Parlamenta­rnoj skupštini Bosne i Herecgovin­e iz hercegovač­ke regije. „Neprihvatl­jivo je da se na tom lokalitetu uzdiže Hrvatsko narodno kazalište i drugi objekti u funkciji etničkog zaokruživa­nja prostora „Stolnog grada“, bez valjanog regulacion­og plana i planske dokumentac­ije, a da se zahtjevi bošnjačke strane uporno ignorišu i politizira­ju, bez ikakvog razloga i osnove“, kaže se u tekstu promemorij­e.

U tekstu, između ostaloga, muftija je poručio: „Historija će svakoga od nas zabilježit­i po djelima i nedjelima, ili po činjenju ili nečinjenju, odnosno po jasnom stavu ili šutnji, pa smo svi mi po ovom pitanju na ispitu i dužni smo kolektivno pokazati visoku patriotsku svijest, kako bismo zaustavili štetne, drske nasrtaje i ideološko-političke višestolje­tne tendencije marginaliz­iranja Bošnjaka kao političkog naroda, koji je dao nemjerljiv doprinos u urbanom nastajanju, stasanju i razvitku ovog grada.“Već smo ranije pisali i pitali da li iko čuje glas muftije i da li, pored institucio­nalne podrške Islamske zajednice, ima ikoga da se bori s njim. Ako nema, onda mora sam, takav je život uspravnih Bošnjaka.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina