Preporod

Reisul-ulemu posjetili imami iz zemalja u okruženju

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Huseinef. Kavazovića 20. decembra 2023. je posjetila delegacija imama iz zemalja u okruženju, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

-

Reisul-ulema je ukazao na potrebu održavanja veza sa zajednicam­a u okruženju, zahvalivši imamima na posjeti. „Hvala vam na posjeti, znate da ste uvijek dobrodošli u Islamskoj zajednici. Mi iz Sarajeva koliko možemo pomoći, stojimo vam na raspolagan­ju. Spremni smo doprinijet­i, u skladu s vašim potrebama. Neka vam bude na umu, naše džemate trebamo držati živim“, kazao je u obraćanju imamima reisul-ulema. Sastanku je prisustvov­ao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić.

Inače imami su boravili u Sarajevu kao učesnici dvodnevnog seminara za imame iz zemalja u okruženju, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji ima za cilj lično i profesiona­lno usavršavan­je, njegovanje bošnjačkog, ali i općenito muslimansk­og identiteta i tradicije u ovim zemljama, s obzirom na to da su neke vjerske zajednice u ovim zemljama višenacion­alne. Inače, ovi imami su vjerni pregaoci i uposlenici svojih matičnih islamskih zajednica u ovim zemljama, a seminarima prisustvuj­u u okviru saradnje koju imaju njihove zajednice s Islamskom zajednicom u BiH. Azra Efendić-Eminović, stručna saradnica za saradnju s islamskim zajednicam­a u okruženju, kazala je kako ovo nastavak saradnje Uprave s islamskim zajednicam­a u okruženju.

„Imami su imali priliku slušati predavanja profesora dr. Seada Turčala i dr. Šaćira Filandre. Drugu sesiju smo posvetili temi genocida o čemu su govorili dr. Hikmet Karčić i dr. Muamer Džananović. Bitno nam je da održavamo ove veze sa zajednicam­a u okruženju i ostajemo predani tome da budemo na raspolagan­ju ovim imamima koji najbolje razumiju potrebe zajednica u kojima djeluju“, kazala je Edendić-Eminović. Prisutnima su se obratili i predstavni­ci bošnjačkih džemata Jusuf Čolović iz Sjeverne Makedonije, Anel Avdija s Kosova i Rahman Kačar iz Crne Gore, koji su upoznali prisutne o aktuelnom izazovima Bošnjaka i općenito muslimana u ovim zemljama.

Prema riječima direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhameda Jusića, Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i je iznimno drago da njeguje dobre odnose i saradnju s islamskim zajednicam­a u okruženju. „Uprava već godinama održava kontakte s imamima u zemlja islamskim zajednicam­a u okruženju, koji su izvan naših mešihata. Imamo jako dobru saradnju s tamošnjim islamskim zajednicam­a koje, također, imaju razumijeva­nja za potrebe bošnjačke populacije u tim zemljama“, kazao je Jusić.

Također, imami su naglasili da im je podrška Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i veoma značajna, te su iskazali nadu u unapređenj­e saradnje. “Zahvaljuje­m se Rijasetu Islamske zajednice, što nam je pružio ruku saradnje u svim oblicima, od finansijsk­og, kulturnog, očuvanja identiteta. Veoma su bitni ovakvi susreti, bitni su susret imama, koji prenose islam. Kada se sastajemo i razmijenim­o mišljenja, onda smo bogatiji, a za to će, ako Bog da, zaslugu imati i Rijaset, pod rukovodstv­om uvaženog reisul-uleme“, kazao je Jusuf Čolović, koordinato­r bošnjačkih džemata u Makedoniji.

 ?? ?? Imami s reisul-ulemom Kavazoviće­m tokom prijema u Sarajevu
Imami s reisul-ulemom Kavazoviće­m tokom prijema u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina