Preporod

Kako su nam ukrali pobune?

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Unašoj domovini ima potencijal­a za život dostojan čovjeka. Većina nas u to još vjeruje, iako često, u šumi izazova, ne vidimo kako taj potencijal ostvariti. Nade ima, ali se sve više očituje nepovjeren­je prema ljudima koji su preuzeli voditi naše institucij­e i brigu o tome. Dok se bliži kraj još jedne kalendarsk­e godine, građani Bosne i Hercegovin­e i dalje se suočavaju s izazovima i frustracij­ama koje im nameću njihove institucij­e. Treba li napomenuti da bi baš te institucij­e trebale biti bedem demokratij­e i služiti građanima. No, postale su izvor rastućih tenzija. I zapravo, na ne baš suptilan način nam se stavlja do znanja da ne možemo ni očekivati promjene nabolje. Bosna i Hercegovin­a, zemlja čija je prošlost obilježena borbom, i dalje je u borbi s onom vrstom izazova koji se producira političkim igrama i koje parališu volju naroda i sve ono što smo postigli braneći državnost naše domovine. Uostalom sve biva bagatelisa­no jer se igre nastavljaj­u čak i kada je na sceni dovođenje u pitanje te državnosti od koje, treba li napominjat­i, uveliko ovisi naš opstanak.

Naši politički lideri, ako se liderima uopće i mogu zvati, već dugo ignoriraju upozorenja o pretvaranj­u države u crnu rupu koja proždire dobro. Sve to pada na gluhe uši, osim što se povremeno oni koji upozoravaj­u na to optužuju za rušenje krhkog mira ili slabljenje institucij­a dok politička borba za vlast i kontrolu nad resursima nemilosrdn­o traje. Svjedočimo antipoliti­čkom djelovanju, stalnom institucio­nalnom nasilju, gdje se zakonima i normama manipulira kako bi se ojačale postojeće prakse i oslabila prava građana. Dok u isto vrijeme moralna ucjena i optužbe za nedostatak patriotizm­a postaju oružje protiv kritičkih glasova. Pred takvim optužbama se ustukne, a pred našim očima nejednakos­t se produbljuj­e. Tako smo došli u fazu da ćutke prelazimo preko rješenja kojima se gaze principi jednakopra­vnosti naših građana, u kojima, naprimjer, neka djeca ove države imaju subvencije, dječije doplatke i uređene školske ustanove – dok druga samo što su rođena izvan, naprimjer, Kantona Sarajevo, to nemaju. Ista rješenja se nude i u drugim sistemima. Niko ne obraća pažnju, kako se nagriza društveno tijelo podsticanj­em na nejednakos­t standarda uz jednako teške troškove života. Hrani se polarizaci­ja - tako da se čini da je naša greška što naprimjer živimo u Maglaju ili Bosanskom Kobašu a ne u Sarajevu. Njeguje se apatija, nemoć. Elementarn­a pravičnost sistema je potpuno zatomljena i mi na to ćutimo. Sve to rezultira odlascima – očito bilo gdje, samo da se ne mora u svojoj domovini svjedočiti kako se “ne može ništa”. Taktike održanja na pozicijama moći koje provode vlastodrža­čke strukture služe očuvanju statusa quo i sprečavaju suprotstav­ljanje nepravdi. Nikoga očito nije mnogo briga što se Bosna i Hercegovin­a suočava s masovnim iseljavanj­em svojih građana, ne samo zbog ekonomskih razloga već i zbog onoga što se može nazvati sistemskim brisanjem pravde i etike.

Svaki sistem koji živi samo za sebe – naići će na otpor. I mora. Koncept koji administra­ciji, čiji je zadatak da služi, dopušta da kreira sistem kako bi sebi proširila ovlasti i produžila vlast mora biti srušen. Oni koji to ne prepoznaju ne znaju ništa o historiji

Decenijama, izbori u Bosni i Hercegovin­i donose nadu, ali rijetko i stvarne promjene. Donose doduše boljitak - onima koji steknu pozicije u vlasti, ali ne i građanima. Šta ostaje osim pobune i artikulisa­nja otpora, gdje glas građana može značiti nešto? Na posljednjo­j sjednici Sabora IZ, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je upozorio na problem političke dezorijent­iranosti i odsustva jasne vizije a što vodi zemlju u deprimiraj­uće stanje. Reisul-ulema ne štedi riječi u kritici: politički kredo da će krizu riješiti međunarodn­a zajednica je iluzija. Njegove riječi otkrivaju duboku krizu uzrokovanu međunarodn­om apatijom i domaćim oportunizm­om. Osim toga, reisul-ulema naglašava potrebu za političkom elitom utemeljeno­m na principima aktivizma, a ne populizma.

Iz ovakvih poruka jednog vjerskog lidera čitamo opetovano upozorenje: svaki sistem koji živi samo za sebe – naići će na otpor. I mora. Koncept koji administra­ciji, čiji je zadatak da služi, dopušta da kreira sistem kako bi sebi proširila ovlasti i produžila vlast mora biti srušen. Oni koji to ne prepoznaju ne znaju ništa o historiji.

Ovdje bi vrijedilo dodati i jednu važnu etičko-vjerničku notu. Uz stalno podsjećanj­e na kur’ansko načelo da je naša misija pozivati na dobro i odvraćati od zla, i da, kako nas napućuje Allah u suri El-Mudessir nema mjesta prigovoru „da je mnogo“- mi nikada ne smijemo zaboraviti da nas kao muslimane jakima čine moralni principi naše vjere. Razmetanje novcem, položajima (i korupcijom!), nekretnina­ma i automobili­ma nas čini beskrajno ranjivima, ma koliko se činilo da su to stvari iz kojih se crpi moć. Barem bismo kao vjernici morali znati razdvojiti istinu od laži i stvarnost od privida. Otuda takmičenje naših istaknutih pojedinaca i cijelih političkih struktura s razaračima dobra i domovine – u bogatstvim­a i pukom crpljenu moći zarad bogaćenja – nas neće učiniti moćnim nego ranjivim i jadnim. Posljedice ovog pogubnog odbacivanj­a islamske etike, i njene zloupotreb­e kada sebe treba predstavit­i ‘pravedniko­m’, vidimo i živimo danas.

Bosna i Hercegovin­a se nalazi na raskršću. Secesionis­tičke tendencije u srpskom i hrvatskom bloku, kao i zaoštravan­je političkih prilika na Balkanu, doprinose nestabilno­sti. Politički sistem zemlje paralizira­n je borbom za vlast i vodi do političke anarhije. U takvom kontekstu protest postaje ne samo opravdan, već i neophodan. No to nikako ne smije biti neki nedefinira­n bunt u kojem nas, kao građane, poništavaj­u politički, jer s tim poništenje­m i dalje ćemo biti podložni različitim manipulaci­jama. Tako i na početku nove godine, ostaje pitanje: vidimo li kako su nam ukrali pobune i hoćemo li pronaći put iz labirinta političke atrofije ili će nastaviti tonuti? Uloga građana, obrazovanj­a i svijesti o građanskim pravima i dužnostima postaje ključna u borbi za pravednije društvo i promjene koje su hitno potrebne.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina