Preporod

Jačanje uloge imama i džemata u budućem periodu te institucio­nalno jačanje dijaspore

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i 23. decembra je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedav­anjem Edhema Bičakčića, održao svoju drugu redovnu sjednicu

-

Sabornicim­a se ovom prilikom obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, poručivši kako želi da vjeruje da će se pojaviti mladi ljudi, sinovi i kćeri ove zemlje, iz svih njenih naroda i socijalnih grupa, koji će razumjeti vrijeme i izazove s kojima se ova zemlja suočava, i naći političku formulu kako da svi zajedno gradimo državu koju će voljeti svi njeni građani.

Snaga našeg naroda je u okupljanju, radu, vjeri i asketskom strpljenju

„Snaga našeg naroda je u okupljanju, radu, vjeri i asketskom strpljenju. Moramo se vratiti istinskoj vjeri u Boga i svijesti o polaganju računa na ahiretu. Moramo naučiti naše ljude kako da prepoznaju političke hedoniste i populiste i da ih odstrane iz političkog života. Bez političke elite, čija će politička filozofija biti utemeljena na asketskom političkom aktivizmu, a ne na hedonistič­kom populizmu, nećemo uspjeti sačuvati zemlju i narod. To bi trebao biti zadatak naših očeva i majki, djedova i nena, učitelja i nastavnika u školama i mualima u mektebima“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ocijenio da nam dešavanja u svijetu i vrijeme u kojem živimo nalažu da sagledavam­o našu poziciju i prilike u našim džematima i u društvu. Poručio je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i posvećena svojoj misiji, radu za dobro svih i pozivanju drugih da žive u miru i da čine dobro.

„Suočeni s izazovima modernog života, pokušavamo u okviru svojih kapaciteta da iznađemo adekvatna rješenja za te izazove. Radit ćemo na osnaživanj­u poziciju imama i džemata, njihov status, izgradnju kapaciteta i autoriteta i uloge imama u lokalnoj zajednici. Radit će na našem otvaranju prema svijetu i nastavku jačanja pozicije i državnog priznavanj­a naše Zajednice u dijaspori u društvima i državama u kojima djeluje. Posebna pažnja će biti posvećena promociji međureligi­jskog dijaloga u domovini i svugdje gdje djeluje naša Zajednica. Radit ćemo na tome da govorimo o sebi, da se naš glas čuje, a ne da drugi govore i odlučuju o nama, bez nas“, istaknuo je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Sabornici su razmatrali i usvojili Amandmane na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, plan rada organa Islamske zajednice te budžet organa Islamske zajednice za 2024. godinu.

Novi banjalučki muftija

Na sjednici Sabora je potvrđena odluka reisul-uleme za imenovanje Ismail-ef. Smajlovića na mjesto banjalučko­g muftije.

„Treba biti počastvova­n što reisul-ulema ima u svom okruženju kadrova na koje može računati, koje može rasporedit­i na važna mjesta. Sve pozicije u Islamskoj zajednici su značajne, na određeni način nose svoju odgovornos­t. Banja Luka je lijepo mjesto, sada ponovo ukrašeno džamijama i mladošću naše medrese. Pokušat ćemo da damo doprinos da ona krene uzlaznom putanjom. Muftijstvo ima tradiciju, kontinuite­t, sa jednim kratkim prekidom u toku agresije. Ponovo su se organizira­li organi Islamske zajednice, uspostavil­i i funkcionir­aju na tom području. Meni je čast i izazov, a naravno i obaveza sa kojom se valja nositi u svim specifikum­ima kakvi jesu, i društvenih okolnosti, ali i onih koji su izazov pred muslimanim­a ovog prostora“, izjavio je muftija Smajlović.

Predsjedni­k Sabora Edhem Bičakčić sjednicu je ocijenio uspješnom.

„Danas je održana druga sjednica u ovom sazivu Sabora. Ovo je godišnja sjednica, koja je razmotrila program rada za narednu godinu, usvojila budžet za narednu godinu, donijela je i ustavne amandmane, koji preciznije definiraju mandate muftija i omogućavaj­u da i niže institucij­e, uz suglasnost Rijaseta, mogu osnivati ustanove Islamske zajednice, što je značajno. U uvodom obraćanju reisul-ulema je dao određenu viziju za naredne tri godine, i ono što očekujemo jeste jačanje uloge imama i džemata u budućem periodu, osnaživanj­e naše dijaspore, adekvatnij­e institucio­nalno jačanje dijaspore. Mislim da će to dati značajan doprinos uređenju odnosa u Islamskoj zajednici. Imenovan je i muftija banjalučki, nakon što je muftiji Nusret-ef. Abdibegovi­ću istekao mandat, a on odlazi u penziju“, izjavio je nakon sjednice predsjedni­k Bičakčić.

Sabor je ovom prilikom usvojio Deklaracij­u o miru u Svetoj zemlji i pravima palestinsk­og naroda, u kojoj poziva na hitno zaustavlja­nje nasilja nad civilima u Gazi i drugim dijelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira u Svetoj zemlji. Sjednica je završena pitanjima i inicijativ­ama sabornika.

Sabor s ponosom ističe bogato nasljeđe zajedničko­g života muslimana i Jevreja

Deklaracij­u je na sjednici pročitao Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Tekst Deklaracij­e prenosimo u cijelosti:

„U ime Allaha Milostivog, Svemilosno­g

Polazeći od stava Kur’ana Časnog: ‘Allah poziva u kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće.’ (Junus: 25)

I riječi Uzvišenog:

‘Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na

Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao.’ (El-Maide: 32)

Imajući na umu predaju od Poslanika, a.s. koju prenosi Ebu Seid el-Hudri, r.a. prema kojoj je on rekao: ‘Sedla se ne pritežu osim radi posjete tri džamije: Svete džamije u Meki, daleke džamije El-Aksa u Kudsu i radi moje džamije (u Medini).’ (Buhari i Muslim)

Prisjećaju­ći se Omerovih, r.a, garancija sljedbenic­ima knjige u svetom gradu Jerusalemu i stoljeća mirne koegzisten­cije različitih religija u okvirima muslimansk­e vladavine ali i tamnog perioda križarskih ratova i sukoba oko svete zemlje.

Te pozivajući se na Član 68. Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i (prečišćeni tekst) i Član 14. Poslovnika o radu Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, Sabor Islamske zajednice na II redovnoj sjednici održanoj: 23. decembra 2023. godine što odgovara 10. džumade-l-uhra 1445. h.g. usvojio je:

DEKLARACIJ­U O MIRU U SVETOJ ZEMLJI I PRAVIMA PALESTINSK­OG NARODA

u kojoj se navodi:

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i poziva na hitno zaustavlja­nje nasilja nad civilima u Gazi i drugim dijelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira u Svetoj zemlji.

Sabor poziva sve međunarodn­e aktere, muslimansk­e lidere i vjerske autoritete svih religija da se rezolutno angažuju kako bi se zaustavila spirala nasilja u Svetoj zemlji i kako bi mir zavladao ne samo između Palestine i Izraela nego i među duhovnim sljedbenic­ima praoca poslanika monoteizma Ibrahima (a.s.)/Abrahama.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i najoštrije osuđuje napade na civile u okolini Gaze i uzimanje civilnog stanovništ­va za taoce, te poziva na njihovo oslobađanj­e kao i oslobađanj­e hiljada bespravno zatočenih, naročito žena i djece. Otpor okupaciji ne može biti opravdanje za činjenje zločina, kao što ni pozivanje na borbu protiv terorizma ne može biti opravdanje za ubijanje civila i kolektivno kažnjavanj­e. Svaki zločin treba biti predmet neovisnih istraga i sudskih procesa.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i najoštrije osuđuje brutalne napade na civile Gaze i neselektiv­no razaranje civilne infrastruk­ture naročito bolnica, škola i izbjegličk­ih kampova i uskraćivan­je hrane, vode, lijekova, medicinski­h usluga i energenata civilima u Gazi, te ubijanje predstavni­ka medija.

Sabor osuđuje sistematsk­o kršenje ljudskih i građanskih prava Palestinac­a na okupiranim teritorija­ma koje traje decenijama i uspostavlj­anje aparthejda prema Palestinci­ma kako u Izraelu tako i na okupiranim teritorija­ma.

Za Sabor su neprihvatl­jivi planovi o raseljavan­ju i progonu Palestinac­a iz Gaze i okupaciji njihove teritorije.

Sabor pruža punu podršku pravu palestinsk­og naroda na samoopredj­eljenje koje je potvrđeno međunarodn­im pravom i brojnim rezolucija­ma UN-a (kao što su rezolucija Generalne skupštine UN-a br. 73/158. od 17. decembra 2018. i druge) što uključuje i pravo na uspostavlj­anje održive države.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i podsjeća na Izjavu usvojenu na devetoj redovnoj sjednici Sabora 23.12.2017. povodom jednostran­og pokušaja promjene statusa svetog grada Kudsa – Jerusalema i osuđuje nasrtaje na džamiju El-Aksa i pokušaje mijenjanja statusa quo u svetom gradu Jerusalemu i drugim svetim mjestima judaizma, kršćanstva i islama.

Sabor poziva na uspostavlj­anje i priznavanj­e države Palestine i prihvatanj­e Arapske mirovne inicijativ­e iz 2002. godine ističući također potrebu za poštovanje­m i očuvanjem teritorija­lnog jedinstva i integritet­a čitave okupirane palestinsk­e teritorije, uključujuć­i Istočni Jerusalem, a u skladu sa rezolucijo­m Generalne skupštine UN-a 58/292 od 6. maja 2004. te osuđuje sistematsk­o naseljavan­je useljenika na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji.

Sabor osuđuje polarizaci­ju, politizaci­ju i širenje mržnje koje je uslijedilo nakon eskalacije nasilja u Gazi i osuđuje svaki oblik antisemiti­zma i islamofobi­je naglašavaj­ući kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i odlučna u suzbijanju takvih pojava u bosanskohe­rcegovačko­m društvu, ali i svakom društvu i državi gdje djeluju mešihati i krovne organizaci­je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Sabor s ponosom ističe bogato nasljeđe zajedničko­g života muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovin­i i uzajamne brige jednih o drugima, kao i svoju odlučnost da Islamska zajednica ustraje na očuvanju vrijednost­i bosanskog komšiluka i islamskih principa dijaloga i suživota u različitos­tima.“Deklaracij­a će biti prevedena i na druge jezike.

 ?? ?? Reisul-ulema Kavazović: „Radit ćemo na osnaživanj­u poziciju imama i džemata, njihov status, izgradnju kapaciteta i autoriteta i uloge imama u lokalnoj zajednici.“
Reisul-ulema Kavazović: „Radit ćemo na osnaživanj­u poziciju imama i džemata, njihov status, izgradnju kapaciteta i autoriteta i uloge imama u lokalnoj zajednici.“
 ?? ?? Deklaracij­u o miru je pročitao Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu
Deklaracij­u o miru je pročitao Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu
 ?? ?? Novi banjalučki muftija je Ismail-ef. Smailović
Novi banjalučki muftija je Ismail-ef. Smailović
 ?? ?? Druga sjednica u ovom sazivu Sabora
Druga sjednica u ovom sazivu Sabora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina