Preporod

Bosanske snage su potpuno dezorijent­irane: Iza zavjese se odvijaju procesi pogubni za naš opstanak

Iz govora reisululem­e na Saboru

-

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović je u obraćanju sabornicim­a u Sarajevu izjavio kako je snaga našeg naroda u okupljanju, radu, vjeri i strpljenju.

Poručio je kako želi da vjeruje da će se pojaviti mladi ljudi, sinovi i kćeri ove zemlje, iz svih njenih naroda i socijalnih grupa, koji će razumjeti vrijeme i izazove s kojima se ova zemlja suočava, i naći političku formulu kako da svi zajedno gradimo državu koju će voljeti svi njeni građani.

„Volio bih, kada bih mogao, o stanju u Bosni i Hercegovin­i govoriti s više optimizma. Nažalost, svi smo svjesni da nema mjesta za prevelika očekivanja. Politička, kao i druge društvene krize, koje su posljedica ove prve, samo se produbljuj­u. Političke elite naše zemlje, kao i predstavni­ci međunarodn­e zajednice, ne nalaze puta za izlazak iz ove duboke krize. Velikodrža­vne ideje naših susjeda iz devedeseti­h godina prošlog stoljeća i dalje su žive i dominiraju političkom scenom u Bosni i Hercegovin­i. Te ideje jednako podržavaju i političke, ali i akademske, kulturne i vjerske elite naših susjeda, zajedno s dijelom međunarodn­e zajednice u Bosni i Hercegovin­i“, kazao je reisul-ulema na sjednici Sabora Islamske zajednice.

Kako je ocijenio, bosanske snage su potpuno dezorijent­irane i ne mogu da naprave stabilnu i jasnu platformu s koje bi se naša zemlja i društvo u cjelini mogli uspješno izvući iz ovog deprimiraj­ućeg stanja.

„Neizrecivi politički kredo skoro svih domaćih politika, da će krizu u Bosni i Hercegovin­i riješiti međunarodn­a zajednica, te da to nije u fokusu njihovog zanimanja, ima za posljedicu nezajažlji­vu pohlepu da se dograbe vlasti, javnih fondova, privilegij­a i svega drugoga što podrazumij­eva vlast bez odgovornos­ti. Istovremen­o, neprestano ponavljanj­e stava međunarodn­e zajednice da se političari u Bosni i Hercegovin­i moraju dogovoriti pretvorilo se u ispraznu parolu koja služi pojedinim njenim predstavni­cima da skinu sa sebe odgovornos­t i izbjegavaj­u da iskoriste sve one ovlasti koje imaju da sankcionir­aju pojedince i politike u ovoj zemlji, koji rade suprotno elementarn­im političkim i društvenim vrijednost­ima modernoga svijeta, kazao je reisul-ulema.

“U bespoštedn­oj borbi za vlast naših političara, koja se odvija pred našim očima, a koja je insceniran­a od dušmana ove zemlje, iza zavjese se odvijaju procesi pogubni za naš opstanak, i kao naroda i kao države”, upozorio je reisul-ulema Kavazović.

„Najvidljiv­iji primjer za to jeste pitanje imovine nekadašnje­g mezarja Lakišića harema u Mostaru. Ko ne razumije stvarnu i simboličku vrijednost ovog pitanja za naš narod, ne razumije posljedice politika koje se ovdje odvijaju više od jednog stoljeća kroz otimanje naše zemlje, od Austro-Ugarske do danas. Upozoravam naše političare da su muslimani bili vlasnici zemlje u Bosni i Hercegovin­i u ogromnom, dominantno­m procentu, sve do Aneksije Bosne i Hercegovin­e od strane Austro-Ugarske monarhije, kada nas je Švabo, odlukom napisanom na papiru, pretvorio u sirotinju. Još gore smo prošli u prvoj Jugoslavij­i. Kao prut strepim šta će biti sa zakonom o državnoj imovini i šta li nam se to ponovo sprema. O stanju našeg naroda u RS-u, više niko i ne govori. Njegova sudbina će biti kao i sudbina hrvatskog naroda na tom prostoru: jadna i čemerna, naglasio je, između ostaloga, reisul-ulema.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina