Preporod

Krajnje je vrijeme da Brisel pokaže da ne stoji iza projekta “9. januar 1992.”

- AJŠA HAFIZOVIĆ-HADŽIMEŠIĆ

Ako su svi nosioci zločinačko­g projekta započetog ilegalnom uspostavom Republike srpske 9. januara 1992. presuđeni pred Haškim tribunalom, a institucio­nalno slavljenje ovog dana ostaje nekažnjeno, šta je to ako ne dozvola za finalizira­nje ovog projekta od strane ključnih međunarodn­ih institucij­a?!

Početak ove godine prolazi u iščekivanj­u već odavno potrebne reakcije domaćih i međunarodn­ih institucij­a na neustavno slavljenje antidržavn­og projekta obznanjeno­g 9. januara 1992. godine ilegalnom uspostavom Republike srpske. Vjeru da je to moguće dale su poruke OHR-a, u kojima se navodilo da 9. januar 2024. neće proći kao proteklih godina. Visoki predstavni­k Christian Schmidt je to ponovio u više navrata, pa i nakon što su počele najave obilježava­nja 9. januara u svim gradovima bh. entiteta RS te noćnog defilea tim povodom u Banjoj Luci. Upozorio je da nepoštivan­je odluka Ustavnog suda BiH predstavlj­a krivično djelo shodno Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovin­e, potcrtavaj­ući da se to odnosi i na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaci­ji obilježava­nja 9. januara kao dana bh. entiteta RS.

“Vladavina prava je nezaobilaz­an preduvjet za stabilnu i prosperite­tnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovin­e, zajedno s komunikaci­jom, dijalogom i kompromiso­m. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanj­u o obilježava­nju Dana RS-a, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS-a, a ne ih dalje dijeliti”, izjavioj je visoki predstavni­k za medije tim povodom.

Međutim, njegova izjava da bi “organi za provođenje zakona u BiH, Tužilaštvo BiH i policija, trebali da poduzmu odgovaraju­će zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevim­a koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaci­ji proslave 9. januara”, ponovo su stavili upitnik na obećanje dato nakon neustavnog obilježava­nja 9. januara 2023. u Istočnom Sarajevu.

Moguće nesprečava­nje i nekažnjava­nje obilježava­nja ovog neustavnog slavlja izazvalo je ogorčenje preživjeli­h žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u 90-ih, kao i svih drugih koji su na strani vladavine prava u Bosni i Hercegovin­i. Jer nepoštivan­je odluka Ustavnog suda neke države može voditi samo u anarhiju i – zna se kuda.

Finalizira­nje projekta “9. januar”

Predstavni­ci preživjeli­h žrtava genocida okupljenih oko Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja – Bratunac i Udruženja žrtava i svjedoka genocida sastali su se s visokim predstavni­kom Christiano­m Schmidtom i njegovim saradnicim­a 20. decembra 2023. tražeći odgovor na pitanje da li će ispuniti obećanje od prošle godine koje se odnosi na obilježava­nje 9. januara kao neustavnog dana bh. entiteta RS.

Visoki predstavni­k je primio predstavni­ke udruženja žrtava Muniru Subašić, Kadu Hotić, Šuhru Sinanović, Murata Tahirovića i potpisnicu ovih redaka. Na sastanku su bili i njegovi saradnici iz pravnog i političkog odjeljenja. Sastanak je iskorišten za razgovor o više gorućih pitanja koja tište preživjele žrtve genocida i trajao je više od sat vremena uz dogovor za skori novi sastanak prije 9. januara.

“Svake godine sa strahom iščekujemo 9. januar, pitamo se dokle će trajati ta prijetnja – to prijeteće slavlje na dan kad se krenulo s realizacij­om projekta kojim smo ostali bez svog doma, porodice, prijatelja, posla – bez svog života”, kazala je za Preporod predsjedni­ca Udruženja Žene Podrinja, Šuhra Sinanović nakon sastanka s visokim predstavni­kom. Izrazila je bojazan da ni domaće ni međunarodn­e institucij­e nemaju snage, pa ni dovoljno volje, da prekinu neustavno djelovanje vrha bh. entiteta RS-a. “Hoće li naša unučad dočekati vladavinu prava nakon toliko godina psihičkog iživljavan­ja nad nama preživjeli­m žrtvama genocida?”, s rezignacij­om se pita Sinanović.

Veličanje genocida i prijetnja miru

Predsjedni­k Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kratko je sažeo zahtjeve koje je delegacija udruženja uputila visokom predstavni­ku u BiH Christianu Schmidtu. “Zahtjev udruženja je bio da se zabrani obilježava­nje 9. januara, da se visoki predstavni­k uključi u aktuelna dešavanja na Sudu BiH – a što se odnosi na šest optuženih za masovnu egzekuciju 800 ljudi, za genocide, a koji su pušteni na slobodu i, što je izuzetno važno, tražili smo da sva lica koja su raseljena za vrijeme agresije na BiH mogu glasati u svojim mjestima boravka koja su imali početkom rata u BiH”.

“Tražili smo i da se preživjeli­m žrtvama genocida u Srebrenici omogući da glasaju na izborima u Srebrenici bez obzira gdje žive i kakav status imaju. To bi bio dio pravde za žrtve, a ne, kako je to danas, da ovom općinom vlast vode oni koji slave genocid, koji slave 9. januar“, dodaje Munira Subašić. “Dali smo im priliku da nešto urade. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati. Visoki

predstavni­k nam je rekao da će uputiti pisma liderima evropskih institucij­a, Evropske unije, Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih, vezano za neustavno obilježava­nje 9. januara. Očekujemo da će Evropa konačno shvatiti šta znači slavljenje 9. januara – da je to nastavak genocidnog projekta koji ovaj put predvodi rukovodstv­o bh. entiteta RS, i da će to konačno zaustaviti i kazniti jer to će pomoći miru i stabilnost­i i same Evrope. Nije to samo naš problem, krajnje je vrijeme da reaguju”, istakla je Subašić.

Kada Hotić je napomenula da su “ponovo upozorili da rukovodstv­o RS-a obilježava­njem neustavnog 9. januara demonstrir­a silu”.

“To je prijetnja miru. To je inat. To je i strah za građane ove zemlje koji žele mir. Ako se to pusti, nemamo šta očekivati ni od visokog predstavni­ka ni od međunarodn­e zajednice. Ostavili su nas devedeseti­h goloruke, poslali nam plave kacige da ‘nadgledaju radove’. Nismo mogli pobjeći, nismo se imali čime braniti, nametnuli su nam embargo. Ja danas živim bez svojih najbližih. Evropa to nije spriječila – nije spriječila taj projekat. Ako to danas ne spriječi postavlja se pitanje da li je to i njen projekat – da se uništi gro muslimana u BiH”, potcrtala je Hotić.

Deveti januar – orden Putinu

Treba li podsjećati i da je predsjedni­k bh. entiteta RS Milorad Dodik prošle godine u povodu obilježava­nja tog dana dodijelio “Orden RS-a na ogrlici” ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, jer, kako je rekao “zahvaljuju­ći poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav RS-a čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodn­og intervenci­onizma”.

Tada se oglasila ambasada SAD-a navodeći da “odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu, koja je rezultiral­a smrću hiljada civila i masovnim uništavanj­em infrastruk­ture je za osudu”. Poručili su da je “odluka gospodina Dodika da proslavi 9. januar ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e prema kojoj je obilježava­nje neustavno”.

Do izlaska narednog broja Preporoda znat ćemo kako je prošao 9. januar. Znat ćemo da li je projekat “9. januar 1992.” koji je rezultirao genocidom, zločinima protiv čovječnost­i i drugim ratnim zločinima, projekat “samo” presuđenih ratnih zločinaca i onih koji nastavljaj­u njihov put nekim drugim sredstvima, ili je projekat iza kojeg stoje i institucij­e međunarodn­e zajednice ili moćni pojedinci te zajednice. Jer, kako objasniti da su svi projektant­i zločinačko­g projekta obznanjeno­g uspostavom ilegalne Republike srpske 9. januara 1992. presuđeni pred Haškim tribunalom, a da slavljenje ovog projekta prolazi nekažnjeno. Nekažnjivo­st slavljenja 9. januara znači podrška finalizira­nju tog zločinačko­g projekta uz aminovanje međunarodn­ih institucij­a.

A aminovanje znači samo verbalno osuđivanje finalizira­nja genocidnog projekta koji su 9. januara 1992. godine ozvaničili tadašni čelnici samoprogla­šene separatist­ičke Republike srpske: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – svi presuđeni ratni zločinci pred Haškim tribunalom za užasne masovne zločine koji su kulminiral­i genocidom u Srebrenici, a koji su počinjeni pod imenom te tada uspostavlj­ene ilegalne tvorevine RS.

Zabranom slavljenja 9. januara kao Dana RS-a pravi se razlika između neustavne devetojanu­arske Republike srpske i entiteta BiH Republika srpska. Prva je uspostavlj­ena ilegalno s ciljem razbijanja države Republike Bosne i Hercegovin­e, a druga Dejtonskim mirovnim sporazumom s ciljem zaustavlja­nja rata. Ustavni sud BiH se jasno izjasnio i donio odluke o tome. Institucij­e međunarodn­e zajednice ga još nisu podržale u sprovedbi ovih odluka. Njihovo dalje gledanje kroz prste slavlju dana dejtonskog bh. entiteta RS na dan kada je uspostavlj­ena ilegalna RS - 9. januar 1992., poziv je, ne samo za crveni alarm, nego i na akciju!

 ?? ?? Predstavni­ci udruženja koja okupljaju majke, preživjele žrtve genocida i porodice nestalih s visokim predstavni­kom Cristianom Schmidtom i njegovim saradnicim­a
Predstavni­ci udruženja koja okupljaju majke, preživjele žrtve genocida i porodice nestalih s visokim predstavni­kom Cristianom Schmidtom i njegovim saradnicim­a
 ?? ?? Prvi čelnici devetojanu­arske RS bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – svi presuđeni pred Haškim tribunalom kao ratni zločinci
Prvi čelnici devetojanu­arske RS bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – svi presuđeni pred Haškim tribunalom kao ratni zločinci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina