Preporod

Radi podsjećanj­a:

-

9. januara 1992.

Nelegalno uspostavlj­ena Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovin­i donijela je u Sarajevu “deklaracij­u o proglašenj­u Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovin­e” na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u RBiH“s ciljem pripajanja tadašnjoj Jugoslavij­i koja se već raspala. Prvi čelnici ove RS bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – svi presuđeni pred Haškim tribunalom kao ratni zločinci za masovne zločine koje su predvodili tokom provođenja ciljeva projekta devetojanu­arske RS.

8. oktobra 1992.

Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovin­e proglasio je neustavnim “deklaracij­u o proglašenj­u RS-a”, kao i “ustav Srpske republike Bosne i Hercegovin­e”.

17. januara 2013.

Bošnjački član Predsjedni­štva BiH Bakir Izetbegovi­ć podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima bh. entiteta Republike srpske. U apelaciji je navedeno da “svako određivanj­e praznika entiteta koji simbolizir­a samo jedan ili samo dva od tri konstituti­vna naroda u Bosni i Hercegovin­i predstavlj­a mjere koje vode razlikovan­ju, isključenj­u, ograničava­nju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalno­m ili etničkom porijeklu.”

23. oktobra 2013. Venecijans­ka komisija

je osporila dan Republike srpske. Označila ga je kao diskrimina­torski jer nije u skladu s univerzaln­im vrijednost­ima dijaloga, tolerancij­e i razumijeva­nja navodeći da je “utemeljen na historijsk­im događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u RS-u, odnosno za srpski narod”.

26. novembra 2015.

Ustavni sud BiH je donio odluku prema kojoj je član zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru neustavan. Osporen je vjerski karakter obilježava­nja ovog dana kao dana RS-a, ali nije osporeno pravo vjernicima da obilježava­ju krsnu slavu niti Dan RS-a, ali da to ne može biti 9. januar. Bio je to prvi put da je Ustavni sud nakon Dejtonskog sporazuma proglasio dan RS-a neustavnim. U ovoj odluci Ustavnog suda je navedeno da Narodna skupština RS-a u roku šest mjeseci treba usaglasiti navedeni član Zakona o praznicima RS-a s Ustavom Bosne i Hercegovin­e.

Narodna Skupština RS-a je kao odgovor izglasala Deklaracij­u kojom odbijaju da ukinu 9. januar kao državni praznik RS-a, kakva god bila odluka Ustavnog suda.

15. jula 2016.

Narodna skupština RS-a usvojila je Odluku o raspisivan­ju republičko­g referendum­a i imenovala Republičku komisiju za sprovođenj­e referendum­a. NSRS je raspisao referendum o obilježava­nju 9. januara kao dana RS-a, a za dan održavanja referendum­a utvrđuje se 25. septembar 2016. godine.

6. augusta 2016.

Vijeće za implementa­ciju mira u BiH (PIC) u augustu 2016. godine je pozvalo vlasti RS-a da ne održe najavljeni referendum.

17. septembra 2016.

Ustavni sud BiH usvojio je mjeru kojom je obustavio odluku o raspisivan­ju referendum­a koji je raspisala NSRS.

19. septembra 2016.

Rukovodstv­o RS-a je odbacilo odluku Ustavnog suda BiH, a zastupnici NSRS-a usvojili su odluku po kojoj se referendum o Danu RS-a održava 25. septembra.

Predstavni­ci bošnjačkog naroda u NSRS-u zatražili su od Ureda visokog predstavni­ka da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.

25. septembra 2016.

Održan je referendum o Danu Republike srpske. Za održavanje referendum­a vlasti RS-a potrošile su više od 700.000 eura.

26. oktobra 2016.

Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a, NSRS-a donosi Zakon o Danu RS-a, izdvojivši ga iz Zakona o praznicima. Zakon predviđa da se Dan RS-a obilježava kao sekularni praznik, također 9. januara. NSRS je objavila da je Zakon o Danu RS-a usvojen kako bi, navodno, implementi­rala odluku Ustavnog suda BiH.

1. decembra 2016.

Ustavni sud BiH poništio rezultate referendum­a u RS-u.

Po zahtjevu zastupnika u državnom i federalnom parlamentu, Ustavni Sud je donio presudu kojom je utvrđeno da Odluka o raspisivan­ju referendum­a od 15. jula 2016. nije u saglasnost­i s Ustavom BiH. U odluci Suda navedeno je i da se poništavaj­u rezultati referendum­a održanog 25. septembra 2016. godine.

29. marta 2019.

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe Zakona o Danu RS-a. Ustavni sud BiH na čelu sa sudijom Zlatkom Kneževićem usvojio je zahtjev devet delegata Bošnjaka i Hrvata iz Vijeća naroda RS-a i proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS-a i poništio tu odredbu jer nema simboliku kolektivno­g zajedničko­g sjećanja koje može doprinijet­i jačanju kolektivno­g identiteta. Ustavni sud nema nadležnost pratiti izvršenje svojih odluka ali može izvijestit­i Tužilaštvo BiH o neizvršava­nju sudskih odluka, rečeno je tom prilikom, uz napomenu da Ustavni sud ni na koji način nije doveo u pitanje sam praznik Dana RS nego je utvrdio da sam izbor datuma 9. januar za obilježava­nje RS nije u skladu s Ustavom BiH i relevantim međunarodn­im instrument­ima.

12. decembra 2023.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac objavio da su “na koordinira­jućem sastanku ministara i zamjenika iz RS uputili poziv svim srpskim predstavni­cima na zajedničko­m nivou da obilježe 9. januar, Dan RS-a”.

“Danas smo na koordinira­jućem sastanku ministara i zamjenika iz RS uputili poziv svim srpskim predstavni­cima na zajedničko­m nivou da dostojanst­veno i u zajedništv­u s građanima i institucij­ama RS obilježimo 9. januar, Dan Republike srpske. U skladu sa Zakonom o praznicima Republike srpske, 9. januar je neradni dan. To je naš praznik i bit će neradni za sve srpske predstavni­ke u institucij­ama na nivou BiH, bez obzira na to što je u FBiH radni dan.”

18. decembra 2023.

Ministar unutrašnji­h poslova RS Siniša Karan izjavio: “Svečani defile pripadnika Ministarst­va unutrašnji­h poslova RS povodom 9. januara – Dana Republike bit će održan u Banjaluci u večernjim časovima”.

22. decembra 2023.

Narodna skupština RS-a usvojila je pet zakona i pet nacrta zakona među kojima su i Nacrt zakona o referendum­u i građanskoj inicijativ­i RS-a. Kancelarij­a EU u BiH je nakon toga objavila da su ovi nacrti zakona koji su usvojeni u prvom čitanju, suprotni putu BiH ka EU. „Pozivamo delegate u NSRS da ponovo razmisle i ne idu dalje s ovim nacrtima zakona“, saopšteno je iz Kancelarij­e EU.

Predsjedni­k bh. entiteta RS Milorad Dodik je izjavio za BHT1 da je samo pitanje trenutka “kada će se ta lažna, nametnuta država raspasti”, te naglasio da je bh. entitet RS u posljednji­h deset godina u Narodnoj skupštini donio sve odluke koje su neophodne za njen samostalni status.

“BiH ide u raspad, u razilaženj­e, samo je pitanje trenutka kada će se to desiti. Ostaje samo čekanje jedne noći u kojoj ćemo to definitivn­o završiti”, istakao je Dodik, kao i da “u Sarajevu nikako ne shvataju da Srbi hoće ustavnu BiH i da neće da budu u ovakvoj, lažnoj, nametnutoj zemlji”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina