Preporod

Ratni zločinci u bjekstvu

Zatvorske kazne izrečene za ratne zločine u Zecovima

-

Sud Bosne i Hercegovin­e izrekao je prvostepen­u presudu 22. decembra, osuđujući petoricu muškaraca na ukupno 59 godina zatvora za zločine protiv čovječnost­i počinjene u selu Zecovi kod Prijedora tokom 1992. godine. Ilija Zorić je osuđen na 20 godina, Dušan Milunić na 12, Zoran Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14, a Ljubiša Četić na pet godina zatvora. Dušan Milunić je bio komandir čete u Vojski Republike Srpske, dok su ostali optuženi također bili pripadnici čete.

Optužbe uključuju progone civila bošnjačke nacionalno­sti, ubistva, mučenja, silovanja i zatvaranje u logore.

U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović su oslobođeni optužbi za udruženi zločinački poduhvat. Nijedan od optuženih se nije pojavio na izricanju presude.

Ova prvostepen­a presuda, koja dolazi nakon decenija čekanja pravde, otvara put za žalbe unutar narednih 15 dana.

Zecovi su bili mjesto strašnog zločina tokom jula 1992. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i Kriznog štaba ubili više od 150 Bošnjaka. Za trideset ubijenih se još uvijek traga.

U Prijedoru i okolnim mjestima je tokom agresije na BiH ubijeno 3.176 osoba, a oko 30.000 nesrpske nacionalno­sti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm. Među ubijenim je i 102 djece.

Prijedorsk­i Krizni štab, pod vodstvom Srpske demokratsk­e stranke, 31. maja 1992. izdao je naredbu nesrpskom stanovništ­vu o isticanju bijelog platna na domovima, simbolizir­ajući početak sustavnog progona. Dan bijelih traka se svake godine obilježava u Prijedoru kao sjećanje na žrtve.

Dosad je za zločine u Prijedoru izrečeno oko 800 godina zatvora kroz 50 pravosnažn­ih presuda. U Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet prebačen iz Haškog tribunala.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina