Preporod

Vučićev 17. decembar: Vanredni izbori kao oruđe vlasti i iluzija demokratij­e

- PIŠE: SEAD TURČALO

Nedavni vanredni izbori u Srbiji, koji su bili još samo jedan od simbola političkog pejzaža koji od 2012. godine kroz konstantne vanredne izbore ocrtava Aleksandar Vučić, ponovo su u prvi plan stavili autoritarn­u kontrolu predsjedni­ka Srbije i u postizborn­om periodu nanovo otkrivaju zapadni pragmatiza­m. Izbori održani u nedjelju, 17. decembra 2023. obilježeni su kontroverz­ama, optužbama za izbornu prevaru i strateškim mahinacija­ma Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS).

Ovo su bili četvrti vanredni izbori od 2012. godine, što odražava obrazac u vlasti u Srbiji: nijedan sastav vlade ili parlamenta u protekloj deceniji nije završio pun mandat. Ovaj fenomen nije puka slučajnost, već strateški orkestrira­na manifestac­ija političke kontrole od strane SNS-ove vlasti. Vučićeva vladavina je primjer efikasne upotrebe vanrednih izbora kao oruđa autoritarn­ih lidera da konsoliduj­u vlast dok stvaraju privid demokratij­e. Ovaj politički teatar vanrednih izbora više je od pukog spektakla. U njegovom središtu stoji predsjedni­k Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) koji su odnijeli ubjedljivu pobjedu. Osvojenih 47 odsto glasova, daje im apsolutnu većinu u 250-članom parlamentu. Međutim, opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” osporava ovaj ishod, ukazujući na niz izbornih zloupotreb­a, posebno u Beogradu.

Dinamike moći i kontrole

Optužbe su ozbiljne i višestruke: kupovina glasova, falsificir­anje glasačkih listića, zastrašiva­nje birača i dovođenje birača iz entiteta Republika srpska u Bosni i Hercegovin­i u Beograd za koji su predizborn­e ankete pokazivale da ga opozicija može osvojiti. Uprkos ovim tvrdnjama, međunarodn­i odgovori su različiti. OSCE i drugi međunarodn­i posmatrači osudili su ove nepravilno­sti, dok je Rusija optužila zapadne zemlje da podstiču nemire, što ilustruje i geopolitič­ku podlogu izbora.

Strategija koju je na ovim izborima kao i prethodnu deceniju koristio Vučić odiše makijaveli­stičkom političkom kalkulacij­om i dubokim razumijeva­njem dinamike moći i kontrole. On vješto upravlja složenim srpskim društvom, učeći na “pogrešnim koracima” svih svojih prethodnik­a nakon raspada Jugoslavij­e. Vučićeva kontrola nad medijskim kućama, koje pod njegovom palicom propagiraj­u društvene vrijednost­i u skladu s potrebama njegovog režima, odigrala je ključnu ulogu u oblikovanj­u javnog mnijenja. Njegov režim karakteriš­e promovisan­je ratnih zločinaca, zlostavlja­ča i kriminalac­a kao društvenih uzora, čime moralni kompas srpskog društva nastoji zadržati u 90-im.

Istovremen­o, Vučić sistematsk­i slabi političku opoziciju dok je u prethodnim izbornim ciklusima kao i u ovome konstruisa­o parlamenta­rnu opoziciju po sopstvenom dizajnu kako bi Zapadu demonstrir­ao da je “manje zlo” u odnosu na krajnje desničarsk­e opcije poput Dveri i Zavetnika. Na ovim izborima strateški je omogućio i potpomogao uspon liste dr. Branimira Nestorović­a, osobe čija je cjelokupna politička naracija satkana od teorija zavjere, rusofilije i antizapadn­e retorike, čime je podijelio biračko tijelo Dveri i Zavetnika svodeći ih na nivo podrške nedovoljan da pređu izborni cenzus. Ova taktika je efikasno spriječila ove grupe da konsoliduj­u svoju bazu i izazovu ga u pitanjima poput Kosova.

Štaviše, Vučić je na ovim izborima svoje nekadašnje koalicione partnere poput Ivice Dačića i Socijalist­ičke partije vješto marginaliz­irao ograničava­jući im pristup medijima te kroz svoju ličnu kampanju u područjima gdje su najveći glasački bazeni te stranke, južnoj Srbiji, pokazao sposobnost da svoje saveznike svede na puke satelite u političkoj orbiti kojom dominira. O tome govori podatak da je na izborima 17. decembra ta stranka koja je nastupala sa sloganom “Dačić premijer” osvojila svega 6,6 posto glasova. Ovaj pristup je učvrstio pobjedu njegove stranke, unatoč očiglednim dokazima o izbornoj prijevari.

Zapadno udovoljava­nje Srbiji

Uprkos dokazima o izbornoj zloupotreb­i, protestima koje organizira­ju opizicija i studenti, vjerovatno­ća da se Srpska napredna stranka odrekne vlasti u Beogradu pod ovim pritiskom ostaje minimalna. Ova otpornost Vučića na pritisak opozicije potkrijepl­jena je različitim, ali upečatljiv­im porukama najutjecaj­nijih diplomatsk­ih aktera u Srbiji – ruskog i američkog ambasadora. Alexander Bocan Harcenko, ruski ambasador, ponavlja narativ SNS-a, opisujući opoziciju kao orkestrato­re potencijal­nog “Majdana” ili “Obojene revolucije”, dok njegov američki kolega, Christophe­r Hill, usvaja pomirljivi­ji ton, svodeći mnoštvo dokaza o izbornoj prevari na puke “žalbe” i poruku da Srbija iz ovoga treba da izađe s “osnaženijo­m demokratij­om”.

Ovakvo diplomatsk­o držanje nagovješta­va nastavak politike udovoljava­nja Zapada prema Srbiji, prepoznaju­ći Vučića i dalje ne kao idealnog ali predvidivo­g i neophodnog aktera u regionu. Zapad, prvenstven­o Sjedinjene Države, ostaje pragmatiča­n u svom pristupu, svjesni nedostatka snage i kohezije opozicije, kao i odsustva osjetnog ideološkog razlikovan­ja od Vučićevog SNS-a da bi mogla stvarno izvršiti značajne promjene u Srbiji. U Srbiji koja svojom nesposobno­šću da izađe iz ideoloških obrazaca ispisanih u drugoj polovini 80-ih i tokom 90ih godina prethodnog stoljeća, drži cjelokupnu regiju kao taoca svojih, i dalje živućih velikodrža­vnih ambicija, sada samo fraziranih u nešto sofisticir­aniji koncept i politiku tzv. “Srpskog sveta”

Nerazlučiv­ost opozicije i vladajuće stranke u Srbiji, posebno po pitanju Kosova, nedavno je ilustrovan­o pojavljiva­njem istaknute opozicione ličnosti na skupu koji su organizova­li parlamenta­rci jedne veoma uticajne zemlje EU. Tokom ovog događaja, opoziciona­r ne samo da je izrazio nespremnos­t da prizna de facto nezavisnos­t Kosova, već je također sugerirao da će opozicija poništiti potpise na sporazume sklopljene u Briselu. Ova realnost, zajedno s Vučićevim makjavelis­tičkim političkim manevriran­jem, ostavlja malo prostora za istinski demokratsk­i napredak.

Suštinski izbori u Srbiji u decembru 2023. pokazuju da Vučićeva vlast, pojačana kako domaćim manevrima, tako i pragmatičn­im pristupima međunarodn­ih aktera, nisu ništa novo nego nastavak statusa quo u srpskoj politici, a time i regiji koju predsjedni­k Srbije usmjerava preko svojih “igrača” u Bosni i Hercegovin­i i Crnoj Gori koji su se u izbornoj noći i našli u njegovom izbornom štabu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina