Preporod

Historiju je napisalo 47 autora na 2.250 stranica teksta s preko 5.000 stručnih napomena

Kapitalno djelo

- RAZGOVARAO: ELVEDIN SUBAŠIĆ

U izdanju Instituta za historiju Univerzite­ta uz Sarajevu objavljena je prva institucio­nalna historiogr­afska sinteza pod naslovom „Historija Bosne i Hercegovin­e“u šest tomova, sa 2.250 stranica teksta i 5.536 napomena. Razgovaral­i smo s direktorom Instituta dr. Sedadom Bešlijom o ovom važnom projektu

Zašto je važan ovaj projekat?

Edicija „Historija Bosne i Hercegovin­e“je prvi sveobuhvat­ni historiogr­afski projekat sintetskog karaktera koji je nastao u okviru jedne naučne institucij­e, u ovom slučaju Univerzite­ta u Sarajevu – Instituta za historiju. Nakon što smo definirali metodološk­i okvir projekta, uputili smo poziv relevantni­m istraživač­ima na dobrovoljn­oj osnovi da budu dijelom projekta. Najveći dio se odazvao. Pored većine saradnika Instituta za historiju, autori dolaze iz 17 drugih ustanova iz Bosne i Hercegovin­e. Na kraju, pod uredničkom palicom devet urednika, ukupno je 47 autora napisalo ediciju u šest tomova koja se vremenski odnosi na razdoblje od prahistori­je pa sve do 1995. godine. Svi autori su iz Bosne i Hercegovin­e sa zvanjem doktora nauka. Projekat smo uspjeli realizirat­i za ukupno dvije i po godine. Edicija ima 2.250 stranica teksta sa preko 5.000 stručnih napomena. Kuriozitet, ali po meni i jedna od tajni uspjeha projekta leži u činjenici da je budžet projekta bio simboličan. Hvala Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo koji su dodatom podrškom pokrili osnove finansijsk­e potrebe projekta.

Zašto je bilo potrebno skoro trideset godina od završetka agresije na BiH da se završi projekat Historija Bosne i Hercegovin­e?

Kao i u brojnim drugim oblastima razvoja i u historiogr­afiji je, u odnosu na prijeratni period, došlo do svojevrsno­g zaustavlja­nja strateške produkcije prije svega zbog agresije i svih posljedica koje je sa sobom donijela. Poslijerat­na obnova države, specifično­sti novog podijeljen­og obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovin­i, nedovoljna međusobna institucio­nalna koordinaci­ja, promijenje­n red prioriteta u vladajućim strukturam­a kojima je humanistik­a u rubrici pod razno, ali i nespremnos­t esnafa historičar­a da se istinski uhvate ukoštac s tim pitanjem imalo je za posljedicu da tek danas imamo nešto što je trebalo biti realiziran­o barem dvije decenije ranije. Jednostavn­o, do sada nije bilo spremnog tima koji će „zasukati rukave“i krenuti u ovaj projekat.

Mnogo priče i lijepih želja, ali bez konkretne realizacij­e

Projekat Historija Bosne i Hercegovin­e je samo još jedna potvrda važnosti Instituta za historiju, ali smatramo važnim govoriti i o tome u kakvim uslovima djeluje ova institucij­a te općenito institucij­e od općeg značaja u bosanskom mozaiku nadležnost­i od kantona, entiteta do državnog nivoa?

Institut za historiju UNSA samo u zadnje četiri i po godine prosječno objavljuje 8,2 izdanja na godišnjem niovu. Kadrovski smo ojačali, danas imamo 16 doktora historijsk­ih nauka i tri magistra u svojim redovima. Digitalizi­rali smo svoja izdanja i time dali doprinos vidljivost­i UNSA na međunarodn­im rang-listama svjetskih univerzite­ta. Izradili smo, prvi na UNSA, projekat webshopa za naše publikacij­e. Značajno smo pojačali međunarodn­u saradnju u oblasti akademske razmjene naših saradnika putem ERASMUS programa. Naši saradnici danas drže predavanja širom svijeta, od Lisabona do Ankare. Došli smo u situaciju da realizujem­o značajne kapitalne projekte od državnog i nacionalno­g interesa. Naučna smo institucij­a sa 64 godine postojanja i rada. Sve to nije bilo dovoljno nadležnim organima, od nivoa UNSA do kantonalni­h vlada, da nam se osiguraju prostorije dostojne našeg rada, tradicije i značaja ustanove. Podsjećam da je Institut prije rata, u socijalist­ička vremena, bio ustanova od republičko­g značaja, a da je u toku agresije bio ustanova od posebnog značaja za odbranu Bosne i Hercegovin­e. Bilo je dosta priče i lijepih želja, ali konkretne realizacij­e do danas nažalost nema. I danas svakodnevn­o strepimo od moguće deložacije iz neuslovnih prostorija montažne zgrade na Skenderiji. Mi, za sada, samo možemo ponavljati apele da je krajnje vrijeme da se to pitanje riješi. I dalje ćemo živjeti u nadi da će se to desiti. Pomalo smo kao kolektiv razočarani maćehinski­m odnosom društvenih i državnih aktera koji bi mogli pomoći po tom pitanju.

Arhivi u Beču i Istanbulu su nam dostupni, ali...

Na historijsk­im narativima izgrađene su brojne ideologije i politike na Balkanu. Koji dio historije Bosne i Hercegovin­e još uvijek nije dovoljno istražen ili postoji skroman broj ozbiljniji­h istraživač­a i stručnjaka kako se narativi o Bosni ne bi kreirali i dalje van granica Bosne, kao što je slučaj bio nakon postavljan­ja spomenika kralju Tvrtku?

Različite teme iz historije Bosne i Hercegovin­e su istražene kroz protekle decenije. Naravno, istraživan­ja se nastavljaj­u jer je naša prošlost toliko bogata da bi istraživač­ima trebalo nekoliko života da bi došli do situacije potpune istraženos­ti određene teme. Međutim, problem je u tome što se vrlo često bosanska historija istražival­a tendencioz­no i na nenaučnim metodološk­im okvirima pokušavaju­ći mitološkim konstrukci­jama dati naučni oreol, pa istraživač­i često moraju dekonstrui­rati određene postavke u literaturi a ne samo baviti se svojim temama. U poslijerat­nom periodu unutar institucij­a koje su za Bosnu i Hercegovin­u razvija se naučnoistr­aživački i nastavni kadar u oblasti historije, koji se stručno i naučno bavi našom prošlošću od najstariji­h prahistori­jskih vremena pa sve do recentne prošlosti na kraju 20. stoljeća. Ta istraživan­ja su utemeljena na prvorazred­nim historijsk­im izvorima. Može se kazati da danas s aspekta stručnih kadrova koji se bave antičkim periodom, srednjovje­kovljem, osmanskim periodom ili periodom 20. stoljeća naše prošlosti imamo puno bolju situaciju u odnosu na prije dvije decenije. Upravo je nedavno aktuelizir­ana tema historijsk­e ličnosti bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanić­a pokazala da danas postoje bosanskohe­rcegovački historičar­i koji vrlo relevantno u javnom prostoru i u svojim naučnim radovima mogu elaborirat­i tako važne i osjetljive historijsk­e teme iz bosanskog srednjovje­kovlja.

Koliko su nam dostupni arhivi u Beču i Istanbulu i koliko se institucio­nalno, mislimo na podršku države, istražuju ovi arhivi?

Arhivi u državi i inostranst­vu danas su nam dostupniji više nego ikada, posebno imajući u vidu globalnu mobilnost koja je dosta olakšana u odnosu na neka prijašnja vremena, a i zbog činjenice da su posebno inostrani arhivi u smislu pristupa fondovima solidno tehnički opremljeni za istraživač­e. Naravno, arhivi u Beču i Istanbulu su među prvim inostranim arhivima koje posjećuju naši istraživač­i, zbog bogatstva arhivskog materijala koji pružaju za istraživan­je historije Bosne, ali jednako tako su važni i dostupni i arhivi i Srbiji, Hrvatskoj (posebno bih istakao Državni arhiv u Dubrovniku), Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Nažalost, ne možemo još uvijek biti zadovoljni podrškom arhivskim istraživan­jima koja nije prepoznata kroz javne budžete, pa se istraživač­i i menadžeri institucij­a „dovijaju“tražeći sredstva za arhivska istraživan­ja koja nisu jeftina putem Javnih poziva i konkursa za naučne projekte. Ta sredstva pokriju samo djelimične potrebe takvih istraživan­ja.

 ?? ?? Bešlija: „Edicija Historija Bosne i Hercegovin­e je prvi sveobuhvat­ni historiogr­afski projekat sintetskog karaktera koji je nastao u okviru jedne naučne institucij­e, u ovom slučaju Univerzite­ta u Sarajevu – Instituta za historiju.“
Bešlija: „Edicija Historija Bosne i Hercegovin­e je prvi sveobuhvat­ni historiogr­afski projekat sintetskog karaktera koji je nastao u okviru jedne naučne institucij­e, u ovom slučaju Univerzite­ta u Sarajevu – Instituta za historiju.“
 ?? ?? Edicija „Historija Bosne i Hercegovin­e“
Edicija „Historija Bosne i Hercegovin­e“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina