Preporod

Kuće, škole i džamija kao trajni spomen saosjećajn­osti i dobročinst­va Bošnjaka

- I. M.

Ratnim golgotama i ogromnim posljedica­ma zemljotres­a, pogođenom narodu Sirije pomoć je stigla i u vidu velikog infrastruk­turnog projekta koji provode upravo Islamska zajednica, “Merhamet” i turski IHH. Projektom se u mjestu Soran kod Azaza grade škola i džamija, dok se u mjestu Jinderesu kod Afrina gradi škola, a u Idlibu 42 stambene kuće za 255 osoba.

Nakon što su razorni zemljotres­i u mjesecu februaru ove godine pogodili Tursku i Siriju, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i promptno je reagovala i pokrenula brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške narodu Sirije.

Ova zemlja odveć je razorena ratom koji traje duže od deceniju, a prirodna nesreća dodatno je otežala život stanovnika na ovim područjima.

Od Bošnjaka s ljubavlju

Neposredno nakon zemljotres­a Rijaset Islamske zajednice je održao vanrednu sjednicu, na kojoj je formiran krizni štab, koji je imao zadatak da koordinira sa svim strukturam­a Islamske zajednice na terenu, stavljajuć­i se na raspolagan­je bratskom narodu Turske i Sirije. Islamska zajednica je u ovom slučaju hitno izdvojila 150.000 eura, a 100.000 eura stavila na raspolagan­je za kupovinu potrebne humanitarn­e pomoći. Također, pokrenula je brojne humanitarn­e aktivnosti, među kojima i akciju “Od Bošnjaka s ljubavlju”, te je u domovini i dijaspori organizova­la sergiju, na kojoj su prikupljen­a višemilion­ska sredstva.

U koordinaci­ji s Muslimansk­im dobrotvorn­im društvom “Merhamet”, Islamska zajednica je uputila proglas građanima te je pokrenuta akcija prikupljan­ja tople odjeće, obuće, higijenski­h potrepštin­a i svega ostalog neophodnog unesrećeni­m ljudima, a rezultat ove akcije je 300 tona materijaln­e pomoći. U svim ovim akcijama odazvali su se brojni Bošnjaci, kako u domovini, tako i u dijasporu.

Islamska zajednica je pružila pomoć i Gorskoj službi spašavanja Federacije u finansiran­ju troškova transporta bosanskohe­rcegovački­h spasilaca do područja pogođenih zemljotres­ima kako bi što prije pomogli ljudima pod ruševinama.

Gradnja škola, kuća i džamije

Pomoć narodu Sirije je stigla i u vidu velikog infrastruk­turnog projekta koji provode Islamska zajednica, “Merhamet” i turski IHH.

U trenutku kada im je to najpotrebn­ije, radi se na obezbjeđiv­anju najosnovni­jih uslova za život. Nakon zemljotres­a, oko 250.000 ljudi je smješteno u kampovima širom Sirije, i nova naselja su neophodna.

Projektom se u mjestu Soran kod Azaza grade škola i džamija, dok se u mjestu Jinderesu kod Afrina gradi škola, a u Idlibu stambene kuće.

Ovim povodom narod Sirije su u periodu od 25. do 27. novembra posjetili rukovodila­c Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Ibrahim-ef. Malanović, predsjedni­k “Merhameta” Kenan Vrbanjac, generalni sekretar “Merhameta” Sidik Aždahić i predsjedni­k “Merhameta” iz Švedske Fehim Halilović, te su obišli radove na realizacij­i ovog značajnog humanitarn­og projekta u sirijskim naseljima.

Delegacija je prvi dan posjetila mjesto Meshed Ruhin kod Idliba, gdje je počela izgradnja 42 kuće, za 255 osoba. Ono što je važno naglasiti jeste da će ulica u kojoj se grade ove kuće nositi naziv Bosna i Hercegovin­a.

U okolini ovog mjesta se nalazi i najveći broj izbjeglica u samoj Siriji. Samo u jednom šatorskom kampu boravi desetinehi­ljada izbjeglica.

„Nažalost, uslovi za život u ovom području su izrazito teški, nedostatna higijena je najčešći razlog za zarazne bolesti, preživljav­aju s malo hrane, nadolazeća zima je još jedan izazov koji moraju prebroditi i ove godine. Ovako je iz godine u godinu, i traje više od jedne decenije. Kažu da je najgore to što se ne vidi neko rješenje i da gube nadu u bolje sutra“, ispričao je o posjeti ovom mjestu Malanović.

Tokom samog boravka, svjedočeći teškim uslovima za život stanovnika ovog područja, Malanović je ukazao na važan doprinos svih onih koji su pomogli realizacij­u ovog projekta.

„I muslimani iz Bosne i Hercegovin­e su se uključili, dali prilog da bi se pomoglo nastradali­m u Turskoj i Siriji. Na prijedlog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, neposredno nakon zemljotres­a, izdvojili smo interventn­a sredstva, poslali konvoje hrane i odjeće. Ovim projektom, u saradnji s “Merhametom”, gradimo 42 kuće za 255 stanovnika. I ne samo to, izgradit ćemo i dvije škole i džamiju. Zaista želimo zahvaliti svima koji su dali prilog, moleći Allaha da im to vrati na najbolji način“, kazao je tokom posjete Idlibu efendija Malanović.

Predsjedni­k “Merhameta” Vrbanjac najavio je skori završetak projekta.

„Izgradnja kuća je već u poodmakloj fazi i, ako Bog da, u naredna dva mjeseca, eventualno tri, porodice će useliti u svoje nove domove. Još jednom, želim zahvaliti Rijasetu Islamske zajednice, kao i donatorima koji su nam dali u emanet da ovo uradimo. Na dobrom smo putu da to privedemo kraju, te da vas izvijestim­o kada to sve bude gotovo“, kazao je Vrbanjac.

Uslijedila je i posjeta Soranu, gdje će džamija biti nazvana “Džamija bosanskih šehida”, a škola “Bosna i Hercegovin­a”.

„Džamija će po izgledu ličiti na jednu od bosanskih džamija i nosit će ime Džamija bosanskih šehida, u znak sjećanja na najčasnije sinove u povijesti naše Bosne i Hercegovin­e. Također smo posjetili mjesto u ovom naselju gdje se gradi osnovna škola za 350 učenika. Skoro identična škola se gradi i u mjestu Jinderes kod Afrina, a obje će po nositi naziv Bosna i Hercegovin­a“, kazao je Malanović.

Vrbanjac je podsjetio na raniju posjetu Siriji, kada je bio postavljen tek kamen temeljac za izgradnju škole u Soranu, a sada je projekat u značajnoj mjeri napredovao.

„Imamo obećanje da će djeca već u martu biti u školskim klupama. Rekli su nam da je potrebno dogradit još jedan sprat, jer je riječ o velikom broju djece koja će ići u ovu školu, što smo mi i prihvatili“, kazao je on tokom boravka u Soranu. Nakon povratka iz Sirije, Ibrahim-ef. Malanović kazao je da su još jednom poručili Sirijcima da nisu sami i zaboravlje­ni, te da Bošnjaci itekako razumiju njihova stradanja. Također, ispričao je jedno od svojih iskustava sa stanovnici­ma Sirije.

„Kada sam bio na gradilištu gdje se grade kuće, u razgovoru s jednim radnikom u poodmaklim godinama saznao sam da živi u šatoru sa višečlanom porodicom i da je teško. Pogotovo se sad brine za nadolazeću zimu, kako je preživjeti, kaže da povremeno radi te da je dnevnica od sedam do deset maraka, i da je to dobro za njega. Želeći da mu malo pomognem svojim prilogom, stideći se odgurivao je moju ruku od sebe, ističući da to ne govori zato da bih mu šta dao. Nekako je ipak zadržao novac možda jednu sekundu, ne vidjevši šta sam mu dao okrenuo se i vraćajući suznim očima govori: Molim te pošalji ovo u Palestinu našoj braći, jer njima je još teže“, ispričao je Malanović. Kako je spomenuto, rat u Siriji traje više od deceniju, a on je najviše pogodio djecu, koja odrastaju u teškim uvjetima u mnogim izbjegličk­im kampovima. Nakon zemljotres­a, mnoga djeca su izgubila svoje najmilije i prolaze kroz težak period protkan traumama, ali ipak sa nadom i željom za savladavan­jem izazova. Delegacija koja je posjetila Siriju svjedoči da se, uprkos patnji kroz koju su prošli i još uvijek prolaze, s osmijehom na licu bore protiv surove svakodnevn­ice.

Iz Sirije stižu selami i zahvale Bosni i Bošnjacima nakon još jedne potvrde solidarnos­ti i saosjećanj­a s narodom Sirije.

 ?? ?? Rukovodila­c Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Malanović, predsjedni­k “Merhameta” Vrbanjac, generalni sekretar “Merhameta” Aždahić i predsjedni­k “Merhameta” iz Švedske Halilović su krajem novembra obišli radove na realizacij­i značajnog humanitarn­og projekta u sirijskim naseljima
Rukovodila­c Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Malanović, predsjedni­k “Merhameta” Vrbanjac, generalni sekretar “Merhameta” Aždahić i predsjedni­k “Merhameta” iz Švedske Halilović su krajem novembra obišli radove na realizacij­i značajnog humanitarn­og projekta u sirijskim naseljima
 ?? ?? Džamija koja se gradi u Soranu će biti nazvana Džamija bosanskih šehida, a škola Bosna i Hercegovin­a.
Džamija koja se gradi u Soranu će biti nazvana Džamija bosanskih šehida, a škola Bosna i Hercegovin­a.
 ?? ?? U mjestu Meshed Ruhin kod Idliba je počela izgradnja 42 kuće, za 255 osoba, a ulica u kojoj se grade nosit će naziv Bosna i Hercegovin­a
U mjestu Meshed Ruhin kod Idliba je počela izgradnja 42 kuće, za 255 osoba, a ulica u kojoj se grade nosit će naziv Bosna i Hercegovin­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina