Preporod

Hafiska dova Ahmetu Halilagiću

U džematu Ilovača, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Goražde, 24. decembra 2023. godine je proučena hafiska dova Ahmetu Halilagiću, jednom od najmlađih hafiza u Bosni i Hercegovin­i.

- A.M.

Uz brojne džematlije, rodbinu i prijatelje, svečanosti su prisustvov­ali hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, kao izaslanik reisul-uleme na ovom događaju, zatim muftija goraždansk­i Remzija-ef. Pitić, muhaffiz hafiz Semin-ef. Grabus i drugi članovi Islamske zajednice u BiH. U ime Medžlisa Goražde prisutnima se obratio glavni imam Esad-ef. Grabus koji je poželio dobrodošli­cu i iskazao zadovoljst­vo što su Muftijstvo goraždansk­o, kao i cijela Islamska zajednica u BiH bogatiji za jednog novog hafiza.

Hafiz Ahmed Halilagić, sin je Muhammeda i Mirele, rođen 31. marta 2011. godine u Sarajevu. Učenik je 7. razreda Osnovne škole “Grbavica II” i polaznik je završnog nivoa pouke u mektebu u džematu Grbavica II. S učenjem kur anskog pisma i Kur’ana napamet počeo je 2017. godine, da bi u maju ove godine napamet naučio posljednju stranicu. Od početka ljetnog raspusta, intenzivno se počeo spremati za polaganje hifza pred Komisijom. Prije polaganja muhafiz hafiz Semin-ef. Grabus ga je preslušao kompletan Kur’an više puta. Tri mjeseca pred polaganja hifza proučio je ukupno pet hatmi. Hifz je uspješno položio pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i koju su činili hafizi: Haso-ef. Popara, Mensur-ef. Malkić, Sadrudin-ef. Išerić, Salih-ef. Halilović i Hamza-ef. Lavić, učeči svaki dan po tri džuza, dok je zadnji dan polaganja proučio šest džuzeva.

U slobodno vrijeme hafiz Ahmed voli i učenje programski­h jezika. Dobar je sportista, voli igrati fudbal, a trenirao je i karate. Njegov muhafiz hafiz Semin-ef. Grabus imam je džemata Kuvajtske džamije na Čengić Vili u Sarajevu i on mu je proučio hafisku dovu. Ovom prigodom prisutnima su se obratili i hafiz dr. Mensur-ef. Malkić i muftija Pitić, koji su govorili o vrijednost­i učenja i razumijeva­nja nadnaravno­sti i primjene Kur’ana u svakodnevn­om životu. Hafisku diplomu mladom hafizu Ahmedu uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz Malkić.

 ?? ?? S hafiske dove u džematu Ilovača kod Goražda
S hafiske dove u džematu Ilovača kod Goražda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina