Preporod

Hafiska dova Vernesu Kruški

-

Usubotu, 16. decembra 2023. godine u džematu Jastrebac (MIZ Zenica), proučena je hafiska dova i upriličena promocija novog hafiza Časnog Kur’ana - Vernesa Kruške. Hafiskoj dovi su prisustvov­ali izaslanik reisul-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica, hafizi zeničkog medžlisa i gosti, imami i mnogobrojn­e džematlije koji su podijelili radost s džematlija­ma džemata Jastrebac s obzirom da je ovo prva hafiska dova u džematu.

Dobrodošli­cu na hafisku dovu su izrazili Edin-ef. Muharemovi­ć – imam džemata Jastrebac, i glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica čestitajuć­i novom hafizu, njegovoj porodici i džematu, posebno ističući da je ovo šezdeset i treća hafiska dova koju organizuje Medžlis Zenica.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević se osvrnuo na kontinuite­t podučavanj­a Kur’anu na ovim područjima posebno ističući doprinos imama i muallima u dosljednom poučavanju Kur’anu polaznika mekteba: “Nekada su hafiske dove bile rijetkost i posebne prilike. Mi danas u našoj domovini, hvala Bogu, živimo zlatno doba. Imamo sve više hafiza i obrazovani­h osoba. Živimo i vrijeme u kojem se u mnogo šta sumnja, a kontinuite­tom učenja hifza i uslovima za sticanje zvanja hafiza Časnog Kur’ana koje provjerava Komisija za hifz Rijaseta, a svoju potvrdu daje reisul-ulema, mi smo očuvali povjerenje i sačuvali hifz u našoj domovini.”

Samom svečanom činu uručivanja diplome hafiza Časnog Kur’ana Vernesu Kruški, predhodilo je obraćanje izaslanika reisul-uleme hafiza dr. Mensur-ef. Malkića koji je prenio selame i čestitke reisul-uleme hafizu i porodici. “Hifz Kur’ana je put koji zahtijeva mnogo strpljenja i vremena, a imati hafiza Kur’ana u svojoj porodici je velika čast. Stoga, posebno čestitamo majci hafiza Vernesa uz dovu Uzvišenom Allahu da njegovu majku i rahmetli babu na Sudnjem danu zaogrne ogrtačem koji je obećan za roditelje hafiza, jer nam Muhammed, a.s., kazuje: ‘Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena kruna nura koja će sijati kao što sija Sunce. A njegovi roditelji će biti zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reči: ‘Zašto smo ovako obučeni?’ Bit će im kazano: ‘Zato što je vaše dijete bilo stalno uz Kur’an›” – poručio je hafiz Malkić.

Hafisku dovu za novog hafiza je proučio njegov muhaffiz hafiz prof. dr. Safetef. Husejnović kojem je on trideset i prvi hafiz koji je pred njim naučio hifz.

 ?? ?? S hafiske dove u Jastrebcu kod Zenice
S hafiske dove u Jastrebcu kod Zenice
 ?? ?? Hafiz Vernes Kruško, sin Derviše i rahmetli Halila, rođen je 1. januara 1981. godine u Zenici. Arapsko pismo je naučio pred Bekir-ef. Čelenkom a 2017. godine je počeo učiti hifz pri Školi hifza MIZ Zenica. Bio je mujezin u džematu Blatuša te u Sejmenskoj džamiji. Pred komisijom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovin­i, cijeli Kur’an je proučio u periodu od 6. do 20. novembra, i time stekao časno zvanje hafiz Časnog Kur’ana. Muhafiz novom hafizu je bio hafiz dr. Safet-ef. Husejnović.
Hafiz Vernes Kruško, sin Derviše i rahmetli Halila, rođen je 1. januara 1981. godine u Zenici. Arapsko pismo je naučio pred Bekir-ef. Čelenkom a 2017. godine je počeo učiti hifz pri Školi hifza MIZ Zenica. Bio je mujezin u džematu Blatuša te u Sejmenskoj džamiji. Pred komisijom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovin­i, cijeli Kur’an je proučio u periodu od 6. do 20. novembra, i time stekao časno zvanje hafiz Časnog Kur’ana. Muhafiz novom hafizu je bio hafiz dr. Safet-ef. Husejnović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina