Preporod

Hafiska dova Zejdu Krkaliću

U nedjelju, 24. decembra 2023. godine, u džematu Bućevci, Medžlis Islamske zajednice Bužim, proučena je hafiska dova hafizu Zejdu Krkaliću, studentu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i svršeniku Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“u Cazinu.

- H.N.

Uprisustvu velikog broja džematlija iz cijele Krajine, prisustvov­ali su i izaslanik reisul-uleme, imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu i član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice mr. Salih-ef. Halilović i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Na samom početku se s izrazima tople dobrodošli­ce obratio glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević. On je iskazao veliko zadovoljst­vo, te čestitao hafizu Zejdu, njegovim roditeljim­a, muhaffizu i cijeloj Islamskoj zajednici. Istakao je da su ovi primjeri brojnosti hafiza kojima svjedočimo u posljednje vrijeme ohrabrujuć­i pokazatelj naše kolektivne svijesti o važnosti Kur’ana Časnog.

Hafizi Kur’ana Časnog okupljeni u tradiciona­lnu halku hafiza su proučili po jedan odlomak iz Kur’ana, a posljednje kur’anske sure je proučio hafiz Zejd Krkalić. Nakon učenja hafiza Zejda, dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Suad-ef. Šahinović, profesor u Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“u Cazinu. Prisutnima se prigodnim riječima obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao hafizu Zejdu, njegovoj porodici i muhaffizu, te istakao da je svaki novi hafiz u našoj zajednici potvrda naše privrženos­ti Kur’anu Časnom. Izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio hafiz Salih-ef. Halilović. On je u svom govoru istakao značaj hifza i vrijednost­i hafiza u nekoj sredini, te je spomenuo i nekoliko konkretnih primjera iskustava koje je Komisija za hifz imala s pojedinim hafizima. On je nakon obraćanja novom hafizu uručio diplomu.

Hafiz Zejd Krkalić (Nurfet i Semira) je rođen 2004. godine. Nakon osnovne škole u rodnom Konjodoru, Bužim, upisuje medresu i uspješno završava školovanje u medresi 2023. godine. Trenutno je student na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Hifz je počeo učiti u medresi pred svojim muhaffizom i profesorom Kiraeta hafizom Suad-ef. Šahinoviće­m.

 ?? ?? S hafiske dove u džematu Bućevci kod Bužima
S hafiske dove u džematu Bućevci kod Bužima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina