Preporod

Treće takmičenje polaznika Škole hifza Muftijstva sarajevsko­g

- A.I.

USarajevu je 24. decembra 2023. godine održano Treće takmičenje Škole hifza Muftijstva sarajevsko­g. U najtežoj kategoriji “Hifz pet džuzeva” pobijedio je Muhamed Muhamed. Više od 40 učesnika takmičilo se u pet kategorija: “Hifz Amme džuza od 1. do 6. razreda”, “Hifz Amme džuza od 6. do 9. razreda”, “Hifz dva džuza”, “Hifz tri džuza” i “Hifz pet džuzeva”. U prvoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Meriha Drkić, drugi je bio Madžid Zalihić, a treći Hamza Mustafić. U drugoj kategoriji najbolja je bila Naida Kadrić, drugi je bio Zinedin Memišević, a treća Sina Letuka. U kategoriji “Hifz dva džuza” najbolji je bio Ahmed Hassan, druga je Rania Botulja, a treća Merjem Karamustaf­ić, dok je u kategoriji “Hifz tri džuza” pobijedio Hamza Drkić, druga je bila Nedžla Boudellaa a treći Omar Hassan. Pobjednik kategorije “Hifz pet džuzeva”, kako smo već naveli, jeste Muhamed Muhamed, druga je Rabija Serdarević, a treća Sara Rešidović.

Predsjedni­k Ocjenjivač­ke komisije hafiz Mensud Đulović je kazao da su takmičari pokazali izuzetan nivo znanja u tedžvidu i hifzu Kur’ana.

Naglasio je da se radi o osnovnoško­lskom uzrastu koji će imati priliku da u narednom periodu rade na poboljšanj­u izgovora harfova, tedžvidu i hifzu Kur’ana. Škola hifza Muftijstva sarajevsko­g je od 2017. godine izvela 26 hafiza Kur’ana, a na stotine je onih koji su naučili jedan džuz - naveo je hafiz Sadrudin Išerić.

Neposredno prije takmičenja učesnicima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, ističući važnost uloge muhaffiza, ali i sami značaj održavanja ovog skupa. Između ostalog, takmičarim­a je poručio “da su svi pobjednici”.

- Naša stara ulema je govorila “Nauči to napamet, a kasnije će ti se samo kazati”. Kada učimo prve stranice, prve sure napamet, možda ne razumijemo, ali bereket Božije riječi Kur’ana polahko čini nas i naš život blagoslovl­jenim i omogućava nam da na takav način mijenjamo sebe i svoju okolinu. Ovo jeste takmičenje, ali nije takmičenje u klasičnom smislu. Poslije ovog takmičenja pobjednici su sretni, a oni koji nisu dobili prvo mjesto, nikad nisu ljuti. U sportu ima puno ljubomore, u učenju Kur’ana ne treba biti. Ovdje su svi pobjednici. Sama činjenica da ste došli ovdje, volite Kur’an, učite Kur’an znači da su i roditelji i djeca ovdje pobjednici - kazao je muftija Grabus.

 ?? ?? Uručivanje nagrada u Gazi Husrev-begovoj biblioteci
Uručivanje nagrada u Gazi Husrev-begovoj biblioteci
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina