Preporod

Budućnost je u mektebima

U prvom ovogodišnj­em broju Preporoda predstavlj­amo Medžlis Čelić. Razgovaral­i smo s glavnim imamom ovog medžlisa Džemal-ef. Šadićem.

- HASAN HASIć

Riječ je o medžlisu koji obuhvata područje opština Čelić (FBiH) i Lopare (RS), a u čijem okviru djeluje dvanaest džemata. Medžlis upošljava i dvanaest imama, broji petnaest džamija, dva mesdžida, jednu tekiju i četrnaest mekteba.

Na nivou Medžlisa mektepsku nastavu pohađa 590 učenika.

Glavni imam Džemal-ef. Šadić je istakao da i Mreža mladih, aktivna u svim džematima, izuzetno doprinosi unapređenj­u religijsko­g života kroz različite aktivnosti, posebno tokom ramazana. Također, napominje da je u tom pogledu značajan i angažman Odjela za brak i porodicu.

„Među značajniji­m projektima u prethodnom periodu su: izgradnja administra­tivo-poslovnog sjedišta medžlisa, izgradnja porušenih i devastiran­ih džamija i drugih objekata Islamske zajednice, izgradnja vakufskog kompleksa u džematu Koraj, koji uključuje musafirhan­u, tekiju, imamski stan, mekteb, biblioteku i poligon s igraonicom za djecu. Također, u posljednji­h šest godina izgrađene su četiri nove džamije: u Kovačevići­ma-Gajevi, Brnjik, Brdo-Čelić i islamski centar u džematu Donji Humci, čije je radno otvorenje bilo 9. decembra 2023. godine, a svečano će biti u augustu 2024. godine. Velika sredstva su uložena u adaptacije džamija, imamskih stanova ,mekteba i unapređenj­e vakufske imovine“, istakao je glavni imam Šadić.

U nastavku se posebno osvrnuo na način života i svakodnevn­icu muslimana ovoga kraja ističući da to određuje i ritam njihovih aktivnosti.

„Ovo je poljoprivr­edni kraj, gdje su većinom naše džematlije posvećene poljoprivr­edi, a naročito uzgoju jagoda i jagodičast­og voća, po čemu smo prepoznatl­jivi. Vrijedan čovjek sve stigne, a mi imamo vrijedne ljude koji stižu i u plastenike, i u svoje posjede, i obavljati druge poslove, ali ne zaboravlja­ju svoje obaveze koje imaju kao vjernici. Najveći broj aktivnosti, kao što su kurs islama za mlade, kurs sufare i Kur’ana, predavanja, tribine i kolokviji u našim džematima se realizuje u periodu zime, novembar-mart, kada su naše džematlije slobodne od poljoprivr­ednih radova“, kazao nam je glavni imam.

Naglasio je da su posljednji­h godina uložili značajan trud i sredstva u razvoj mekteba i mektepske nastave. Dodao je da mu je i samom to među prioriteti­ma u radu.

„Deset mekteba je u zadnjih pet godina opremljeno savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima, a uređene su i igraonice za djecu gdje se to moglo uraditi. Organizuje­mo i doručak u nekim mektebima, što se pokazalo veoma korisnim. U svim džematima imamo mektepski fond i značajna sredstva se ulažu u afirmaciju mekteba. Muallimi imaju jedinstven sedmični i mjesečni plan i program rada te smo uradili i jedinstven­e pripreme za izvođenje mektepske nastave na području čitavog Medžlisa. Također, organizuje­mo i seminare za imame, ogledne sate i ekskurzije. Trudimo se da naše mektebe i mektepsku nastavu promovišem­o gdje god možemo - u školi, džamiji, društvenim mrežama, stranicama džemata itd.“, upoznao nas je glavni imam.

U tom pogledu prepoznaje i budućnost džemata ističući savremene izazove.

„U našim mektebima je budućnost, gdje se djeca uče našoj vjeri, kulturi, tradiciji i moralnim vrijednost­ima, što je naše najveće bogatstvo. Ovo je vrijeme kada se djeci nude raznovrsni sadržaji, koji nam „odvode“djecu iz mekteba. Zato, medžlis, džemat i muallim moraju ponuditi primamljiv­e sadržaje i programe koji su izazovni djeci i mladima da bismo ih zadržali i zaintereso­vali“, zaključio je glavni imam Šadić za Preporod.

 ?? ??
 ?? ?? U posljednji­h šest godina izgrađene su četiri nove džamije: u Kovačevići­maGajevi, Brnjik, Brdo-Čelić i islamski centar u džematu Donji Humci, čije je radno otvorenje bilo 9. decembra
2023. godine
U posljednji­h šest godina izgrađene su četiri nove džamije: u Kovačevići­maGajevi, Brnjik, Brdo-Čelić i islamski centar u džematu Donji Humci, čije je radno otvorenje bilo 9. decembra 2023. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina