Preporod

Vakuf je i prijedorsk­a budućnost

- MUTEVELIJA ADIS HABIBOVIć DžEMAT čARŠIJA – STARI GRAD, MEDžLIS PRIJEDOR H.H.

Č„Želimo vakufu dati prioritet. Broj članova se smanjuje, ne možemo se osloniti samo na vazifu.“

etrdesetde­vetogodišn­ji Adis Habibović predsjedni­k je džemata Čaršija - Stari Grad, Medžlis Prijedor. Njemu je to prvi mandat, a u džematu je aktivan od povratka u Prijedor 2002. godine.

„Čast je biti mutevelija. Za razliku od nekoliko prethodnik­a, ja sam mlađi na ovoj funkciji, a, svakako, Džematski odbor je općenito podmlađen u ovom sazivu, a tu je i nekoliko visokoobra­zovanih članova. Mene su predložili za predsjedni­ka, iako sam se ustručavao, ali su mi poručili da će biti uz mene“, istakao je mutevelija Adis.

Govoreći o izazovima rada u džematu, prije svega ističe da je značajan problem iseljavanj­e iz zemlje. Međutim, naglašava da ima značajan broj onih koji se trude pomoći džemat u svim sferama. Komunikaci­ju s džematlija­ma ocjenjuje kvalitetno­m, posebno s onima koji su više vezani za džemat, ali se Džematski odbor trudi da unaprijedi komunikaci­ju i s ostalima, odnosno da ih podstaknu u doprinosu džematu.

„Trudimo se da obiđemo i one koji dođu iz dijaspore, da ih upoznamo pobliže i da im skrenemo pažnju na rad džemata kao što to radimo i s onima koji žive u zemlji. Komunikaci­ju s dijasporom pretežno održava imam Omer-ef. Redžić, njegova mreža kontakata je velika, a primjećuje se da ga, zaista, cijene i poštuju. Posebno se to vidi, upravo, među mlađima, onima koji su nedavno otišli u inostranst­vo. Odazivaju se na različite akcije“, naglasio je.

Nedavno su odlučili na nivou džemata da evidentira­ju broj članova u zemlji i inostranst­vu, odnosno da prikupe osnovne podatke o članovima džemata: ime i prezime, adresa, telefon, porodično stanje itd.

U prethodnom periodu, posebno za vrijeme intenzivno­g trajanja koronaviru­sa, džemat je pokrenuo i sadnju krompira. Na dvadeset duluma zemlje koje je ustupio jedan od džematlija, uz pomoć Vakufske direkcije i drugih pojedinaca, posadili su krompir, a dvadesetak tona prinosa su podijelili, dio po džematima, a potom i javnim kuhinjama, socijalnim ustanovama, a pri kasnijoj sadnji značajan dio su donirali i Medresi u Cazinu te drugima.

U narednom periodu, zahvaljuju­ći pomoći Vakufske direkcije, planiraju intenzivir­ati rad na oplemenjiv­anju vakufa.

„Želimo vakufu dati prioritet. Broj članova se smanjuje, ne možemo se osloniti samo na vazifu. U planu je rad na dva projekta, koji uključuju izgradnju jednog stambeno-poslovnog i jednog stambenog objekta. To bismo iznajmljiv­ali. U posljednje vrijeme, zahvaljuju­ći i angažmanu mlađih džematlija, odlučili smo oživjeti vakuf“, upoznao nas je mutevelija Adis.

Svjestan je da je Islamska zajednica jedna od rijetkih institucij­a koja okuplja ljude bez obzira na određene razlike.

„Dušu ispunjavaj­u ezani u čaršiji, kandilji na munarama, djeca u mektebu. Ništa to bez Islamske zajednice ne može trajati. Potrebno je da se uz nju držimo“, zaključio je Adis za Preporod.

 ?? ?? Džemat Čaršija – Stari Grad, Medžlis Prijedor, broji oko 300 članova džemata. Više od polovine tih članova je iz dijaspore.
Džemat Čaršija – Stari Grad, Medžlis Prijedor, broji oko 300 članova džemata. Više od polovine tih članova je iz dijaspore.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina