Preporod

Džemat Yverdon obilježio 30 godina plodonosno­g rada

Švicarska

- HAMDIJA NESIMOVIć

Dana 16. decembra 2023. godine u Velikoj sali La Marive grada Yverdona džemat Yverdon je organizova­njem Večeri Kur’ana svečano obilježio 30. godišnjicu od svoga osnivanja. Istovremen­o džemat je obilježio i 25. godišnjicu od kako je na njegovom čelu vrijedni imam Besim-ef. Hrnjić.

Važnom, dvostrukom jubileju, sada već snažnog i respektabi­lnog džemata, prisustvov­ao je gost predavač Izet-ef. Čamdžić, izaslanik glavnog imama IZ Bošnjaka u Švicarskoj hafiz Mustafa-ef. Mehić, hafizi Aziz-ef. Alili, Hamza Ćelović, Muhamed-ef. Vehab i Ejub-ef. Tulić, imami džemata s francuskog govornog područja, imam domaćin Besim-ef. Hrnjić, članovi Džematskog odbora s predsjedni­kom Ibrahimom Husićem i oko hiljadu džematlija iz Yverdona i drugih džemata.

Poslije pozdravnih i riječi dobrodošli­ce voditeljic­e programa Mubine Mehmedović i odlomka iz Kur’ana koji je proučio hafiz Muhamed-ef. Vehab prisutnima se obratio predsjedni­k Džematskog odbora Ibrahim Husić ističući da je 22. maja 1993. godine održana osnivačka skupština džemata uz prisustvo 62 člana koji su podržali ideju osnivanja prvog džemata u Švicarskoj na francuskom govornom području.

Naglasio je da se džemat kontinuira­no razvijao, da od 19. oktobra 2003. godine raspolaže vlastitim prostorom, da je sada jedan od organizova­nijih i aktivnijih džemata unutar IZ Bošnjaka u Švicarskoj i da ga čini preko 500 domaćinsta­va. Odao je priznanje Besim-ef. što je kroz 25 godina rada, mudrošću, strpljivoš­ću i zalaganjem, doprinio da džemat dobro funkcioniš­e i postiže značajne rezultate na raznim poljima. Zbog bolesti, svečanosti nije prisustvov­ao predsjedni­k IZB u Švicarskoj Anel Hadžić.

„Iako sam u bolnici s vama dijelim sreću i radujem se vašem uspjehu, jer je to uspjeh svih nas i naše Zajednice. Molim Uzvišenog Svoritelja da Vam da snage da i dalje budete uspješni, uporni i složni, na zadovoljst­vo svih članova džemata i naše IZBCH’’, kazao je u svome pismu.

Potom se u ime glavnog imama obratio hafiz Mustafa-ef. Mehić. Čestitao je džematu i pohvalio imama Besim-ef. za ustrajnost u pozivanju džematlija da slijede put dobra i da budu vrijedni i odgovorni članovi Zajednice.

„Večeras obilježava­mo dva jubileja - 30. godišnjicu džemata i 25. godišnjicu moga rada u njemu. Trideset godina je iza nas. Za to vrijeme džemat je rastao i mi zajedno s njim. Svako se trudio da džemat napreduje, pogotovo dosadašnji predsjedni­ci džemata: Muharem Smajić, Suljo Kadrić, Ahmedin Muminović, Sejdalija Mešić, Alija Salkić kao i aktuelni Ibrahim Husić. Pred nama je projekat kupovine zemljišta na kojem, uz Božiju pomoć, želimo izgraditi potpuno novu, modernu i funkcional­nu džamiju. Ona bi trebala dati odgovor na pitanje kakav je naš odnos prema Uzvišenom Allahu, čovjeku, društvu u kojem radimo, živimo i biti svjedočans­tvo o našem radu generacija­ma koje dolaze“, kazao je Besim-ef.

U daljem dijelu programa nastupili su hafizi s učenjem Kur’ana i članice džematskog hora „Sultanije“. Pred kraj svečanosti velikom skupu se obratio Izet-ef Čamdžić.

„Kur’an treba da bude u našim srcima, našim životima, našem svakodnevn­om življenju, ponašanju, u našem ophođenju prema čovjeku ma ko on bio, a ne na policama u našim kućama, stanovima. Kur’an je objavljen svim ljudima kao opomena, putokaz i smjernica da nikad ne skrenemo s Pravog puta“, kazao je Čamdžić.

Ašere na kraju svečanosti proučio je hafiz Hamza-ef. Ćelović a dovu Ibrahim-ef. Husanović.

 ?? ?? Svečanost džemata Yverdon bila je izuzetno posjećena
Svečanost džemata Yverdon bila je izuzetno posjećena
 ?? ?? Besim-ef. Hrnjić s predsjedni­kom Džematskog odbora Ibrahimom Husićem
Besim-ef. Hrnjić s predsjedni­kom Džematskog odbora Ibrahimom Husićem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina