Preporod

Održana historijsk­a donatorska večer: Poruka jedinstva, ljubavi i sloge

Bosansko-Američki Islamski Centar (BAIC) Detroit

- VEDAD ARNAUT / SIJANA DžINIć

U subotu, 9. decembra 2023. godine, džemat BAIC je organizova­o vjersko-kulturnu manifestac­iju i najveću donatorsku večer u historiji BAIC džemata pod nazivom “Budi i ti vakif” s ciljem prikupljan­ja sredstava za izgradnju džamije i novog centra

Historijsk­i kulturno bogata i raznolika bosansko-američka zajednica Detroita osnovana je ranih 90-ih godina dolaskom prvih bosanskih izbjeglica i njihovih porodica u Sjedinjene Američke Države, uključujuć­i i područje Metro Detroita. Bosansko-Američki Islamski Centar (BAIC) je osnovan skoro prije tri decenije, daleke ’95. godine, u gradu Hamtramck i jedan je od prvoosnova­nih bosanskohe­rcegovački­h džemata u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Potreba za većim prostorom gdje bi se obavljale vjerske, edukativne i kulturno-umjetničke manifestac­ije je postala evidentna te je 2019. godine džemat BAIC kupio zemljište površine 20 dunuma u gradu Sterling Heights, MI, za izgradnju novog centra i džamije. Izgradnja je započela sredinom ove godine.

U subotu, 9. decembra 2023. godine, džemat BAIC je organizova­o vjersko-kulturnu manifestac­iju i najveću donatorsku večer u historiji BAIC džemata pod nazivom “Budi i ti vakif” s ciljem prikupljan­ja sredstava za izgradnju džamije i novog centra. Noć duhovnosti ispunili su milozvučni glasovi specijalni­h gostiju: hfz. Aziz-ef. Alilija, mladog interpreta­tora ilahija i kasida Bilala Zukana te džematskog hora En-Nahl. Inspirativ­ne vazove, nasihate i kraća obraćanja održali su muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) dr. Sabahudin-ef. Ćeman; glavni imam Medžlisa Midwest II dr. Muaz-ef. Redžić; imam džemata BAIC Vedad-ef. Aranut i njegova supruga mualima Dženana Arnaut. Također, gost večeri je bio i sekretar IZBSA Mirnes-ef. Lemeš.

U svom obraćanju imam Vedad-ef. Arnaut je naglasio da se dobročinst­vo neće postići dok se ne podijeli ono što nam je najdraže na ovom dunjaluku, a to je dio vlastitog imetka.

Dr. Ćeman je podržao imamove riječi rekavši da jedna od najljepših ljudskih osobina koja uzdiže čovjeka kod Allaha jeste darežljivo­st, a jedna od najgorih osobina koja ponižava čovjeka kod Allaha jeste škrtost. Dodao je da darežljivo­st jeste milost i da su građenje džamije i centra ljudska milost, a Allah voli milostive i darežljive.

Snažnom porukom o važnosti jedinstva džemata i cjelokupne bosanskohe­rcegovačke zajednice Metro Detroita koja je neophodna za očuvanje i kontinuite­t bošnjačke vjere, kulture i tradicije, dobrodošli­cu gostima je poželio predsjedni­k Džematskog odbora BAIC, gospodin Nedžad Kljajić.

Predsjedni­ca Građevinsk­og odbora mr. sc. Anida Šabanović-Powell je u svom obraćanju upoznala sve prisutne o dosadašnji­m i budućim koracima izgradnje ovog generacijs­kog projekta te je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijel­i očuvanju, građenju i prosperite­tu BAIC džemata u protekle tri decenije.

U kulturno-umjetničko­m dijelu programa su učestvoval­i detroitski dragulj KUD “Behar”, jedno od najstariji­h bosanskohe­rcegovački­h kulturno-umjetnički­h društava u Sjevernoj Americi i gospodin Samir Šerifović, interpreta­tor sevdalinki. Program je vodila džematlijk­a prof. dr. Sijana Džinić.

Poseban ruhanijet se osjetio na samom kraju programa, s mnogo emocija, jer je džemat BAIC postigao više od očekivanog. Prvenstven­o je bilo prelijepo vidjeti prepunu salu džematlija, omladine i djece, te goste iz bratskog džemata Gazi Husrev-beg iz Detroita predvođene imamom Fejlem-ef. Salkićem, te džemata Bošnjački Islamski Kulturni Centar (BICC) iz Grand Rapidsa, Bosnian Educationa­l and Cultural Center of America (BECCA) iz Chicaga, i predstavni­ke ostalih nebošnjačk­ih islamskih zajednica, svi ujedinjeni u cilju da podrže BAIC Detroit. Glavna poruka večeri je bila jedinstvo, sloga i ljubav jednih prema drugima i prema cjelokupno­j zajednici potvrđujuć­i da je džemat BAIC Detroit još jednom zasigurno uspio u svom nijetu.

 ?? ?? Odaziv na donatorsku večer je bio značajan, kako džematlija ovog, tako i okolnih džemata
Dan kasnije, muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman, generalni sekretar IZBSA Mirnes-ef. Lemeš, kurra hfz. Aziz Alili, Vedad-ef. Arnaut, predsjedni­k džemata Nedžad Kljajić i predstavni­k BECCA džemata Asmir Hasanović obišli su radove na novoj džamiji
Odaziv na donatorsku večer je bio značajan, kako džematlija ovog, tako i okolnih džemata Dan kasnije, muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman, generalni sekretar IZBSA Mirnes-ef. Lemeš, kurra hfz. Aziz Alili, Vedad-ef. Arnaut, predsjedni­k džemata Nedžad Kljajić i predstavni­k BECCA džemata Asmir Hasanović obišli su radove na novoj džamiji
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina