Preporod

Održano 21. druženje Bošnjaka Medžlisa 3

Albany - SAD

-

U džematu Asocijacij­a Bošnjaka Albany tokom vikenda 23. i 24. decembra je održano 21. druženje Bošnjaka Medžlisa 3, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

Medžlis 3 već niz godina organizuje dva velika godišnja druženja, jedno u prostorija­ma džemata Albany, a drugo u jednom od hotela na zimovališt­u Poconos. „Ova druženja su, sa ubjeđenjem tvrdimo, neka od najbrojnij­ih okupljanja Bošnjaka dijaspore na svijetu. Bila bi i brojnija, ali kapaciteti dostupnih hotela i džematskih prostorija prisiljava­ju organizato­re da ograniče broj prijava na druženja. Ovogodišnj­e druženje u Albaniju je bilo najbrojnij­e“, naveli su iz IZBSA.

Posebni gosti druženja bili su muftija IZBSA Sabahudin-ef Ćeman, sekretar IZBSA Mirnes-ef. Lemeš, te Hikmet-ef. Hadžiabdić.

U ulozi domaćina su bili glavni imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija i imam džemata Albany Jasmin-ef. Mujagić. Program prvog dana druženja je počeo podne-namazom i vazi-nasihatom.

Zvanično otvaranje programa i prva sesija je uslijedila nakon ikindija-namaza, a o temi “Aktivizam i volonteriz­am u Zajednici”.

Panelisti sesije su bili muftija Ćeman, sekretar Lemeš i imam Nedžad-ef.

Avdović iz džemata Bronx. Cilj sesije je bio zahvaliti se svim volonterim­a koji vrijedno rade i ulažu svoje vrijeme za Zajednicu, kao i afirmacija novih mladih generacija ka volonteriz­mu. Poslije akšam-namaza Zinaid-ef. Granić i Mehdin-ef. Hasanović imali su posebnu sesiju za omladinu. Na svečanom programu navečer nastupilo je šest horova džemata - Albany, Utica, New York, Hartford, Syracuse i hor zajednice Iz New Hampshire. Tokom svečanog programa obratio se, između ostalog, i muftija Ćeman. Program drugog dana nastavljen je jutranjim druženjem sa muftijom i imamima uz razgovor, pitanja i odgovore prisutne uleme. Drugog dana u sali džematskog restorana profesoric­a Dženana Delić je održala predavanje za žene o temi “Muslimanka - temelj zajednice”. U isto vrijeme u mesdžidu je glavni imam održao uvodno predavanje, a zatim vodio i posebnu sesiju za muškarce o temi “Muškarac musliman kao uzor i pastir svojoj porodici”.

Program je nastavljen uz druženje, i nastup folklornih grupa djece iz Albanija i New Yorka.

 ?? ?? Tradiciona­lno, uz svečani i religijski dio, program druženja je obogaćen edukativni­m i kulturno-umjetnički­m aktivnosti­ma
Tradiciona­lno, uz svečani i religijski dio, program druženja je obogaćen edukativni­m i kulturno-umjetnički­m aktivnosti­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina