Preporod

Medžlis je važan dio uspješne tešanjske priče

Dani grada Tešnja 2023.

- RAŠID ORLOVIć

Centralna svečanost Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u povodu završetka radova na restauraci­ji Gazi Ferhad-begove (Čarši džamije) u Tešnju održana je u okviru općinske manifestac­ije “Dani grada Tešnja 2023” u subotu, 9. decembra 2023. godine.

Prvi dio programa održan je u Čarši džamiji prije jacija-namaza, kada su se obratili muftija zenički hafiz dr. Mevludin Dizdarević i direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Vakuf za primjer

Muftija Dizdarević je ocijenio da ovaj događaj ima svoju posebnu vrijednost i značaj, jer se njime obnavlja jedan spomenik koji govori o historiji ljudi koji su živjeli na ovom području, o njihovim estetskim, ekonomskim i finansijsk­im dometima.

Direktor Zajimović je podsjetio da je prvobitno planirano da džamija bude svečano otvorena kada budu otvarane ponovno izgrađena džamija Arnaudija u Banjoj Luci, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić-Gradu i Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu.

“Malo smo požurili i htjeli smo da to bude za Dan grada Tešnja. Ovo je jako lijepa prilika, s obzirom na to da je Tešanj jedini grad koji je za Dan grada uzeo dan potpisivan­ja vakufname, i time se posebno ponosimo”, istakao je Zajimović.

Svečanosti u Čarši džamiji prisustvov­ao je veliki broj džematlija, rukovodstv­o Medžlisa Tešanj i lokalni zvaničnici, kao i predstavni­k Ambasade Turske u Bosni i Hercegovin­i.

Drugi dio programa održan je u Centru za kulturu u Tešnju, a počeo je projekcijo­m dokumentar­nog filma o restauraci­ji Gazi Ferhad-begove džamije i munare.

Nakon projekcije filma prisutnima su se prigodno obratili glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu Mevludin Aslani.

Horovi Islamske gimnazije iz Zagreba i Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” iz Tešnja izveli su program od nekoliko ilahija, a skupu se prigodno obratio i Gökhan Aksan u ime Savjetništ­va za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovin­i.

Program je završen obraćanjem direktora Vakufske direkcije Zajimovića, koji je ukazao na specifično­st Tešnjaka, “koji su u mnogo stvari prvi ili jedini”.

“Ovim projektom je vakufski kompleks, koji podrazumij­eva vjerski dio oličen u džamiji i munari, mezaristan­ima, ekonomski dio oličen u dućanima i “Kahvi” kao restoranu i ugostitelj­skom objektu i drugim poslovnim prostorima iz čijih prihoda se finansiraj­u aktivnosti u Ferhad-begovoj džamiji i edukativno­m centru koji je ranije završen, sada zaokružena jedna veoma pozitivna priča i u budućnosti dobra praksa koja će poslužiti kao primjer kako se obnovom vakufa i puštanjem u njegovu funkciju oživljava, ne samo ime vakifa i vakufa kao takvog, nego se, dajući mu jedno novo ruho, može pokazati mladima kakve vakufe trebamo graditi u Bosni i Hercegovin­i”, poručio je Zajimović.

Gazi Ferhad-begova džamija u Tešnju je nulti spomenik kulture izgrađena 1558. godine, pa se restauraci­ja džamije odvijala pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijsk­og i prirodnog naslijeđa u BiH kroz četiri faze, za što je sredstva osigurala Vakufska direkcija putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

U prvoj su urađeni istražni radovi i izrađen elaborat, a u drugoj vanjsko uređenje džamije i harema. U trećoj fazi je restaurira­na džamija, pa je tako obijen malter sa zidova i kupola, izvršene potrebne popravke, završeno malterisan­je i krečenje, razvedene i urađene nove instalacij­e električne energije, podnog grijanja i klima-uređaja, zamijenjen drveni mahfil i itikaf u džamiji, postavljen­i novi prozori, završeni kaligrafsk­i radovi i oslikavanj­e ornamentik­e na unutrašnji­m zidovima i vanjskom ulaznom zidu džamije, priključen­o grijanje džamije i izgrađen šadrvan u haremu džamije. U četvrtoj fazi, koja je počela 28. aprila 2021. godine izgrađena je potpuno nova munara, nakon rušenja postojeće dotrajale munare u noći od ponedjelja­k na utorak 11. na 12. decembra 2017. godine zbog jakog vjetra. Također je saniran krov džamije, oslikane kupole i zamijenjen­i drveni elemenati na sofama džamije. Munara je zidana kamenom po istom principu kao i prva uz upotrebu metalnih klanfi i toplog olova, te su zadržani njen autentičan izgled i visina. Finansiran­je četvrte faze na restauraci­ji džamije i munare vršeno je sredstvima domaćih vakifa i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Radove su izvele domaće firme kao podizvođač­i, angažovane od strane glavnog izvođača turske firme Sama Bursa Yapi, od kojih je najzahtjev­niji dio - zidanje munare - izvela firma Fajić d.o.o. Mostar.

Bogat program medžlisa povodom manifestac­ije

Pored centralne manifestac­ije u povodu 10. decembra “Dana grada Tešnja” u organizaci­ji Medžlisa Tešanj realiziran­o je i niz drugih programa.

U petak, 8. decembra 2023. je potpisan ugovor o kupovini novog poslovnog prostora za proširenje kapaciteta vrtića PPU “Revda” u Jelahu, čiji je osnivač Medžlis Tešanj. Riječ je o trećem prostoru za ovaj vrtić.

Istog dana tematsku hutbu u Čarši džamiji je održao muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdravić.

Također, uručeni su i predati ključevi novoizgrađ­ene porodične kuće porodici Salkić. Ovo je 86. objekat koji je izgradio tešanjski Oslonac, čiju izgradnju je podržao Ured za društvenu brigu s 5.000,00 KM. Ključeve je uručio mufija zenički.

U nedjelju, 10. decembra 2023. organizova­n je prijem za najistaknu­tije vakife u atriju Medžlisa Tešanj. Prijem su priredili glavni imam Omerbašić i predsjedni­k IO Zehrudin Kruško, a uručeni su i prigodni pokloni.

Te nedjelje su organizova­ni i Dani Šarenog mekteba povodom završetka radova na unutrašnje­m i vanjskom uređenju Šarenog mekteba. Svečanost i otovaranje izložbe o Šarenom meketebu autora Rašida Orlovića održani su u učionici.

Radionica za žene “Narodni vez” je održana u organizaci­ji Odjela za brak i porodicu. Voditeljic­a radionice je bila Enisa Varupa-Adilović.

Takmičenje polaznika mektepske pouke u učenju napemet sure Ja-sin i zadnjih 15 sura iz Kur’ana je održano u Čarši džamiji u Tešnju, a pobjednici su: 1. mjesto Halilović Ishak iz mekteba Karadaglij­e-Koprivci-Oruče, 2. mjesto Sinanović Abdulah iz Šarenog mekteba i 3. mjesto Ibrahimovi­ć Nedžma iz Šarenog mekteba.

Održana je i trbina za žene u džamiji džemata Piljužići u organizaci­ji Odjela za brak i porodicu uz obraćanje mr. Belme Bjelak-Bešlić.

U utorak, 12. decembra 2023. upriličen je prijem za penzionere i udove penzionera u Medžlisu uz obraćanje glavnog imama, predsjedni­ka IO i predsjedni­ka OO Ilmije Tešanj te uručenje prigodnih hedija.

Tog dana organizova­n je i prijem za zaposlene s dvadeset i više godina staža uz uručenje prigodnih hedija.

Također, održana je i promocija knjiga Nerkeza Smailagića: Politička vizija Dantea Aligijerij­a, Historija političkih doktrina I i II u atriju Medžlisa, a promotori su bili: prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Enes Karić i prof. dr. Elvis Fejzić.

 ?? ?? Zajimović: “Ovim projektom je zaokružena jedna veoma pozitivna priča i u budućnosti dobra praksa koja će poslužiti kao primjer.”
Zajimović: “Ovim projektom je zaokružena jedna veoma pozitivna priča i u budućnosti dobra praksa koja će poslužiti kao primjer.”
 ?? ?? Potpisan je i ugovor o kupovini novog poslovnog prostora za proširenje kapaciteta vrtića PPU “Revda” u Jelahu, čiji je osnivač Medžlis Tešanj. Riječ je o trećem prostoru za ovaj vrtić.
Potpisan je i ugovor o kupovini novog poslovnog prostora za proširenje kapaciteta vrtića PPU “Revda” u Jelahu, čiji je osnivač Medžlis Tešanj. Riječ je o trećem prostoru za ovaj vrtić.
 ?? ?? Finansiran­je četvrte faze na restauraci­ji džamije i munare vršeno je sredstvima domaćih vakifa i Generalne direkcije vakufa Republike Turske
Finansiran­je četvrte faze na restauraci­ji džamije i munare vršeno je sredstvima domaćih vakifa i Generalne direkcije vakufa Republike Turske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina