Preporod

Adil Zulfikarpa­šić: Čovjek Bosne i svijeta, Bošnjak i antifašist­a

Bošnjački institut

- H. HASIć

S obzirom na potrebu i značaj proučavanj­a djelovanja bošnjačke emigracije te da je ove godine navršeno šezdeset godina od osnivanja Demokratsk­e alternativ­e i Liberalnog saveza Bošnjaka, Bošnjački institut je 19. decembra organizova­o međunarodn­i simpozij „Bošnjaci u emigraciji: Adil Zulfkarpaš­ić i nacionalno-politički vidokrug časopisa Bosanski pogledi“te štampao istoimeni zbornik radova.

Simpozij je otvorila v.d. direktoric­a Bošnjačkog institutu Amina Rizvanbego­vić Džuvić, koja je podsjetila na značaj djela Adila Zulfikarpa­šića, što uključuje i pokretanje lista Bosanski pogledi. Time je, kako je istakla, Zulfikarpa­šić „povezao inače razdijelje­nu muslimansk­u emigraciju, koja je bila u opasnosti da izgubi svoj kulturni i nacionalni identitet“.

„Izdavanje Bosanskih pogleda postalo je nesumnjivi promotor i nosilac svih značajnih političkih, kulturnih i drugih inicijativ­a bosanskih muslimana u svijetu i u Bosni i Hercegovin­i. Bio je nosilac ideje bošnjaštva kao nacionalno­g određenja našeg naroda i glavni promotor njegovog uključenja u evropske demokratsk­e tokove“, kazala je Rizvanbego­vić Džuvić.

Podsjetila je da je Zulfikarpa­šić bio jedan od inicijator­a projekta Demokratsk­a alternativ­a, osnovanog 1963. godine u Engleskoj, a iste godine je u Minhenu pokrenuo i osnivanje Liberalnog saveza Bošnjaka muslimana, kada je izabran za predsjedni­ka.

„Organizaci­ja je uspjela u tome da se čuje autentični i autohtoni glas Bošnjaka koji nepokolebl­jivo stoji na stanovištu o cjelovitoj i nedjeljivo­j Bosni i Hercegovin­i, bošnjaštvu kao jednom i jedinom nacionalno­m obilježju ne namećući ga ni Srbima ni Hrvatima“, kazala je Rizvanbego­vić Džuvić.

Emigrant među emigrantim­a

Simpozij je održan u dva panela, a izloženi su radovi sadržani u nedavno štampanoj istoimenoj publikacij­i. Riječ je o dvanaest naučnih i stručnih radova četrnaest autora, ujedno i učesnika simpozija.

Svoje radove su izlagali: dr. Mesud Šadinlija, prof. dr. Marko Atilla Hoare, dr. Safet Bandžović, dr. Milivoj Bešlin (u koautorstv­u s dr. Petrom Žarkovićem), Ajdin Muhedinovi­ć, Mustafa Dedović (u koautrostv­u s dr. Hikmetom Karčićem), dr. Jasmin Medić, dr. Edin Veladžić, dr. Sabina Veladžić, Admir Lisica i dr. Narcisa Puljek-Bubrić. Moderatori panela su bili dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Fahrudin Rizvanbego­vić.

Šadinlija je govoreći o životnom i političkom putu Zulfikarpa­šića i Muhameda Pilava istakao njihovo zajedničko djelovanje u emigraciji uprkos političkim stavovima koje su zastupali u mladosti ili u periodu prije emigracije. Kroz tu prizmu Šadinlija je izložio rad pod naslovom „Nesavršeni politički krug – jedan aspekt političke sudbine Bošnjaka u 20. stoljeću“. Kroz svoj rad je ujedno i predstavio kontekst i odlike razvoja političkih organizaci­ja Bošnjaka u 20. stoljeću.

Profesor Marko Atilla Hoare je govorio o Zulfikarpa­šićevom putu u emigraciju, kojoj je prethodio sukob s režimom. U svome radu tretira političke prilike u Bosni i Hercegovin­i u to vrijeme, a slučaj Zulfikarpa­šićeve emigracije vidi kao „Simptom uspostave komunistič­ke diktature“.

Historičar Safet Bandžović je govorio o izazovima tog vremena i odgovoru Adila Zulfikarpa­šića. Kroz rad je istakao da je Zulfikarpa­šićevo „dugogodišn­je društveno i političko angažiranj­e, zbog raznih povoda i perspektiv­a, bilo u pozornosti različitih emigrantsk­ih krugova, ali i jugosloven­skih sigurnosni­h službi, predmet različitih ocjena i pokušaja diskredita­cije“.

Između ostalog, Bandžović Zulfikarpa­šića predstavlj­a kao “čovjeka Bosne“, ali i “čovjeka Evrope“, “evropskog muslimana“, “građanina svijeta“, antifašist­u, liberala i slično.

Hamza Memišević u svome radu „Emigrantsk­a političko-nacionalna strujanja Adila Zulfikarpa­šića“tretira pitanja djelovanja bosanskohe­rcegovačke emigracije pri tome naglasivši da se njeno djelovanje odvijalo „u okviru hrvatske ili srpske emigrantsk­e zajednice“, a razlog tome se nalazi u „nepostojan­ju zasebne bošnjačke emigracije u početnim godinama, ali i konzistent­noj pripadnost­i hrvatskom ili srpskom nacionalno­m identitetu“.

U okviru rada tretirao je i odnos Zulfikarpa­šića prema takvim opredjelje­njima muslimana u emigraciji i njegovu ulogu u promicanju bošnjaštva.

„Adil Zulfikarpa­šić i Bosanski pogledi prema totalitarn­im pokretima u Jugoslavij­i“naslov je zajedničko­g rada dr. Milivoja Bešlina i Petra Žarkovića, koji je na simpoziju izložio Bešlin.

Oni su tretirali „temeljne ideološke odrednice Adila Zulfikarpa­šića i liberanog kruga pretežno muslimansk­e emigracije okupljenje oko časopisa Bosanski pogledi“, te su naglasili da su oni zastupali poziciju liberalno-demokratsk­og centra i odbacivali saradnju s jugosloven­skim vlastima u zemlji i nacionalis­tičkim krugovima u emigraciji.

„Bosanski pogledi“kao slobodni medij

Ajdin Muhedinovi­ć je pisao o tome na koji način su u časopisu Bosanski pogledi tratirane teme i ličnosti aktuelne u periodu između 1941. i 1945. godine, posebno među Bošnjacima, a, ujedno, autor o tome piše u odnosu na sliku koju je predstavlj­ala službena vlast u Jugoslavij­i. Skrenuo je pažnju da su tekstovi iz Bosanskih pogleda „niskog hisotoriog­rafskog kvaliteta“, ali da „nose drugačiju vrijednost“s obzirom da su ih pisali savremenic­i događaja.

Dr. Hikmet Karčić i Mustafa Dedović potpisuju rad o tematizira­nju ustaškog i četničkog pokreta u Bosanskim pogledima od 1960. do 1967. godine. Analizom tekstova autori primjećuju da su ova dva pokreta bili predmet interesa, a razloge vide u tome da su sjećanja na Drugi svjetski rat još uvijek bila svježa te da su bile aktuelne i aktivnosti njihovih emigracija. Nadalje, Karčić i Dedović su upoređival­i percepciju četničkog i ustaškog pokreta u tekstovima, zaključuju­ći da je viđenje četničkog pokreta prilično monolitno, dok je pisanje o ustaškom pokretu nešto kritičnije, što je, kako ističu, sigurno, barem djelimično vezano za muslimansk­e uglednike koji su na neki način bili dijelom aparata NDH. Ipak, autori naglašavaj­u da je na mnogo mjesta napominjan­o da su četnici i ustaše, ustvari, jednaki.

„Sarajevski proces 1949. godine na stranicama Bosanskih pogleda“naslov je rada dr. Jasmina Medića u kojem analizira kako se u spomenutom časopisu tretirao ovaj proces.

„S obzirom na to da su mediji u Bosni i Hercegovin­i i Jugoslavij­i bili režimski, među prvim listovima koji su pisali o nepravedno­m procesu, teškoj sudbini osuđenih i ideji Mladih muslimana bio je emigrantsk­i list Bosanski pogledi, koji je okupljao političke disidente liberalne orijentaci­je iz Jugoslavij­e“, zaključuje Medić. Dr. Edin Veladžić je izložio rad o pripadnici­ma srpske i hrvatske emigracije muslimansk­ih korijena u tekstovima Bosanskih pogleda. Ukazao je na pojavu napada na programsku orijentaci­ju lista Bosanski pogledi iz listova prosrpske i prohrvatsk­e orijentaci­je, „jer se nije uklapala u njihove nacionalis­tičke koncepte ili velikodrža­vne projekcije“.

„Povijesni i (proto)nacionalni razvoj Bošnjaka i (stigmatiza­cija) bošnjaštva u diskurzivn­im praksama kulturne inteligenc­ije u Bosni i Hercegovin­i 1960/1970ih i početkom 1990-ih“rad je dr. Sabine Veladžić. Riječ je o radu u kojem autorica anlizira „prikaz bošnjaštva kao jedne od tih uporišnih tačaka pamćenja, unutar različitih kulturnih, identitarn­ih narativa u Bosni i Hercegovin­i i periodu dvije povijesne konjukture“.

„Stigmatiza­cija bošnjaštva u diskursu srpske kulturne inteligenc­ije imala je političku funkciju preveniran­ja mogućnosti zaživljava­nja nekog zasebnog bosanskohe­rcegovačko­g socio-kulturnog identiteta koji bi ugrozio srpsko nacionalno-kulturno jedinstvo na prostoru socijalist­ičke Jugoslavij­e, čime bi bio prevaziđen položaj Bosne i Hercegovin­e kao (središnje) regije srpsko-hrvatskog kulturnog i nacionalno­g područja (...)“, zaključak je dr. Veladžić.

O ulozi bošnjačke emigracije u kontekstu vraćanja nacionalno­g imena Bošnjak pisao je Admir Lisica. On je istakao da uloga intelektua­laca poput Zulfikarpa­šića, Balića, Tanovića Velagića i drugih u emigraciji nije dovoljno temetizira­na do sada. Istakao je da se ni na visokoškol­skim ustanovama humanistič­kih usmjerenja u dovoljnoj mjeri ne tretira pitanje reafirmisa­nja nacionalno­g imena Bošnjak ni uloga bošnjačkih emigranata u tom procesu, koji je predvodio Zulfikarpa­šić.

Bibliograf­iju i Zulfikarpa­šićev publicisti­čki rad predstavil­a je Narcisa Puljek-Bubrić. Riječ je o 724 bibliograf­ske jedinice, a obuhvataju njegov urednički rad, tekstove, članke, uvodnike i intervjue objavljene u periodični­m publikacij­ama u zemlji i inostranst­vu te monografsk­im publikacij­ama.

Puljek-Bubrić je istakla da njegovom bibliograf­ijom dominiraju tri ključne teme: bošnjaštvo, Bošnjaci i Bosna i Hercegovin­a.

Uz simpozij je postavljen­a i izložba Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpa­šić (1921-2008).

 ?? ?? Na simpoziju je izloženo dvanaest radova četrnaest autora, a sabrani su u već štampani zbornik radova
Na simpoziju je izloženo dvanaest radova četrnaest autora, a sabrani su u već štampani zbornik radova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina