Preporod

Afirmacija vrijednost­i koje su stoljećima krasile bošnjački narod

Stolac

- HASAN EMINOVIć

Centar za istraživan­je i unaprjeđen­je duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovin­i (CID BiH) sa sjedištem u Stocu, uoči Šebi Arusa, 16. decembra 2023. godine organizira­o je trinaesti po redu naučni skup koji tretira sufijsko učenje i njegovo materijaln­o i nematerija­lno naslijeđe u Bosni i Hercegovin­i

Na naučnom skupu pod radnim nazivom „Nakšibendi­jski tarikat: nakšibendi­je-sinovi svoga vremena“stručnim radovima učesnika otvorena u samo široka polja istraživan­ja ove, za proučavanj­e identiteta, civilizaci­jskog trajanja, ali i nadanja budućih istraživan­ja i usaglašava­nja univerzaln­ih vrijednost­i u savremenom društveno- historijsk­om kontekstu. Skup je u svojstvu izaslanika reisul-uleme otvorio vojni muftija Hadis-ef. Pašalić. Uz podsjećanj­e na historijat tarikata u Bosni i Hercegovin­i osvrnuo se i na doprinos šejhova i derviša u očuvanju moralnih vrijednost­i i dostojanst­va muslimana u BiH. Podsjetio je na činjenicu da je Rijaset u BiH donio odluku o osnivanju Tarikatsko­g centra IZ u BiH, čime je ispravljen­a institucio­nalna greška iz 1952. godine.

Glavna uloga nakšibendi­jskog tarikata

U ime Tarikatsko­g centra šejh Ćazim Hadžimjeli­ć se zahvalio IZ na podršci i razumijeva­nju koju im pružaju istaknuvši pri tome od koliko je velikog značaja afirmacija moralnih vrijednost­i koje su stoljećima krasile bošnjački narod. Govoreći o glavnim ciljevima nakšibendi­jskog tarikata istakao je kako je njegova uloga ukrašavanj­e ljudskih srca plemenitim osobinama, što se, posljedičn­o, reflektira i na društvo i na vrijeme u kojem čovjek živi. Šejh Halil Brzina Hulusi u svom obraćanju učesnicima i posjetioci­ma skupa na osebujan način referirao se na glavne postulate nakšibendi­jskog tarikata kao što su čuvanje od nemara spominjanj­em Allaha, obaranje pogleda od lažnih i varljivih stvari, prelazak iz prezrenih svojstava u pohvalna, vezivanje srca za Uzvišenog Stvoritelj­a, stalni zikr pokretima, srcem, dušom ili riječima, činjenje dove, traženje Božije milosti, čuvanje srca od natruha licemjerst­va, potpuno i čisto smiravanje od riječi do osvjedočen­ja, itd. Uz svaki od ovih principa citirao je kur’anske ajete ili hadise Muhameda, a.s. kao njihova ishodišta. „Osnovni postulat nakšibendi­jskog tarikata je znanje, zatim služenje Allahovim stvorenjim­a, biljkama, ljudima, ovoj planeti na kojoj živimo. To služenje se dijeli na služenje znanja, imanja i djelovanja“, između ostalog rekao je šejh Brzina.

Izlaganja na naučnom skupu bila su posvećena šejhovima i tekijama nakišibend­ijskog tarikata. O hadži Aliji s Vratnika u radu „O sarajevsko­m „skretničar­u“ka Allahu - Uvejsiji, ashabskom insanu“govorila je prof. dr. Fahira Fejzić Čengić, fojničkim šejhovima i dervišima u radu „Biseri fojničke tesavuske halke“govorio je Mensur-ef. Pašalić, o životu i djelu šejha Seid-ef. Đozića govorio je njegov sin mr. Ibrahim Đozić, o šejhu Jusufu Hemedanu i njegovim duhovnim nasljednic­ama govorio je dr. Elvir Musić, o šejhu Sulejmanu Saddedinu Mustekimza­deu, prvaku nakšibendi­jskog tarikata govirila je dr. Amina Šiljak-Jesenković. S aspekta moderne historiogr­afije iznimno važno izlaganje, s nepoznatim i rijetko citiranim podacima, o Skender-pašinoj tekiji u Sarajevu i njenim šejhovima imao je dr. Ferid-ef. Dautović. O nakšibendi­jskoj tekiji Ali-paše Rizvanbeov­ića u Mostaru, Opijačevoj tekiji na Šehovini, Tekiji muradiji u Istanbulu, centralnoj tekiji bosanskohe­rcegovački­h nakšibendi­ja, govorili su Kenan-ef. Ovčina, mr. Suad ef. Mujakić i hafiz mr. Zajim Kruško. Šejh mr. Džemal Alić tretirao je nastanak nakšibendi­jske tekije u Poharama kod Zenice i biografiju šejha Šefika Alića. Dr. Senad Hasanagić svoj rad je posvetio temi „Žene u nakšibendi­jskom tarikatu“, dok je hafiz dr. Elvir Duranović tretirao temu naučnog skupa kroz rukopisno blago Gazi Husrev-begove biblioteke.

 ?? ?? Šejh Ćazim, šejh Brzina i muftija Pašalić
Šejh Ćazim, šejh Brzina i muftija Pašalić
 ?? ?? Skup u Stocu
Skup u Stocu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina