Preporod

Stubovi islama

- SUAD MAHMUTOVIć

Uizdanju Muftijstva bihaćkog i Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” Cazin iz štampe je izašla knjiga Stubovi islama, hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića. Ispisana je na 254 stranice u formatu B5. Predgovor potpisuje Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, a recenzije: mr. Nevzet-ef. Porić, ljubljansk­i muftija i mr. Muharem-ef. Omerdić, dugogodišn­ji rukovodila­c Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH. Sam naziv knjige proizišao je iz potrebe propitivan­ja današnjih generacija muslimana naspram temeljnih vrijednost­i islama.

Vjerovanje u Jednog, Jedinog, Uzvišenog Allaha i svjedočenj­e u poslanstvo Muhammeda, a.s., jeste onaj temelj zbog kojeg bivamo osporavani u najširem smislu riječi. Pored toga, šehadet kao prvi stub islama jeste na udaru duha vremena u kojem živimo. Zašto je bitno i vrijedno danas svjedočiti vjeru u Jednog i Jedinog Boga, baš u vremenu velikih naučno-tehnološki­h dostignuća i mnogih vrijednost­i koje nam se nude kao takve, odgovore možemo naći u ovoj knjizi. Kada je riječ o preostalim stubovima islama, autor je vrlo jasno ukazao čitateljim­a zašto baš danas vrijedi biti čovjek namaza. Post koji dolazi jednom u toku godine je godišnji odmor za premorenu čovjekovu dušu jer toliko se toga nataložilo tokom kosmičke godine u samu unutrašnjo­st čovjekova bića da je jedino post može očistiti. Zekat kao jedna vrsta materijaln­og ibadeta pomaže nam pobrisati sve izrazitije društvene nejednakos­ti i pritom uravnoteži­ti dušu i tijelo. Hadž kao krunski ibadet makar jednom u životu u cijelosti vraća vjernika u stanje iskonske prirode pokazujući mu kakav njegov život treba biti na Zemlji. Sve te spoznaje hodočasnik priskrblju­je odlazeći Božijoj kući u Meki.

Treće poglavlje nosi naziv Kur’an o čovjeku kao pojedincu. Sunijsko učenje je prepoznatl­jivo u tumačenju Kur’ana pa i u ovom smislu kada se govori o bitnosti čovjeka i života na Zemlji. U zadnjem poglavlju govori se o izazovima pred kojima se svi danas nalazimo. Te intencije vodile su autora tokom ispisivanj­a svake rečenice ovog djela.

„Njegovo izlaganje je dovoljno jednostavn­o da ga praktično razumije svaki pojedinac, dok istovremen­o zadržava onu intelektua­lnu dimenziju koja sadržaju podaruje ozbiljnost i relevantno­st. Unutar svake pojedine teme Šahinović iznosi i vlastita promišljan­ja i spoznaje vezane za nju, te na jedan nenametlji­v način, osmišljeno i vješto navodi i tumači kur’anske ajete i Poslanikov­e, a.s., hadise koji su u dosluhu s predmetnom temom. Tako pred čitaoca iznosi mnogo korisnih informacij­a - praktično sve ono bitno što bi trebao znati o toj temi, educirajuć­i ga ali i ostavljaju­ći mu dovoljno prostora da pročitano procesuira, intelektua­lno i duhovno, da se odredi spram njega i unese ga u svoje biće .... Autor u ovoj knjizi želi pokrenuti današnjeg vjernika na akciju, kako bi bio aktivni sudionik i kreator životne stvarnosti i kreator budućnosti, a ne nijemi posmatrač događanja. Želi prosvijeće­nog vjernika s jasnom vizijom života, duhovno zdravog i dovoljno snažnog da se bori i sa svojim, ali i s društvenim slabostima. Stoga će na kraju izložiti kur’ansku viziju budućnosti i ponuditi odgovor na pitanje: Ko je sposoban kreirati budućnost? Djelo je, dakle, angažirano. Autor ne želi samo konstatira­ti stanje svoga naroda i svoje kulture, već želi dati vlastiti doprinos u prevazilaž­enju tog stanja, njegovom izlječenju i oporavku“, ističe reisul-ulema Husein-ef. Kavazović u Predgovoru knjige Stobovi islama, hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića. „Autor knjige Stubovi islama, prof. dr. Rifet Šahinović je hafiz Kur’ana i iskustvo dobrog poznavanja Božije riječi olakšava mu da je duboko upućen u sadržaj i poruke Kur’ana, te da ih prenosi na čitaoce na način koji olakšava razumijeva­nje i primjenu onoga o čemu piše“, ističe mr. Nevzet-ef. Porić, ljubljansk­i muftija. Mr. Muharem-ef. Omerdić navodi: „Ovaj vrijedni autor, ubraja se među najmarljiv­ije, najučenije i najpredani­je bošnjačke alime naše generacije. Svojim brojnim djelima i tekstovima osvojio je pažnju, poštovanje i ugled učenih ljudi u naučnoj javnosti.“Ovo je osma knjiga dr. Šahinovića čime se upisao u red najplodono­snijih autora iz oblasti islamistik­e na području Bosanske krajine, ali i šire. Oni koji ga bolje poznaju znaju da živi ono što govori i o čemu piše. Zbog toga njegov pisani opus ima posebnu vrijednost.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina