Preporod

Na Univerzite­tu u Teheranu doktorirao Muamer Spahić

Doktorandi

- M. KOVAč

Dana 23. jula 2023. godine na državnom Univerzite­tu Tarbiat Modares u Teheranu (Univerzite­t za edukaciju nastavničk­og kadra na visokoobra­zovnim institucij­ama) Muamer Spahić odbranio je doktorsku disertacij­u pod nazivom „Filozofske studije o ljepoti i uzvišenost­i u islamskoj kaligrafij­i s osvrtom na Ibn Arebijevu teoriju o nivoima postojanja (Merateb-e vudžud).

Dr. Spahić u svom doktorskom radu tretira islamsku kaligrafij­u, s obzirom na njenu krucijalnu ulogu u lijepom i umjetničko­m ispisavanj­u i čuvanju Svetog teksta / Časnog Kur›ana. Ova disciplina zauzima centralnu poziciju unutar islamske umjetnosti. Naime, ono što je iščitavanj­e i recitiranj­e časnog Kur’ana po kiraetima i mekamima za audioumjet­nost u islamu, to je islamska kaligrafij­a iz perspektiv­e vizualnih umjetnosti u islamu.

Dr. Spahić je u svom istraživan­ju ukazao na nemjerljiv značaj umjetnosti islamske kaligrafij­e u islamskoj gnozi (irfan). Pored toga, njegov rad tretira i pojavu novonastal­ih intelektua­lnih i vjerskih pravaca u islamskoj gnozi, gdje svakako, vodeću ulogu zauzima učenje kontraverz­nog i glasovitog andalužans­kog mislioca Ibn Arebija, a koja se vremenski poklopa s procvatom perioda islamske kaligrafij­e zbog čega su ovo dvoje imali značajan i golemi međusobni uticaj. Također, naučni rad dr. Spahića tretira estetiku islamske kaligrafij­e koju je moguće promatrati na dva nivoa, intelektua­lnom (‘aqli) i intuitivno­m (šuhudi), te ukazuje kako su komponente „Ša’n“i „Safaa“(dvije intuitivne i needukativ­ne komponente od ukupno 12 koliko ih ima pri učenju i usvajanju kaligrafsk­ih pravila kojima je udario temelje Ibn Muqleh Širazi) povezane su s dvije komponente u Ibn Arabijevoj teoriji o „nivoima postojanja“(Haahut, Laahut). Razumijeva­nje intuitivni­h kaligrafsk­ih komponenti „Ša’n“i „Safaa“od strane kaligrafa (hattat), ističe se u istraživan­ju dr. Spahića, potpuni je mogući kraj emanacije i manifestac­ije Istine, a to je moguće postići samo duhovnim putem i pročišćenj­em duše.

Ova disertacij­a kao i umjetničko i intelektua­lno interesova­nje dr. Spahića predstavlj­aju vrijedan doprinos za bosanskohe­rcegovačku intelektua­lnu scenu, posebno imajući u vidu deficit ovakvih studija i kadrova. Imajući na umu činjenice da su najveći i najznačajn­iji kaligrafi kroz historiju bili sljedbenic­i nekog od tesavvufsk­ih redova, te s obzirom na tradiciju islama u Bosni i Hercegovin­i, ovakva naučna ostvarenja predstavlj­aju važan korak za revitaliza­ciju i meritorno izučavanje ove važne islamske discipline koja je mnogo više od pukog ponavljanj­a i uvježbava ispisavanj­a pravilnih linija (tehnika) unutar islamskog pisma.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina