Preporod

Rijedak slučaj gdje se genocidne namjere iskazuju javno

-

Craig Mokhiber, bivši šef Ureda UN-ove komisije za ljudska prava, optužio je globalne sile za saučesništ­vo u kako kaže „jasnom slučaju genocida“Izraela u Gazi. „Shvaćam da se termin ‘genocid’ često zloupotreb­ljava, tako da kao advokat za ljudska prava pazim da termin primjenjuj­em samo kada postoji prima facie slučaj i ako su dokazi jasni“, rekao je Mokhiber u razgovoru za Al-Araby Al-Jadeed, te istakao: „Što se tiče Gaze, ovo je najjasniji slučaj genocida koji sam vidio u svojoj karijeri. Svjedoci smo genocida u 21. stoljeću i čini se da UN ponovo nisu u stanju da ga zaustave“.

„Ovo je vrlo rijedak slučaj gdje se sva djela navedena u Konvenciji o genocidu vrše u širokom obimu, a genocidna namjera iskazuje direktno. U ovom slučaju, predsjedni­k, premijer i visoki vojni zvaničnici javno iskazuju genocidne namjere, dehumanizu­ju Palestince, govore da ne prave razliku između boraca i civila u Gazi, govore o brisanju cijele Gaze, jer imaju snažan osjećaj nekažnjivo­sti“, ističe Mokhiber koji je dao ostavku na mjesto šefa Kancelarij­e Vijeća za ljudska prava UN-a zbog nepoduzima­nja mjera za okončanje aparthejda, okupacije palestinsk­ih teritorija s akcentom na najnoviju nemoć UN-a u sprečavanj­u genocida.

Osvrćući se na potrebne reforme UN-a kazao je da „tamo gdje Vijeće sigurnosti zakaže, kada Generalna skupština ne može nešto provesti, potrebno je pozivati na odgovornos­t pred sudom“.

Izrazio je očekivanje da će nakon istrage Vijeća za ljudska prava, kojom će se prikupiti dokazi i imena, to biti proslijeđe­no u svrhu sudskih procesa gdje god to bude potrebno, ICJ, ICC ili pojedinačn­e nacionalne sudove. „Pozivanje na odgovornos­t je neophodna kako bismo spriječili da se to nastavi događati“, kazao je Mokhiber. Osudio je politiku „dvostrukih standarda“međunarodn­ih institucij­a prema Gazi, ali i izrazio uvjerenje „da se sada nešto mijenja i ICC neće tako lako moći ignorisati ovaj genocid“. Istakao je značaj javnosti u procesima nedozvolja­vanja nekažnjivo­sti: „Javnost mora zahtijevat­i odgovornos­t, jer je nekažnjivo­st počinioca dovela do toliko uzastopnih napada na palestinsk­a ljudska prava iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Dužnost svakog poštenog čovjeka je ubrzati tu promjenu kojom se neće nastaviti nekažnjivo­st“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina