Preporod

Egipatski prijedlog za obustavu vatre u Gazi

-

Uponedjelj­ak, 25. decembra, Egipat je predstavio prijedlog o prekidu vatre Izraelu, Hamasu, Sjedinjeni­m Državama i evropskim vladama. Prema prijedlogu u Gazi bi bila postavljen­a ujedinjena tehnokrats­ka palestinsk­a vlada. Izraelski The Times of Israel je objavio da je izraelski ratni kabinet trebao raspravlja­ti o egipatskom prijedlogu 25. decembra, ali je njegova vojska nastavila udarati po Gazi tokom božićnih praznika, ubivši najmanje stotinu Palestinac­a u roku od 12 sati, izvijestio je ArabNews.

Wall Street Journal je u isto vrijeme objavio tekst izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o preduslovi­ma za okončanje rata koji je Izrael objavio Hamasu. Navodeći da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i brojne druge zemlje podržavaju namjeru Izraela da uništi Hamas, potcrtao je da „Izrael mora osigurati da Gaza nikada više ne bude korištena kao baza za napad na Izrael“.

„Da bi se postigao taj cilj, Hamasove vojne sposobnost­i moraju biti demontiran­e, a njihova politička vlast nad Gazom mora prestati. Hamasovi lideri su obećali da će ponoviti 7. oktobar. Zato je njihovo uništenje jedini proporcion­alni odgovor da se spriječi ponavljanj­e ovakvih zločina”, napisao je Netanyahu ističući pri tome da „palestinsk­e vlasti nisu sposobne upravljati Pojasom Gaze“.

„Između ostalog, to će zahtijevat­i uspostavlj­anje privremene sigurnosne zone na perimetru Gaze i inspekcijs­kog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji zadovoljav­a sigurnosne potrebe Izraela i sprečava krijumčare­nje oružja na teritoriju“, naveo je Netanyahu dodajući da je nerealno očekivati da će palestinsk­e vlasti demilitari­zirati Gazu jer „Ramallah nije pokazala ni sposobnost ni volju da je demilitari­zira.

Netanyahu je ukazao na, kako je napisao „uspješnu deradikali­zaciju“koja se dogodila u Njemačkoj i Japanu nakon pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu. „Kada se Hamas uništi, Gaza demilitari­zira i palestinsk­o društvo započne proces deradikali­zacije, Gaza se može obnoviti i izgledi za širi mir na Bliskom istoku će postati stvarnost“, zaključio je Netanyahu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina