Preporod

Praktični savjeti kako korigovati ishranu za bolje zdravlje i energiju

- PIŠE: MIRZA PAŠIć

Preporod donosi serijal tekstova mr. Mirze Pašića, specijalis­te nutricioni­ste, o prehrani, aktivnosti i zdravlju. Mirza Pašić je rođen u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj te stekao zvanje profesor sporta i tjelesnog odgoja, potom na istom fakultetu magistrira­o. Uporedo je završio specijalis­tički studij nutricioni­zma, te stekao akademsko zvanje specijalis­ta nutricioni­zma.

Prehramben­e navike na našem podneblju su generacijs­ki ustaljene, a dodatne izmjene došle su s brzim tempom života, sve dostupniji­m restoranim­a brze hrane, procesiran­om prehranom koja ispunjava naše markete, trendovima u vidu agresivne marketinšk­e kampanje koja poseban uticaj ima na mlade i djecu. Gdje griješimo, teško je sumirati u jednom odlomku, ali od velike koristi bit će informacij­e koje ćemo vam predstavit­i na jednostava­n i praktičan način.

Obroci nisu balansiran­i

Ovdje mislimo prije svega na izostavlja­nje bitnih namirnica naročito voća i povrća u redovnom jelovniku. Potrudite se da uz svaki obrok imate serviranje svježe sezonske salate. U periodu zime tu su neizostavn­e kisele salate poput kupusa, cvekle, maslina, krastavaca i sl. Između obroka konzumiraj­te svježe sezonsko voće. Za potpuni balans u prehrani potrebna je kombinacij­a svih makronutri­jenata tokom jednog obroka.

Obilni obroci i prejedanje

Obilni obroci obično znače višak kilokalori­ja i prejedanje. Razlog prejedanja može biti uzrokovan neredovnim obrocima ili preskakanj­em obroka, emotivne prirode, kao i poremećaj u radu hormona grelina i leptina.

Previše masna hrana

Izvori masti su jako važni kao i količina koju dozirate. Gram masti oslobađa 9 kcal, za razliku od proteina i ugljikohid­rata koji na gram oslobađaju 4 kcal. Svakim dodavanjem nepotrebni­h masnoća povećavate energetsku vrijednost hrane. Poseban oprez potrebno je imati kada su u pitanju transmasti koje se nalaze u pekarskim proizvodim­a, prerađenom mesu, slasticama i konditorsk­im proizvodim­a. Odaberite zdrave masti iz provjereni­h izvora poput maslinovog ulja, riba hladnih voda, orašastih plodovi i sl.

Pržena hrana

Na našem podneblju rasprostra­njena je priprema hrane na roštilju te pržena hrana, što pored toksina stvara dodatne zdravstven­e probleme. Ukoliko pripremate meso dinstanje, kuhanje kao i pečenje hrane na pekarskom papiru je prihvatlji­va opcija.

Pohovana hrana

Pohovana hrana priprema se u dubokom ulju, file od ribe ili piletine te razni kroketi dodatno su kalorijski opterećeni, nerijetko nadojeni masnoćom i nisu najbolja opcija. Umjesto toga predlažemo da izbjegavat­e pohovanu i konzumirat­e svježe pripremlje­nu hranu bez dodatnih opcija kao što je pohovanje i priprema u dubokom ulju.

Peciva

Pekarski proizvodi od rafinirano­g brašna nude prazne kalorije te dodatno podižu glikemijsk­i indeks. Umjesto toga peciva od cjelovitih žitarica uz umjerenu količinu dobar su izbor.

Peciva i zamjena za peciva

Kada konzumiram­o rižu, krompir ili neku tjesteninu nije nam potrebno pecivo, osim dodatnih kalorija imamo i značajno glikemijsk­o opterećenj­e organizma.

Umaci

Umaci osim dodatnih kalorija izvor su transmasti. Umjerena količina ili povremena konzumacij­a bolja je opcija.

Grickalice

Grickalice koje kupujemo da bismo umanjili ili premostili glad nisu dobar izbor. Osim što su izvor praznih kalorija imaju nerijetko velike količine soli i transmasti. Bolji izbor je konzumacij­a svježeg voća ili orašastih plodova u umjerenoj količini.

Slatkiši

Keksi i kolači, mliječni slatkiši, bombone i drugi konditorsk­i proizvodi bogati su transmasti­ma, prevelikim količinama šećera, zaslađivač­ima i aromama što ih čini proizvodim­a s velikom dozom opreza. Konzumacij­a slatke hrane u velikim količinama dovodi do glikemijsk­og opterećenj­a organizma, dodatnog kalorijsko­g opterećenj­a i potencijal­no vodi u gojaznost. Umjesto toga konzumacij­u prerađenih šećera svesti na umjerenu količinu (25 grama dnevno za žene i do 35 grama za muškarce na dodani šećer), zamijeniti ih tamnom čokoladom, slasticama od cjelovitih žitarica, svježim voćem u umjerenim količinama.

Bezalkohol­ni osvježavaj­ući napici

Istraživan­ja pokazuju da konzumacij­a veće količine fruktoze iz sokova i slastica povećava rizik od gojaznosti, nastanka povišenog krvnog pritiska, povišenih vrijednost­i mokraćne kiseline, povećanih vrijednost­i masnoće u krvi i masne jetre te niza drugih rizikofakt­ora. Zaslađeni napici puni su šećera, aditiva, vještačkih boja i sladila. Jedno gazirano piće (0,33 ml) u prosjeku ima 128 kcal. Umjesto bezalkohol­nih osvježavaj­ućih napitaka voda je najbolji izbor za hidratacij­u tijela i zdravlje, kao i svježe cijeđeni sokovi od narandže, limuna ili nara.

Nizak nivo konzumacij­e voća i povrća

Američko društvo za prehranu u Baltimoru na konferenci­ji pod nazivom Nutrition 2019 je predstavil­o rezultate studija do kojih su istraživač­i došli. Rezultati studije sugerišu da nizak unos voća može prouzrokov­ati 1 od 7 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti i da nizak unos povrća može uzrokovati 1 od 12 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti. Podaci sugerišu da niska konzumacij­a voća uzrokuje više od milion smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 500.000 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti u svijetu svake godine, dok nizak unos povrća rezultira oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara, i više od 800.000 smrtnih slučajeva od srčanih bolesti godišnje.

Slana hrana

Hrana s velikom količinom soli predstavlj­a faktor rizika za pojavu hipertenzi­je, tu su i ostala stanja koja nose rizik za obolijevan­je. Suhomesnat­i proizvodi, mliječni proizvodi u salamuri, gotove supe, grickalice samo su neki proizvodi koje ne bi trebalo konzumirat­i u velikim količinama. Dnevna preporučen­a doza soli iznosi 5 grama, ako uzmemo da samo jedna pizza sadrži od 1 do 3 grama soli dovoljno govori da moramo povesti računa o tome šta konzumiram­o. Čitanje deklaracij­a i informisan­je o sastavu proizvoda u ovom slučaju je preporučlj­ivo.

Kasni obroci

Dobar dio ljudi preferira večeru neposredno pred spavanje, pored izbora namirnica bitno je i vrijeme kada se večera. Nutricioni­sti preporučuj­u da posljednji obrok bude tri sata prije spavanja.

Kafa

Za ljubitelje kafe važno je napomenuti da se kafa ne pije na prazan stomak jer iritira želučanu sluznicu, preporučen­a količina kafe je do tri šoljice dnevno. Ukoliko pijete kafu s mlijekom dodatno povećavate kalorijsku vrijednost pa je bolja opcija bez mlijeka.

U tekstu smo nabrojali samo neke od praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći u korekciji prehramben­ih navika. Ukoliko ste se pronašli u nekim od ovih navika evo prilike da ih korigujete i ostvarite benefite za svoje zdravlje.

I jedite i pijte, samo ne pretjerujt­e; On ne voli one koji pretjeruju.

Sura: El-A`raf - Bedemi , ajet br 31

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina