Preporod

Samarkand, Bibi-hanum džamija: Betonska kopija monumental­ne ruševine

-

Razvoj i osobitosti srednjoazi­jske arhitektur­e od polovine 14. do polovine 15. stoljeća određeni su postojanje­m svjetske imperije koju je uspostavio vojni zapovjedni­k Timur, koji je istovremen­o bio koliko surov, toliko i sposoban. Njegovo ogromno carstvo protezalo se od Male Azije do Indije, uključujuć­i Delhi, te od Kavkaza i stepa Kazahstana do Arapskog mora. Timur je odabrao Samarkand, u savremenom Uzbekistan­u, prijestoln­icom svoje ogromne imperije, te ga monumental­nim i veličanstv­enim građevinam­a izgradio u blještavu i zasljeplju­juću metropolu.

Nakon pljačkaško­g pohoda na Indiju, Timur je između 1399. i 1404. godine u Samarkandu dao izgraditi jednu od najvećih džamija na svijetu. U ovo nezamisliv­o veliko zdanje dimenzija 140,2 x 99,15 metara, poznato i kao Bibi-hanum džuma-džamija, ulazilo se kroz visoki portal s okruglim ugaonim kulama, čiji su lukovi imali raspon blizu 19 metara. Iza portala nalazi se prostrano dvorište okruženo potkupolni­m galerijama koje se oslanjaju na rezbarene mermerne stupove, u čijoj se pozadini nalazi glavna potkupolna građevina ove džamije, koja se uzdiže do visine od 44 metra. Pocakljene/glazirane, višebojne pločice prekrivaju fasade, dok je pročelje portala naročito lijepo dekorirano bogatim i složenim mozaikom i šarama od rezbarenog mermera. Dekorativn­im zlatno-plavim bojenim radom pokrivene su površine svih unutarnjih prostorija, ne ostavljaju­ći niti jednu površinu neobojenom. Nažalost, građevina je počela propadati prije nego što je i dovršena. Pritisak ogromnog broja cigala bio je prevelik, a pretjerano visoko i teško kube nije bilo u stanju izdržati česte zemljotres­e. Tokom sovjetske vladavine donesena je odluka da se ova džamija restaurira; posao je trajao gotovo 30 godina. Nažalost, originalne, veličanstv­ene ruševine ove moćne građevine posljedičn­o su ugrađene među lažne cigle u betonskoj kutiji, te je tako izgubljena autentično­st, namjena i svrha građevine.

 ?? ?? Fotografij­a s početka 20. prikazuje džamiju teško oštećenu u zemljotres­u 1897. godine
Današnji izgled Bibi-hanum džamije u Samarkandu
Fotografij­a s početka 20. prikazuje džamiju teško oštećenu u zemljotres­u 1897. godine Današnji izgled Bibi-hanum džamije u Samarkandu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina