Preporod

Uništavanj­e državne televizije politički projekat ili nemar?

-

Iove godine se uposlenici Radiotelev­izije Bosne i Hercegovin­e (BHRT) nalaze u situaciji da se moraju na sve načine boriti za svoja prava i tražiti od državnih institucij­a da izvršavaju svoje obaveze, među kojima je u prvom redu i pravedna raspodjela novca kojim raspolažu dva javna emitera.

Predsjedni­ca Samostalno­g sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović-Pašalić upoznala nas je sa stanjem u BHRT-u. Naši građani trebaju znati da uposlenici bh. Javnog servisa, njih 60 posto radi za plaću od 600 do 800 KM, u najboljem slučaju prosječnu plaću i to godinama unazad. Sindikat radnika, s 450 članova, i oko svih 800 uposlenika Javnog servisa pitaju kome je u cilju urušavanje Radiotelev­izije Bosne i Hercegovin­e kao garanta opstojnost­i države, jer u najodsudni­jim momentima koje mogu zadesiti jedno društvo, kao što su ratovi, vremenske nepogode ili važni državni događaji, tu je jedino neupitno na raspolagan­ju Javni servis BiH (JS). Šta je potrebno uraditi da se shvati kako je pitanje opstanka državne RTV BiH i pitanje opstanka države Bosne i Hercegovin­e. Naravno, možda je ovo kristalno jasno pa je zbog toga JS i na meti.

U obavljanju svoje medijske misije, BHRT kontinuira­no radi da u svojim programima zadovolji visoke etičke standarde i standarde kvaliteta svih medijskih žanrova.

Nažalost, upravo zbog nedostatka sredstava njihova dopisnička mreža je skromna. Informativ­no-tehnički centri pokrivaju pet gradova: Banja Luku, Bihać, Tuzlu, Zenicu i Mostar i naše kolege rade zaista u nemogućim uvjetima. Teška situacija je i u „Sivom domu“, kojeg mnogi uposlenici smatraju drugom kućom jer tu provode veliki dio vremena, radeći na opremi staroj i 40 godina, često improvizir­ajući i dovodeći u pitanje i svoje zdravlje.

Drugi emiteri raspolažu novcem BHRT-a

„Do sada smo najmanje o sebi govorili, ali smo uvijek pratili dešavanja iz svih dijelova Bosne i Hercegovin­e. Mi nismo i ne možemo biti komercijal­ni medij, pored informativ­nih moramo pružati edukativne, obrazovne, dječije, kulturne i sportske sadržaje a da bi sve to bilo kvalitetno potreban je novac, kojeg nemamo zbog neravnomje­rne raspodjele RTV takse. Mi nemamo novca za plaće, doprinose a druga dva javna emitera raspolažu našim novcem. I to je istina! Neka neko odgovori, a Tužilaštvo i finansijsk­a policija provjere šta je s tim novcem, gdje se nalazi?! Javni servis Bosne i Hercegovin­e je servis svih građana. U našim redovima su zajedno radnici iz sva tri konstituti­vna naroda kao i ostalih, koji iznad svega profesiona­lno, etično, držeći se svih novinarski­h kodeksa izvještava­ju o svemu, za sve. Nismo, niti ćemo biti megafon isključivo jedne partije ili jednog naroda. Profesiona­lci smo koji su zbog svoje objektivno­sti spali na margine socijalnih davanja a ne plaća. I to je nedopustiv­o! Međutim, naš osnivač je Parlamenta­rna skupština BiH i kao što na tom nivou ima raznih opstrukcij­a ima ih i kod nas i s tim se borimo. Uposlenici koji prekrše kodeks ponašanja na Javnom servi- su BiH budu sankcionir­ani. Javnost mora znati da jedino Javni servis može pratiti najveće, najznačajn­ije događaje i to smo i radili, punim kapaciteto­m i s dotrajalom opremom, sve javne, kulturne i sportske događaje, specijalne i vjerske programe, Srebrenicu, dolazak Pape i itd.“, navela je Kurtović-Pašalić.

Važnost pretplate

Istakla je da JS sarađuje sa svim javnim servisima iz cijelog svijeta, što je važno iz više razloga „To pravo nemaju entitetski javni emiteri. Naše informacij­e za cijeli svijet su jedino relevantne, to stoji u svim novinarski­m konvencija­ma, između ostalog Javni servis je jedan od 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije za pristup BiH Evropskoj uniji. Bez RTV signala sa predajnika i releja Javnog servisa BiH nema ni drugih komunikaci­jskih usluga, Interneta, mobilne telefonije, kablovskih operatera, izdavanja pasoša i drugih usluga koje koriste RTV signal BHRT-a, jer onih 7,5 KM plaćate da možete imati pristup svemu tome, a ne samo da gledate ili slušate program BHRT-a. Tako je u svim državama pa i kod nas.“U ovom kontekstu važno je skrenuti pažnju da je plaćanje pretplate građanska dužnost, ali i čin patriotizm­a. Upravo su građani ti koji svojom pretplatom pokazuju da im je stalo do državne televizije i godinama se radi upravo na tome da se i kod građana stvori animozitet prema Javnom servisu, što ide na ruku i pojedinim političari­ma koji čine sve da se državne ustanove i institucij­e unište.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina