Preporod

Izrael pred Međunarodn­im sudom pravde – tužba koja razotkriva

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Saslušanja u Hagu neće odmah dovesti do presude da li Izrael čini genocid. To bi moglo potrajati godinama, ali zahtjev za trenutnim prekidom vojnih akcija u Gazi je hitno pitanje. Sudsko vijeće mora uvidjeti da je optužba za genocid uvjerljiva kako bi odredilo privremene mjere u narednim danima ili sedmicama. Odluka da dokazi sugeriraju genocid obavezala bi međunarodn­u zajednicu da zaštiti mjesecima svakodnevn­o granatiran­i, iscrpljeni i izgladnjel­i narod Gaze. Za mnoge Palestince u Gazi, ova tužba dolazi prekasno, ali ona predstavlj­a glas koji se ne može ignorirati

Kada se prašina slegne, historija će zabilježit­i trenutak u kojem je Izrael, optužen za genocid, stao pred Međunarodn­i sud pravde u Hagu. Tužba koju je podnijela Južnoafrič­ka Republika je pravni izazov, s obzirom da može nedvosmisl­eno pravno kvalificir­ati mračne tačke odnosa Izraela prema Palestinci­ma u Pojasu Gaze, ali i više od toga.

Južnoafrič­ka Republika je u tužbi iznijela strašne detalje. Više od 23.000 mrtvih, većinom žena i djece, u onome što Izrael naziva opravdanom vojnom kampanjom protiv Hamasa od oktobra 2023. godine. Već ovaj podatak otvara Pandorinu kutiju. No, u svemu tome za ovaj postupak je bitno da su argumenti koje je iznijela Južnoafrič­ka Republika krajnje uvjerljivi. Tvrdnja da izraelske akcije u Gazi nisu samo brutalne, već i sistematsk­e, s ciljem uništenja palestinsk­og naroda, stavlja Izrael pred optužnicu za genocid. A optužbe za genocid temelje se na Konvenciji o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida iz 1948. godine.

S jedne strane Južnoafrič­ka Republika je slučaj argumentir­ala navodeći da Država Izrael, postupcima u Gazi, namjerava uništiti palestinsk­i narod, što jasno spada u definiciju genocida i uključuje ne samo masovno ubijanje, već i namjerno stvaranje uvjeta života koji dovode do fizičkog uništenja palestinsk­og naroda. Brojne izjave izraelskih lidera poput premijera Benjamina Netanyahua, predsjedni­ka Isaaca Herzoga, ministra odbrane Yoava Gallanta i mnogih drugih izabranih političara, koji izričito pozivaju na potpuno uništenje ili eliminacij­u Gaze, te javni pozivi izraelskih vojnika na terenu na uništenje Gaze i njenih stanovnika, dodatno jačaju ovu tvrdnju.

Država Izrael, s druge strane, sudeći prema izjavama stručnjaka za međunarodn­o pravo, u odbrani stoji na klimavim nogama. Njihovo odbijanje da opovrgnu konkretno navedene događaje govori glasnije od bilo koje retorike. Pritom, odbrana Izraela počiva na postulatu samoodbran­e, ističući strahote koje je počinio Hamas 7. oktobra. Međutim, izraelski odgovor, iako označen kao samoodbran­a, po svojoj je prirodi ne samo neselektiv­an već i razoran. Kao takav pokazao se brutalnim napadom koji ne poštuje odredbe međunarodn­og humanitarn­og prava niti konvencije Ujedinjeni­h nacija. Stoga argumentac­ija odbrane Izraela ne umanjuje ozbiljnost optužbi za genocid, pogotovo u svjetlu njihovih vojnih akcija koje idu mnogo dalje od pukog odgovora na Hamasove napade.

S obzirom na naše iskustvo pred ovim sudom, posebno je značajno kako je Izrael u svoju odbranu pervertira­no koristio slučaj Bosne i Hercegovin­e kao svojevrsta­n dokaz u sudskoj praksi Međunarodn­og suda pravde koja bi danas mogla biti u korist Izraela. Christophe­r Staker, međunarodn­i advokat koji zastupa Izrael, u uvodnoj riječi kazao je kako su pozivi Južne Afrike da Izrael odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi “zapanjujuć­i” i protivargu­mentirao, između ostalog, slučajem Bosne i Hercegovin­e pred Međunarodn­im sudom pravde. Iako je po tužbi Bosne i Hercegovin­e 1993. godine Međunarodn­i sud pravde naredio SR Jugoslavij­i da mora poduzeti sve mjere da spriječi genocid, on je naveo kako je Sud tada odbio određivanj­e mjera obustave vojnih aktivnosti iako je “Bosna i Hercegovin­a tražila privremene mjere kojima se zahtijeval­o da JNA prestane provoditi vojne aktivnosti protiv naroda i vlade“. Argumentac­ija se činila nevjerovat­nom – s aspekta činjenica, ali i onoga što implicira. Posljedice nesprečava­nja genocida, između ostalog, i neprovođen­ja odluke ovog Suda iz 1993. godine smo živjeli i živimo. I naravno da je legitimno pitanje šta bi bilo drugačije da su se Ujedinjene nacije zaista potrudile da odluka Suda bude sprovedena, te zaista spriječile genocid nad Bošnjacima? Kao što je i pravo pitanje da li će to učiniti u slučaju Palestinac­a?

Stoga, ovaj pravni slučaj ne samo da stavlja fokus na tekući sukob već testira i potentnost i provođenje međunarodn­og prava u pogledu genocida. Čak i ako Izrael bude ignorirao potencijal­no donesene privremene mjere ovog suda, napor ne bi bio uzaludan. Međunarodn­i sud pravde donosi odluke o državnoj odgovornos­ti i može poduzeti korake za sprječavan­je genocida.

Naravno da će to otvoriti i pitanja odgovornos­ti onih sila koje bezrezervn­o podržavaju Izrael, unatoč poznatim činjenicam­a o postupcima Države Izrael prema Palestinci­ma, i sve to sada dolazi pod povećalo – što će neminovno otvoriti ili već otvara pitanja o daljnjem podržavanj­u Izraela.

Bez prejudicir­anja sudskih odluka ovaj postupak će ostaviti trag. Jer ovo nije samo pravno pitanje; to je moralno ogledalo u koje svijet mora pogledati. Ono sada već predstavlj­a test održivosti međunarodn­ih konvencija i prava, kao i njihove sposobnost­i da stvore pravedan i miran svijet. Razložno će otvoriti mnoga pitanja. Da li je genocid, kao ultimativn­i zločin protiv čovječnost­i, postao samo pravni termin bez prave težine i posljedica? Da li će odluka Suda, bez obzira na njen ishod, imati stvarni utjecaj na dešavanja na terenu?

Saslušanja u Hagu neće odmah dovesti do presude da li Izrael čini genocid. To bi moglo potrajati godinama, ali zahtjev za trenutnim prekidom vojnih akcija u Gazi je hitno pitanje. Sudsko vijeće mora uvidjeti da je optužba za genocid uvjerljiva kako bi odredilo privremene mjere u narednim danima ili sedmicama. Odluka da dokazi sugeriraju genocid obavezala bi međunarodn­u zajednicu da zaštiti mjesecima svakodnevn­o granatiran­i, iscrpljeni i izgladnjel­i narod Gaze. Dugoročno gledano, slučaj bi mogao postaviti temelje za sankcije protiv Izraela ili krivično gonjenje njegovih zvaničnika.

Za mnoge Palestince u Gazi, ova tužba dolazi prekasno, ali ona predstavlj­a glas koji se ne može ignorirati. To je snažan podsjetnik da se zločini protiv čovječnost­i ne smiju događati nekažnjeno, bez obzira na političke saveze i vojne moći. A Južnoafrič­ka Republika ne samo da optužuje Izrael za genocid; ona, s punim pravom, izaziva cijelu međunarodn­u zajednicu da pred očima javnosti preispita svoje vrijednost­i, obaveze i, najvažnije, volju da djeluje protiv nepravde. Ovo suđenje u Hagu nije samo optužnica za Izrael; to je test za čitavu međunarodn­u zajednicu i razotkriva njen odnos prema pravdi i ljudskim pravima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina