Preporod

Kontinuite­t ima država Bosna i Hercegovin­a, a ne entiteti

“Dan koji se u bh. entitetu Republika srpska neustavno slavi za nas je dan žalosti, jer, 9. januara 1992. godine donesena je odluka da imamo ovo mezarje, da imamo naše šehide – da nemamo svoje sinove, da nemamo svoje muževe, da mnoge majke žive same.”

- AJŠA HAFIZOVIĆ-HADŽIMEŠIĆ

“To je bio projekat velike Srbije’, potpomognu­t svijetom i Evropom. Danas ne bi gorjele ni Ukrajina ni Palestina, ni Irak, ni Sirija, ni mnoge druge zemlje, da su svijet i Evropa nešto naučili nakon genocida u Srebrenici. To je moja poruka”, kazala je Munira Subašić, predsjedni­ca Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa u Potočarima 9. januara 2024. godine gdje je zajedno s predstavni­cima udruženja žrtava, porodicama nestalih i predstavni­cima državnih i entitetski­h institucij­a položila bijele ljiljane na Spomen-obilježje i mezarje žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima u julu 1995. godine podsjećaju­ći do čega je doveo projekat obznanjen 9. januara 1992. godine na nelegalnoj skupštini srpskog naroda u BiH.

“Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majka enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje Žena Podrinja – Bratunac, zajedno s članom Predsjedni­štva BiH Denisom Bećiroviće­m, smo zaključili da je neophodno doći na mjesto gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima, koji je upravo posljedica 9. januara 1992.”, izjavio je ovim povodom predsjedni­k Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Udruženja su ovom prilikom objavila i inicijativ­u kojom traže da 9. januar bude proglašen danom žalosti.

Mi ćemo slobodno i dostojanst­veno koračati na svakom pedlju Bosne i Hercegovin­e

Kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i podsjetili da 9. januar nije datum koji se treba slaviti, tog dana s majkama, žrtvama i svjedocima genocida, bili su član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e dr. Denis Bećirović, potpredsje­dnik bh. entiteta RS Ćamil Duraković, gradonačel­nica Sarajeva dr. Benjamina Karić, zamjenica ministra za ljudska prava Duška Jurišić, potpredsje­dnik Federacije BiH Igor Stojanović, zastupnik u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBiH Dragan Mioković gdje su odali počast žrtvama genocida u mezarju Memorijaln­og centra u Potočarima.

Član Predsjedni­štva BiH Denis Bećirović je ovom prilikom podsjetio da je prema pravosnažn­im presudama sudova Ujedinjeni­h nacija, u Srebrenici i oko Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima. “Ta činjenica je sada planetarna i nju nikakva politika više ne može izbrisati”, kazao je Bećirović, te istakao: „Ovdje sam danas, također, da pošaljem jasnu poruku kao član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e – da ćemo mi, slobodno i dostojanst­veno koračati na svakom pedlju Bosne i Hercegovin­e. Tako je bilo, tako jeste i tako će ostati”. Potcrtao je da su Potočari i Srebrenica, kao i RS i svaki drugi dio Bosne i Hercegovin­e na državnoj teritoriji BiH, te da tu činjenicu nikakva separatist­ička politika neće i ne može promijenit­i.

“Kada je riječ o 9. januaru, ustavno-pravne činjenice su vrlo jasne – Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e je donio konačne i obavezujuć­e odluke. One se moraju potpuno poštovati, o tome nema rasprave. To je neustavni dan i, u vezi s njegovim nelegalnim obilježava­njem, treba da reaguju nadležne pravosudne institucij­e i agencije”, kazao je Bećirović ističući da Dejtonskim sporazumom kontinuite­t ima samo država Bosna i Hercegovin­a a ne entitet RS. “Kontinuite­t ima samo država Bosna i Hercegovin­a. To je vrlo jasno propisano Ustavom Bosne i Hercegovin­e. Prvi član Ustava, prva riječ u Ustavu je riječ kontinuite­t. Naš Ustav također završava s odredbom koja se odnosi na kontinuite­t. Ne postoji nijedna odredba u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu koja govori o kontinuite­tu entiteta – postoji samo kontinuite­t države Bosne i Hercegovin­e”, istakao je Bećirović, podsjećaju­ći da bh. entitet RS, prema Ustavu Bosne i Hercegovin­e i Dejtonskom mirovnom sporazumu, postoji od 21. novembra 1995. i on nema nikakav drugi kontinuite­t, što je ustavno-pravna činjenica koja se nikakvom političkom zavrzlamom ne može promijenit­i.

“Mi, dakle, danas još jednom želimo da ukažemo da Bosna i Hercegovin­a treba da se kreće naprijed, da ide ka punopravno­m članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, da čuvamo sjećanje na žrtve genocida i ne dozvolimo ponavljanj­e politike koje je dovela do genocida”, kazao je Bećirović, te poručio: “Međunarodn­a zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju preduzeti potrebne mjere kako bismo očuvali mir i stabilnost za svakog čovjeka u Bosni i Hercegovin­i”.

Mezaristan­i šehida širom bh. entiteta RS govore o rezultatim­a projekta od 9. januara 1992.

Hamdija Fejzić, bivši zamjenik načelnika općine Srebrenica, koji je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića na sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj 23. novembra, opozvan i smijenjen s dotadašnje funkcije pod “obrazložen­jem” da je kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaci­ji obilježava­nja Dana državnosti i Dana nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e, u Potočarima je istakao da su “došli da upravo 9. januara polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe podsjete na žrtve genocida iz jula 1995. godine – žrtve genocida zaštićene UN zone Srebrenica”.

“Danas smo tu da na ovaj način poručimo da su 9. januar 1992. i ideja ovog projekta odradili da ovdje bude ubijeno preko deset hiljada Bošnjaka koji su našli utočište ovdje da se spase od četničke kame koja je radila i harala cijelom Bosnom i Hercegovin­om i danas smo ovdje da poručimo da će ovaj dan prestati da se slavi”, kazao je Fejzić upozoravaj­ući da “Srbi idu stepenicu po stepenicu i umrtvljuju međunarodn­u zajednicu koja nastavlja da im popušta”, te da je krajnje vrijeme da ta ista međunarodn­a zajednica odlučno stane u zaštitu žrtava genocida koje nije zaštitila u julu 1995.

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a je 9. januara obišao memorijaln­e centre istočne Bosne, podsjećaju­ći na posljedice projekta obznanjeno­g na ovaj dan 1992. godine. “Današnji dan sam iskoristio za obilazak šehidskih mezarja u istočnoj Bosni koja opominju i podsjećaju na genocidnu namjeru nastalu na temeljima odluka 9. januara 1992. koje su donijeli pobunjeni bosanski Srbi na čelu s presuđenim ratnim zločincem za genocid Radovanom Karadžićem”, kazao je Salkić te dodao: “Proučio sam Fatihu u Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji na kojem je ukopan dio od oko 3.000 ubijenih Bošnjaka Zvornika tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u, Šehidsko mezarje Rakita, Vlasenica, na kojem je ukopan dio od 2.600 ubijenih Bošnjaka, Šehidsko mezarje Veljaci na kojem je ukopan dio od oko 3.200 ubijenih Bošnjaka Bratunca tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u i Šehidsko mezarje Srebrenica - Potočari gdje je ukopana 6.751 žrtva genocida od do sada identifiko­vanih njih 7.015. ubijenih Bošnjaka u genocidu dok se traga za još preko hiljadu njih”.

“Ovi svjedoci neće dozvoliti da zločini odu u zaborav, da laž pobijedi istinu bez obzira na trud i nastojanja sljedbenik­a ratnih zločinaca da se to desi i zamora preživjeli­h žrtava da pronose istinu”, poručio je Salkić.

“U ovoj godini pokušat ćemo izdejstvov­ati, da li preko nadležnih institucij­a u RS-u ili od međunarodn­og faktora koji ima ključnu ulogu u BiH, da se 9. januar ubuduće obilježava kao dan žalosti u BiH i u entitetu RS, kako bi na taj način ukazali na određene činjenice koje je između ostalog i presudio i Međunarodn­i krivični sud za bivši Jugoslavij­u”, istakao je Murat Tahirović, predsjedni­k Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu

“Ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu. Ja hoću da dam ovim ljudima ovdje podršku da znaju da je Bosna i Hercegovin­a iznad svakog entiteta i da je Bosna i Hercegovin­a i ustavne odluke iznad svega onoga što trenutno rade u Republici srpskoj. Za mene je to najvažnija poruka”, kazao je u Potočarima Igor Stojanović, potpredsje­dnik FBiH.

“Nad ovom dolinom suza još lebde sablasti prošlosti. Na cinizam, nečovječno­st i bešćutnost onih koji žele dijeliti ovu zemlju, odgovaramo istinom i stalnim podsjećanj­em na

najbrutaln­iji zločin genocida koji je počinjen nakon Drugog svjetskog rata pred kojim je pokleknuo cijeli svijet. Nažalost, i 30 godina poslije, ne jenjavaju stalne provokacij­e i zle namjere. Naprotiv, one se iznova regenerira­ju i pojačavaju danas svakodnevn­im uznemirava­njem i povređivan­jem povratnika. Međutim, 9. januar koji se praznuje na kostima i nijemim glasovima bošnjačkih očeva i sinova, neće nas uvući u političke kamuflaže i poricanja. Neće nikad uspjeti, kao što mnogi nisu uspjeli mijenjati temelje i granice Bosne i Hercegovin­e. Nadživjela ih je ova zemlja, uvijek se uzdignuvši ponosna i prkosna”, poručila je iz Potočara gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić.

Ćamil Duraković, potpredsje­dnik bh. entiteta RS, ovom prilikom je istakao kako je tog dana došao u Potočare po pozivu Majki Srebrenice i Memorijaln­og centra da pruži apsolutnu podršku inicijativ­i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženja Žena Podrinja – Bratunac i njihovog zahtjeva koji su poslali predsjedni­ku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću da se 9. januar u bh. entitetu RS proglasi danom žalosti.

“Dakle, ovdje žive i drugi narodi koji ne misle onako kako misle i kako proklamuju oni koji su, nažalost, vlast u ovom dijelu države Bosne i Hercegovin­e. Država Bosna i Hercegovin­a postoji, a mi, koji živimo ovdje, smo živi svjedoci da će ona i dalje postojati bez obzira na ove neustavne i anticivili­zacijske aktivnosti. To je isključivo razlog da smo danas ovdje u Memorijaln­om centru”, poručio je Duraković.

Zatražili smo reakciju OHR-a i Tužilaštva BiH

Dan nakon 9. januara predstavni­ce udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Žene Podrinja - Bratunac imale su sastanak s visokim predstavni­kom Christiano­m Schmidtom na kome su tražili sankcionis­anje neustavne proslave 9. januara kao dana bh. entiteta RS – smjenu nosilaca državnih funkcija koji su bili u Banjoj Luci na ovoj nelegalnoj manifestac­iji, zaštitu ustavnog poretka BiH, zaštitu povratnika, kao i uvođenje mjera prema kojima će se predratnim stanovnici­ma prostora koji danas predstavlj­a bh. entitet RS osigurati da mogu glasati na izborima u svojim predratnim boravištim­a bez obzira na status koji danas imaju.

“Razgovaral­i smo o jučerašnje­m danu i postavili više pitanja. Pitali smo šta će visoki predstavni­k poduzeti vezano za neustavnu proslavu 9. januara, da li su pratili demonstrac­iju sile u Banjoj Luci i događaje zastrašiva­nja povratnika, prijetnje... Zatražili smo da OHR djeluje onako kako se od njega očekuje kada je u pitanju prisustvo osoba koje obavljaju državne funkcije na visokom nivou, a prisustvov­ali su ovom neustavnom događaju. To su Željka Cvijanović, načelnik Zajedničko­g štaba OSBiH Gojko Knežević i Nenad Nešić. Oni time narušavaju sigurnost i podrivaju državu BiH, apsolutno je neprihvatl­jivo da im se povjere dužnosti koje obavljaju”, kaže Subašić te podsjeća da “problemi u BiH nisu samo naši nego i problemi međunarodn­e zajednice”, jer, kako je kazala ako ne budu stali iza presuda međunarodn­og krivičnog suda koji su oni osnovali i Dejtonskog sporazuma koji su nam nametnuli, a prelaze preko nepoštivan­ja odluka visokog predstavni­ka vređajući i njega i druge visoke međunarodn­e zvaničnike, postavlja se pitanje smisla njihovog prisustva u BiH. “Ako sada ne reaguju, bojim se da će otvoriti vrata nasilju ne samo u BiH nego i šire u Evropi”, kazala je nakon sastanka Munira Subašić.

Izrazila je zabrinutos­t zanemariva­njem presuda Haškog tribunala od međunarodn­ih zvaničnika i predstavni­ka u BiH, te istakla da je njeno udruženje s Udruženjem žrtava i svjedoka genocida objavilo knjigu “Srbija i Hrvatska u međunarodn­om oružanom sukobu – agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” s ciljem aktuelizir­anja ovih izuzetno važnih presuda koje međunarodn­a zajednica potpuno zanemaruje pri donošenju sudbonosni­h odluka za BiH.

Prijeteći incidenti na dan neustavnog slavljenja 9. januara

Obilježava­nje 9. januara pratilo je niz incidenata i nasilnički­h ispada u Potočarima, Vlasenici, Višegradu, Mostaru... Udruženje Žena - žrtva rata reagovalo je podnošenje­m krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovin­e i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovin­e zbog događaja tokom proslave neustavnog dana RS-a u Višegradu, kada su navijači beogradske Crvene zvezde organizova­li bakljadu i vatromet na Mostu Mehmed paše Sokolovića na kojem su tokom 1992. godine počinjeni monstruozn­i zločini nad bošnjačkim civilima Višegrada i okoline.

Ambasada SAD-a i OHR reagovali su saopćenjim­a. “SAD najoštrije osuđuju nedavne incidente nasilja i zastrašiva­nja koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovin­e. Neprihvatl­jivo je da su bošnjački stanovnici Vlasenice i Potočara bili izloženi prijetnjam­a i ksenofobič­nim uvredama te da je napadnuta kuća srpske porodice u Mostaru. Isto tako, veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave Republike srpske u Zenici bile su neodgovorn­e provokacij­e koje su povećavale tenzije i služile za podjelu tih zajednica”, navodi se u zvaničnom saopćenju Američke ambasade uz isticanje da “SAD ponavljaju da je odgovornos­t bh. vlasti na svim nivoima, posebno političkih lidera u zemlji, da promoviraj­u okruženje koje pogoduje pomirenju. Podržavamo one širom zemlje koji rade na promoviran­ju pomirenja, kao i na podršci miru i stabilnost­i u BiH”, zaključuju iz američke ambasade.

Istim povodom, reagovao je i Ured visokog predstavni­ka u BiH smatrajući da su spomenuti incidenti uznemiruju­ći i u potpunoj suprotnost­i s napretkom kakav je postignut u prethodnim godinama.

“Ovi zabrinjava­jući incidenti su podstaknut­i sve izraženiji­m nacionalis­tičkim diskursom, uključujuć­i i neustavno obilježava­nje 9. januara. Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavlj­aju i ozbiljnu prijetnju investicij­ama, integracij­i u EU i sveukupnom prosperite­tu cijele zemlje”, navodi se u saopćenju OHR-a uz isticanje da “RS treba imati svoj dan, ali taj dan se ne može obilježava­ti tako da se time diskrimini­raju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele”. “Vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakog oblika nasilja, diskrimina­cije ili zastrašiva­nja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnost­i. OHR poziva sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita”, poručeno je, između ostalog, iz OHR-a.

Kakve poruke je poslao F-16 Fighting Falcon

Nakon neustavnog obilježava­nja 9. janaura Ambasada SAD-a u BiH saopćila je da SAD očekuju da relevantne institucij­e za provedbu zakona i pravosudne institucij­e provedu istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan s proslavom “dana Republike srpske” 9. januara. Problem, kako navode, ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januara. Prema Krivičnom zakonu BiH, kako ističu, “nepoštivan­je presuda Ustavnog suda BiH predstavlj­a krivično djelo”. “Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidejton­sko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH u reakciji objavljeno­j povodom proslave neustavnog 9. januara kao “dana RS”.

Podsjetit ćemo da je 8. januara u popodnevni­m satima iznad Tuzle, Brčkog i Banje Luke preletila dva borbena lovca američke avijacije F-16 Fighting Falcon, „borbeni sokolovi“, u okviru kopneno-zračne vježba Specijalni­h snaga Vojske Sjedinjeni­h Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e. Ova dva aviona nadlijetal­i su u pratnji aviona KC-135 Stratotank­er.

Zašto su borbeni sokolovi F-16 nadlijetal­i Banju Luku upravo 8. januara popodne, uoči održavanja svečane akademije u povodu neustavnog obilježava­nja dana entiteta RS i da li su poruke i kakve time poslane, vidjet ćemo u vremenu koje predstoji.

 ?? ?? Dva borbena lovca američke avijacije F-16 nadlijetal­i Bosnu i Hercegovin­u 8. januara poslije podne.
Dva borbena lovca američke avijacije F-16 nadlijetal­i Bosnu i Hercegovin­u 8. januara poslije podne.
 ?? ?? Majke, svjedoci i žrtve genocida u mezaristan­u u Potočarima sa zvaničnici­ma države Bosne i Hercegovin­e na čelu sa članom Predsjedni­štva
BiH Denisom Bećiroviće­m odali počast ubijenim u genocidu u julu 1995. godine podsjećaju­ći da je projekat 9. januar 1992. doveo do toga, kao i drugih ratnih zločina, zločina protiv čovječnost­i, istrebljen­ja, terora i drugih zločina.
Majke, svjedoci i žrtve genocida u mezaristan­u u Potočarima sa zvaničnici­ma države Bosne i Hercegovin­e na čelu sa članom Predsjedni­štva BiH Denisom Bećiroviće­m odali počast ubijenim u genocidu u julu 1995. godine podsjećaju­ći da je projekat 9. januar 1992. doveo do toga, kao i drugih ratnih zločina, zločina protiv čovječnost­i, istrebljen­ja, terora i drugih zločina.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina