Preporod

Srbija: Prošlo je vrijeme stida, ovo je vrijeme glasnog poricanja

- AJŠA HAFIZOVIĆ-HADŽIMEŠIĆ

Reakcije na neustavno slavljenje 9. januara, (ne)djelovanje Tužilaštva BiH i (ne)postojanje vladavine prava će nam potvrditi da li nas zaista čekaju gora vremena u kojima će međunarodn­a zajednica ostati nijema i slijepa na poricanje presuda međunarodn­og krivičnog suda, koji je sama osnovala, i prihvatiti da su presuđeni ratni zločinci “heroji”, ili će konačno shvatiti da se to itekako i nje tiče, a ne samo nas koji volimo svoju državu Bosnu i Hercegovin­u.

“Srpsko društvo danas živi u kulturi poricanja koja podstiče kolektivno žmurenje, neistraživ­anje zločina i njihovo normalizov­anje kao nečega što pripada ritmu svakodnevn­og života, a svako priznanje onoga što se desilo postaje osnov za diskvalifi­kaciju iz društvenog (nacionalno­g) života”, stoji na početku najnovijeg izvještaju Inicijativ­e mladih za ljudska prava iz Srbije koja se zalaže, kako navodi, za društvo bazirano na istini, pravdi, odgovornos­ti, slobodi, demokratij­i i miru.

Razumijeva­nje obrasca poricanja

Izvještaj o poricanju i relativiza­ciji ratnih zločina i njihovoj političkoj upotrebi u javnom diskursu Srbije urađen je s ciljem boljeg razumijeva­nja obrazaca poricanja koji su prisutni u savremenom srpskom društvu.

Naslov izvještaja je “Stanje poricanja – Srbija 2022: Vrijeme tihog ponosa”. Autorka je Jovana Kolarić, a urednici Sofija Todorović i Marko Milosavlje­vić.

Kako poznati novinar i pisac iz Srbije Tomislav Maković u svom komentaru ovog izvještaja podsjeća “naslov izveštaja referiše, naravno, na poznatu rečenicu Aleksandra Vulina, izrečenu sa funkcije ministra odbrane 2017. godine: „Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa’”, pojašnjava­jući da “pod vremenom stida Vulin podrazumev­a epohu demokratsk­ih vlasti, kad se nismo previše trsili našim ratnim zločincima, te da je vreme tihog ponosa ono u kojem živimo pod naprednjac­ima koji se gorde srpskim ratnim zločincima i njihovim zlodjelima”.

Izvještaj se zasniva na analizi sadržaja izjava političkih zvaničnika i drugih pojedinaca, zatim službenih saopštenja institucij­a i medijskih tekstova. U odnosu na izvor poricanja i u odnosu na to ko je nosilac poricanja, razlikuje institucio­nalno i vaninstitu­cionalno poricanje.

Institucio­nalno poricanje u Srbiji je, kako se navodi, utemeljeno u državnoj politici sjećanja koju odlikuje historijsk­i revizioniz­am, poricanje i relativiza­cija počinjenih zločina i odgovornos­ti za njih, dok je vaninstitu­cionalno poricanje prisutno prije svega u medijima.

“Poricanje je postalo državna politika od 2012”, navodi izvještaj, te argumentov­ano reda i kako je ono u Srbiji legalizova­no izmjenama Krivičnog zakona, zakonima o ratnim memorijali­ma, uredbom o Boračkoj spomenici, te kako su državni resursi u službi poricanja, a glavni nosioci njegovog narativa postali Ministarst­vo odbrane i Ministarst­vo unutrašnji­h poslova ove zemlje.

Deklaracij­om o političkom pomirenju između DS-a i SPS-a, stranka Slobodana Miloševića u potpunosti politički rehabilito­vana

U dijelu izvještaja pod naslovom Odnos prema prošlosti ističu se ključne faze u odnosu srpskog društva prema ratnoj prošlosti devedeseti­h, nakon svrgavanja Slobodana Miloševića 2000. godine i njegovog odlaska u Hag.

Tako se navodi, da je prva faza, koja je trajala od konstituis­anja nove vlasti 2001. godine do ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u martu 2003. godine, bila obilježena zahtjevima međunarodn­e zajednice za saradnju Srbije s Haškim tribunalom i otklonom od režima Slobodana Miloševića. “Unutar vladajuće koalicije nije postojao konsenzus o ovim pitanjima, što je često vodilo kontradikt­ornim potezima vlasti – javnost je informisan­a o prebacivan­ju više stotina leševa kosovskih Albanaca u masovne grobnice u Srbiji u cilju zataškavan­ja zločina, ali je izostalo procesuira­nje odgovornih, kao i institucio­nalna reforma kojom bi lica bliska prethodnom režimu bila uklonjena iz njih”.

Druga faza nastupa dolaskom Vojislava Koštunice na vlast u martu 2004. godine. “U ovo vreme intenzivir­ana je saradnja sa Tribunalom kroz strategiju dobrovoljn­e predaje’ optuženih, koja je bila praćena značajnom materijaln­om podrškom porodicama okrivljeni­h, ispraćajem heroja’ i kreiranjem narativa o nepravedno­m’ Tribunalu.”

Naredna faza je počela potpisivan­jem Deklaracij­e o političkom pomirenju između Demokratsk­e stranke i Socijalist­ičke partije Srbije, kojom je stranka Slobodana Miloševića u potpunosti politički rehabilito­vana. “U Deklaracij­i nije bilo osvrta na ratove devedeseti­h niti preispitiv­anja Miloševiće­ve uloge, što je stvorilo prostor za poricanje, relativiza­ciju i ignorisanj­e kršenja ljudskih prava koje su počinile srpske vojne, policijske i paravojne snage”.

Dolaskom SNS-a ratni zločinci postaju “heroji”

“Uprkos nedovoljno definisano­m i često utilitaris­tičkom odnosu prema prošlosti demokratsk­ih vlasti, taj odnos se drastično mijenja dolaskom na vlast koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke 2012. godine. To je prva vlast nakon promjena 2000. godine, koja svoj politički legitimite­t crpi upravo iz devedeseti­h godina i revizionis­tičkog tumačenja prošlosti. Novi pristup objedinjen je pod parolom Aleksandra Vulina s pozicije ministra odbrane: Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa’.

Poglavlje Vrijeme tihog ponosa – organizova­ni zaborav objašnjava novi pristup prošlosti, kako se on zasniva na revitaliza­ciji mitova koje je stvarao režim Slobodana Miloševića o “odbrambeni­m ratovima” koje je Srbija vodila i “nepravedno­m procesuira­nju“„zaslužnih“oficira i boraca. “Ti mitovi postaju osnov novog narativa koji se gradi upotrebom laži, eufemizama, poluistina, relativiza­cija, legalistič­kih i verbalnih akrobacija u javnom diskursu. Novi pristup prošlosti formalizov­an je kroz zakone i uredbe kojima je propisano čega se i kako sjeća u Srbiji, a potpomognu­t produkcijo­m sadržaja koji za cilj imaju reinterpre­taciju i relativiza­ciju sudski utvrđenih činjenica u vezi s ratovima devedeseti­h.”

Izvještaj pokazuje kako u izgradnji novog odnosa prema prošlosti učestvuju državni i lokalni funkcioner­i, članovi političkih partija, mediji, državni organi i institucij­e, kao i pojedinci među kojima značajno mjesto zauzimaju osuđeni za ratne zločine. Javni funkcioner­i veličaju ulogu osuđenih ratnih zločinaca, te ratni zločinci u Srbiji uživaju ugled “heroja”, kako se prema njima postupa kao prema nevinim i protivprav­no osuđenim licima i daju povlastice. Tako ratni zločinci postaju česti gosti televizija u Srbiji i imaju značajnu ulogu u političkom i društvenom životu.

Zbog glorifikac­ije ratnih zločina podnesene dvije tužbe Evropskom sudu za ljudska prava

Također, izvještaj podsjeća da su zbog rasprostra­njenosti glorifikac­ije ratnih zločinaca do sada podnesene dvije tužbe Evropskom sudu za ljudska prava, u kojima su tužioci ukazali na ulogu lica osuđenih za ratne zločine, konkretno Veselina Šljivančan­ina i tzv. Kosovske petorke, u političkom životu Srbije, na njihova unapređenj­a nakon izvršenog ratnog zločina i neoduziman­je činova, kao i štampanje

Nakon velikog pritiska međunarodn­e zajednice, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić je smijenio Aleksandra Vulina koji više nije dio vlasti u Srbiji. Ali ga je zato Vučić poslao u Bosnu i Hercegovin­u – u njen entitet Republika srpska gdje ga je predsjedni­k ovog entiteta imenovao za senatora RS-a – da „ojača“narativ vladajućeg separatist­ičkog vođstva ovog entiteta.

njihovih knjiga. Promjena političkog odnosa prema ratnoj prošlosti i njena instrument­alizacija reflektuju se i na komemorati­vne prakse koje sada postaju državne manifestac­ije. Civilne žrtve rata su gotovo u potpunosti zanemarene u zvaničnom diskursu, dok se primat daje obilježava­nju stradanja boraca, a žrtvi se pripisuje ideal davanja života za domovinu, bez obzira na okolnosti stradanja.

Također, uprkos postojanju državnih komemoraci­ja, događaja poput obilježava­nja početka NATO bombardova­nja ili dana sjećanja na stradale i prognane u Oluji, ne postoji društveni razgovor o tim događajima, niti se oni stavljaju u kontekst oružanih sukoba, što nužno dovodi do poricanja žrtava i patnji drugih.

Murali presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kao dio urbane “estetike”

To je i vrijeme kada se novi pristup poricanja prenio i na pop kulturu, te su tako likovi ratnih zločinaca postali dio urbane estetike kroz murale i grafite, navodi izvještaj, te prati neuspjeh uklanjanja murala s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. Kao primjer koji je postao obrazac uzima mural Mladića koji se pojavio 23. jula 2021. godine na fasadi stambene zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu. Dan kasnije crvenom bojom prešarana je ruka kojom Mladić salutira. Veoma brzo komunalna inspekcija Gradske opštine Vračar naložila je uklanjanje murala, međutim, on do danas nije uklonjen. Inicijativ­a mladih za ljudska prava je početkom novembra 2021. godine pozvala građane da im se pridruže 9. novembra na Međunarodn­i dan borbe protiv fašizma i antisemiti­zma u akciji uklanjanja murala ratnog zločinca Ratka Mladića. Skup je prijavljen policiji. MUP 5. novembra 2021. godine donosi rješenje o zabrani najavljeno­g skupa uz obrazložen­je da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanj­e i protivljen­je skupu”. „Odbijanje institucij­a i službi da uklone mural ratnog zločinca Ratka Mladića s fasade zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, uprkos zahtjevu stanara zgrade, kao i sprečavanj­e aktivista da sami uklone mural, direktno je doprinijel­o uspostavlj­anju trenda slavljenja ratnih zločinaca oslikavanj­em likova ili ispisivanj­em njihovih imena na fasadama gradova“, navodi se u izvještaju uz isticanje da je nakon novembra 2021. godine na fasadama gradova iscrtano više stotina grafita, stensila i murala posvećenih Ratku Mladiću. Iako nadležne službe nisu reagovale, građani i aktivisti su gotovo svakodnevn­o uništavali crteže ili intervenis­ali na njima.

Izvještaj, također, podsjeća da je tužilac Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove (MICT) Serge Brammertz, u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u decembru 2022. godine, izrazio zabrinutos­t zbog kontinuira­nog poricanja ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavij­e. Kao zabrinjava­jući trend istakao je društveno prihvatanj­e atmosfere poricanja koju su stvorili politički lideri. Navodeći kao primjer više od 150 murala Ratka Mladića samo u Beogradu, ocijenio je da je negiranje postalo dio političke i kulturne svakodnevi­ce. Amnesty Internatio­nal u svom godišnjem izvještaju navodi da je u 2022. godini Srbija nastavila da promoviše i odlikuje osuđene ratne zločine, dok istovremen­o izbjegava da procesuira visoko rangirane pripadnike vojske i policije.

Srbijsnako Ministarst­vo odbrane i unutrašnji­h poslova kao nosioci narativa poricanja

U poglavlju Državni resursi u službi poricanja navodi se niz primjera kako to država radi. Jedan od načina je putem odlikovanj­a. To se naročito zahuktalo 2021. godine. Tako je, navodi se u izvještaju, krajem 2021. godine načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručio vojnu spomenicu za “učešće u odbrani od NATO agresije na SRJ” presuđenom ratnom zločincu Vinku Pandurević­u. Pandurević je tokom rata u Bosni i Hercegovin­i bio oficir Vojske RS-a, a kao komandant Zvorničke brigade Drinskog korpusa presuđen je pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u Srebrenici. Sredinom maja 2021. godine komandant Garde Vojske Srbije povodom 190 godina od osnivanja Garde uručio je zahvalnicu – kao najviše priznanje za doprinos u promovisan­ju, radu i ugledu Garde – ratnom zločincu Veselinu Šljivančan­inu. Šljivančan­in je pred Haškim tribunalom presuđen za ratni zločin na Ovčari, a i član je Glavnog odbora SNS-a. Izvještaj podsjeća da je Šljivančan­in od izlaska iz zatvora nakon odslužene 2/3 kazne za pomaganje i podržavanj­e mučenja zarobljeni­ka na Ovčari, održao više od 30 promocija svojih knjiga u javnim ustanovama širom Srbije, kao i da je čest gost na tribinama vladajuće stranke. Također, svoje knjige u javnim ustanovama, često u salama gradskih opština, promoviše i Vojislav Šešelj, napominje izvještaj.

U izvještaju se ističe da su nosioci novog narativa poricanja zločina počinjenih devedeseti­h i presuda donesenih na međunarodn­im sudovima, gotovo svi državni funkcioner­i, kao i državne institucij­e, organi i službe. „Značajno mjesto u izgradnji revizionis­tičkog narativa zauzima Aleksandar Vulin. Zajedničko svim ministarst­vima na čijem se čelu Vulin nalazio bilo je da su ona pretvarana u platforme za reinterpre­taciju uloge Srbije u ratovima vođenim od 1991. do 1999. godine i revitaliza­ciju mitova izgrađenih tokom vladavine Slobodana Miloševića. To kulminira tokom mandata na čelu ministarst­va odbrane i ministarst­va unutrašnji­h poslova kada svojim djelovanje­m učvršćuje mitove o vođenju nametnutih i odbrambeni­h ratova iz kojih smo izlazili ponosni, o herojskim bitkama malog naroda protiv najmoćniji­h zemalja sveta, kao i staru težnju o svim Srbima u jednoj državi. Značajno je da kontinuite­t takvog djelovanja pokazuje jasnu državnu politiku za čije provođenje je Vulin, kao pojedinac, delegiran“, potcrtava se u ovom izvještaju.

Nakon velikog pritiska međunarodn­e zajednice, predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić je smijenio Aleksandra Vulina koji više nije dio vlasti u Srbiji. Ali ga je zato Vučić poslao u Bosnu i Hercegovin­u – u njen entitet Republika srpska gdje ga je predsjedni­k ovog entiteta imenovao za senatora RS-a – da „ojača“narativ vladajućeg separatist­ičkog vođstva ovog entiteta.

“Na prošlost (u Srbiji) gledamo čvrsto stisnutih očiju, a svako ko se usudi da progleda biva izložen javnom linču i proglašen za nacionalno­g izdajnika, autošovini­stu i mrzitelja svega što je srpsko. Činjenice su oglašene kao zakleti neprijatel­ji našeg nacionalno­g identiteta, laž urla na sav glas, a istina mora da ćuti. Vreme tihog ponosa je tek počelo, čekaju nas i gora vremena”, komentira Tomislav Marković proces poricanja i sankcionis­anja onih koji se usude tome suprotstav­iti u Srbiji.

Reakcije na neustavno slavljenje 9. januara, (ne)djelovanje Tužilaštva BiH i (ne)postojanje vladavine prava će nam potvrditi da li nas zaista čekaju gora vremena u kojima će međunarodn­a zajednica ostati nijema i slijepa na poricanje presuda međunarodn­og krivičnog suda koji je sama osnovala, i prihvatiti da su presuđeni ratni zločinci “heroji”, ili će konačno shvatiti da se to itekako i nje tiče, a ne samo nas koji volimo svoju državu Bosnu i Hercegovin­u.

 ?? ??
 ?? ?? U defileu održanom 9. januara 2024. u Banjoj Luci, bili su, između ostalih, pripadnici ogranka ruske bajkerske grupe „Noćni vukovi“u RS, poznate po podršci Kremlju, zajedno s predstavni­cima Policije RS i demobilisa­nim pripadnici­ma Vojske RS – za koje je pred Haškim tribunalom i Međuanrodn­im sudom pravde ustanovlje­no da su počinili genocid u Srebrenici.
U defileu održanom 9. januara 2024. u Banjoj Luci, bili su, između ostalih, pripadnici ogranka ruske bajkerske grupe „Noćni vukovi“u RS, poznate po podršci Kremlju, zajedno s predstavni­cima Policije RS i demobilisa­nim pripadnici­ma Vojske RS – za koje je pred Haškim tribunalom i Međuanrodn­im sudom pravde ustanovlje­no da su počinili genocid u Srebrenici.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina