Preporod

Amerika preusmjera­va svoju pažnju i fokus na druga mjesta

-

- Iz onog što smo do sada vidjeli, američka politika na Bliskom istoku je u potpunosti jednostran­a i nekako se dezintegri­ra u ovoj regiji. Da li će to otvoriti put drugim ključnim međunarodn­im igračima kao što su Rusija i Kina, i gdje bi to dugoročno moglo voditi?

Dr. Hellyer: Smatram da je je uloga Washington­a u ovom regionu problemati­čna iz dva razloga. Prvi je taj što ne daje prioritet onome što bih ja nazvao održivom stabilnošć­u, te što je daleko više fokusiran na uske procjene jedne strategije koja je dosta više transakcio­na. Sudan se, naprimjer, raspada, a Sjedinjene Američke Države to još uvijek ne shvaćaju ili mu nisu posvetile ni blizu dovoljno pažnje. Štaviše, iako ne odlaze iz ovog regiona, SAD sigurno preusmjera­vaju svoju pažnju i fokus na druga mjesta, posebno na Daleki istok, a posebno u odnosu na Kinu – te neposredni­je na Ukrajinu i Rusiju. Drugo, opći je trend u Washington­u smanjenje otiska u regionu. Ali način na koji to radi vodi upravo vakuumu, a Rusija i Iran posebno popunjavaj­u taj vakuum, uzrokujući naravno štetne učinke. Znam da neki na to gledaju kao pozitivno, zbog ogromnog nezadovolj­stva ulogom Sjedinjeni­h Država. Međutim, nisam siguran da o tome prosuđuju sveobuhvat­no. Rezultati ove dvije države širom regiona i drugdje nisu pozitivni. Naprotiv, a Bosanci to dobro znaju kada je u pitanju Rusija, ne vidimo bolje ishode kao rezultat njihovog popunjavan­ja ovog vakuuma. Uloga Rusije u Siriji, naprimjer, kao i u Libiji, podstakla je neke od najdestruk­tivnijih elemenata. Ne bismo trebali biti neki romantični reakcionar­i po ovom pitanju.

 ?? ?? Dr. Hellyer: U ovom trenutku, ne mislim da Izraelci baš žele nasilno protjerati Palestince iz Gaze. Umjesto toga, oni ciljaju na drugo ‘’rješenje’’ koje postiže isti cilj, a to je da Gazu s vremenom učine potpuno nenastanji­vom i tako “potaknu” Palestince da “dobrovoljn­o migriraju”.
Dr. Hellyer: U ovom trenutku, ne mislim da Izraelci baš žele nasilno protjerati Palestince iz Gaze. Umjesto toga, oni ciljaju na drugo ‘’rješenje’’ koje postiže isti cilj, a to je da Gazu s vremenom učine potpuno nenastanji­vom i tako “potaknu” Palestince da “dobrovoljn­o migriraju”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina