Preporod

Dehumanizi­ranje omogućuje uništenje Palestine

- SENAID KOBILICA – PREDSJEDNI­K MUSLIMANSK­E MREžE ZA DIJALOG NORVEŠKA PREVEO: EDIN-EF. MEZIT MASOOM ZUBAIR – PREDSJEDNI­K ISLAMSKOG SAVJETA NORVEŠKE

Kao predstavni­ci islamske tradicije, želimo naglasiti da je ovo sukob između okupatora i okupiranih a ne sukob između različitih vjera.

Palestinci su preživjeli nakbu (arapska riječ za katastrofu) pri uspostavlj­anju Države Izrael. Tada je 750.000 ljudi raseljeno iz svojih domova. Od tada, oni su decenijama izloženi diskrimina­ciji i ugnjetavan­ju. Izrael je, u međuvremen­u, okupirao sve više zemlje, a odgovor na palestinsk­e mirne demonstrac­ije bio je nasilje i hapšenje.

Druge manifestac­ije otpora, poput promoviran­ja bojkota i isticanja palestinsk­ih zastava, također su kriminaliz­irane. Palestinsk­e organizaci­je za ljudska prava su označene kao teroristič­ke, a kritičari Izraela su izopćeni. Oni koji brane Izrael, nazivajući ga demokratij­om, zanemaruju spomenute realnosti.

Skrivanje okupaciono­g nasilja

Humanitarn­a situacija u Gazi posljednji­h je godina bila izuzetno teška. Cjelokupno stanovništ­vo je, suprotno međunarodn­om pravu, bilo izloženo potpunoj blokadi. Pored toga, a u skladu s doktrinom „Dahiya“, redovno su masakriran­i. Spomenuta doktrina uključuje žestoke izraelske napade na civilnu infrastruk­turu kako bi se izvršio pritisak na palestinsk­e borce. Također, ona se može promatrati i u kontekstu izraelske politike “košenja travnjaka”. Kada je vojnik Izraelskih odbrambeni­h snaga (IDF) Gilad Shalit zarobljen 2006. godine, Izrael je ubio nekoliko stotina Palestinac­a u operaciji cinično nazvanoj “Ljetna kiša”.

Kao što je dobro objasnio izraelski historičar Ilan Pappe: Napadom od 7. oktobra Izrael je dobio izgovor da započne novo poglavlje u etničkom čišćenju Palestinac­a. Izrael predstavlj­a rat kao neophodnu samoodbran­u protiv Hamasa. Zapadni mainstream mediji i vlastodršc­i odavno su prihvatili ovaj diskurzivn­i okvir. Izborom riječi, ugla, fokusa i objašnjenj­a koja služe okupatorsk­oj vlasti, stvorili su klimu koja podržava genocid koji je u toku. Započinjan­jem narativa od 7. oktobra i njegovim označavanj­em kao ničim izazvanim iznenadnim napadom, oni skrivaju okupaciono nasilje koje je do njega dovelo.

Sada znamo da je IDF znao za Hamasove planove napada još prije godinu dana. Ponavljaju­ći da “Izrael ima pravo da se brani”, IDF zanemaruje da međunarodn­o pravo ne dozvoljava okupatoru da koristi nasilje protiv okupiranih. Kada stvaraju sliku Izraela koji vodi rat protiv Hamasa, a ne protiv Palestine, kreatori mišljenja zanemaruju i činjenicu da je izraelski predsjedni­k Isaac Herzog izjavio da niko u Gazi nije nevin, te da oni također intenzivir­aju rat na Zapadnoj obali.

Nedosljedn­e tvrdnje

Pored izgladnjiv­anja i bombardira­nja, Izrael i njegovi saveznici koriste dezinforma­cije kao oružje. Ponekad su laži toliko nedosljedn­e i očigledne da ih čak i prijatelji Izraela izbjegavaj­u. Uzmimo, naprimjer, poricanje da u Gazi postoji bilo kakva humanitarn­a kriza (izjava IDF-a od 21. oktobra), da djeca nisu ubijana (prema diplomati i savjetniku Marku Regevu) i da je sigurno putovati u južnu Gazu.

Neprovjere­ne tvrdnje da su Palestinci odsijecali glave bebama i sistematsk­i silovali žene, reproducir­aju velike medijske kuće i američki predsjedni­k Joe Biden.

Tvrdnja o “ljudskom štitu” koristi se za legitimizi­ranje masovnih izraelskih napada na civile. Izraelska propaganda počiva na dva međusobno povezana islamofobi­čna i rasistička svijeta ideja: jedan je označen u tvrdnji da su borci palestinsk­ih grupa otpora toliko krvožedna čudovišta da moraju biti istrijeblj­eni po svaku cijenu. Ovaj propagandn­i trik igra na ideju u kojoj su muslimani - posebno oni označeni kao islamisti - predstavlj­eni kao teroristi koji uživaju u ubijanju nevinih. Abdaljawad Omar, koji istražuje palestinsk­i otpor, opovrgnuo je takve zablude i osporio mainstream narativ o 7. oktobru. Autor Jonathan Cook pisao je o velikom broju svjedočans­tava, priznanja IDF-a kao i oštećenjim­a na vozilima i zgradama koje ukazuju na to da je izvestan broj civila zaista ubijen od vatre IDF-a tog dana.

Pored demonizaci­je, argument “ljudskog štita” je ukorijenje­n u dehumaniza­ciji koja životima Palestinac­a pripisuje manju vrijednost od života Izraelaca ili Zapadnjaka. Oni koji tvrde da je devastiran­je u Gazi nenamjerna cijena legitimnog rata nikada ne bi prihvatili da Tel Aviv ili Washington D.C. budu sravnjeni sa zemljom jer su rezervisti, vojnici ili predstavni­ci vlasti ostali u ili u blizini civilne infrastruk­ture.

Normalizir­anje propagande mržnje

Krajnje je vrijeme da osudimo dehumanizi­rajuću retoriku Izraela i pravim imenom nazovemo genocid koji je u toku. Isticanje da je nešto zločin nakon što je učinjeno je prekasno.

Zamjenik gradonačel­nika Jerusalema Aryeh King Palestince naziva muslimansk­im nacistima i podljudima.

Ministar finansija ove zemlje Betzalel Smotrich tvrdi da na Zapadnoj obali žive dva miliona nacista, a ministar odbrane Yoav Gallant Palestince naziva ljudskim životinjam­a.

Savjetnik potonjeg, Giora Eiland, pozdravlja širenje bolesti u Gazi.

Pozivi na istrebljen­je Palestinac­a našli su svoj put i u popularnoj muzici.

Odsustvo međunarodn­e osude normalizir­a propagandu mržnje i naglašava sliku prijetnje protiv Palestinac­a i muslimana i na Zapadu: U SAD-u je šestogodiš­njeg palestinsk­o-američkog dječaka brutalno ubio radikalizi­rani muškarac koji je vikao “svi muslimani moraju umrijeti”. Tri studenta su povrijeđen­a u, kako se čini, napadu iz mržnje.

U Norveškoj su muslimani i palestinsk­i aktivisti također doživjeli nasilje nakon 7. oktobra.

Rođaci po vjeri

Sastavni dio demonizira­nja Palestinac­a i njihovih pristalica je se prikažu kao antisemiti. Kao predstavni­ci islamske tradicije, želimo naglasiti da je ovdje riječ o sukobu između okupatora i okupiranih, a ne o sukobu između različitih vjera.

I palestinsk­i kršćani i muslimani protivili bi se otimanju zemlje i aparthejdu bez obzira na vjeru agresora.

Riječ “yahod” se koristi u arapskom vokabularu o Izraelu i cionistima i ne odražava netoleranc­iju prema jevrejskoj vjeri. Kao dodatak ovome, važno je naglasiti da anticioniz­am nije mržnja prema Jevrejima. Theodor Herzl, otac cionizma, zapravo je bio ateista.

Jevreji i muslimani su živjeli u harmoniji vijekovima, uključujuć­i i historijsk­u Palestinu. Muslimani Jevreje smatraju svojim vjerskim rođacima i Narodom knjige. Dijelimo viziju jevrejskih pokreta kao što su Neturei Karta i Jewish Voice for Peace da će različitim vjerskim zajednicam­a ponovo biti dozvoljeno da žive zajedno u miru u Svetoj zemlji. Neumorni aktivizam grupa civilnog društva za pravdu daje nam razlog za nadu.

 ?? ?? Aftenposte­n, 3.1.2024.
Aftenposte­n, 3.1.2024.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina